Zuid-Amerika: Braziliaanse gluurders, boren in Yasuní, Venezolaanse sloppenwijk

Foto: Riccardof (cc)
Serie:

ELDERS - Deze week vanuit Latijns-Amerika: ondanks ophef over PRISM spioneren Braziliaanse dames met een app op hun vriendjes; een fotoreportage vanuit Ecuador’s nationale Yasuní park waar mogelijk (meer) naar olie geboord zal gaan worden; en een interessante korte videorepo uit een bekende ‘verslopte’ wolkenkrabber in Caracas, Venezuela.

Terwijl delen van Brazilië nog boos zijn over het gespioneer van de NSA in hun land, komt de New York Times met een kleiner gluurschandaal: Brasileiras maken namelijk gretig gebruik van een mobiele applicatie om op hun vriendjes te letten. Die app installeren de dames op vriendlief zijn telefoon, waarna zij onder meer zijn smsjes en GPS-locaties kunnen meelezen. De ontwikkelaar wast zijn handen in onschuld want “in de voorwaarden staat dat er toestemming moet zijn van de telefooneigenaar voor installatie.” Mmmm-hm.

Het tweede nieuws komt uit Ecuador. Zoals al eerder gerapporteerd mislukte daar het plan om met geld van de internationale gemeenschap olieboringen af te kopen in het natuurgebied van Yasuní. The Guardian toont in een mooie fotoreportage de natuurlijke weelde die nu potentieel in gevaar is.

Tot slot een interessante inside blik in een bekende sloppenwijk van Caracas, gehuisvest in een half afgebouwde wolkenkrabber. Hoewel er vooral veel sfeerbeeld in het filmpje zit zijn de korte interviews met bewoners de moeite waard. De videoreportage doet ook denken aan Louis Theroux’ documentaire vanuit Johannesburg: wat voor sommigen de hel is, noemen anderen thuis.

Reacties (7)

#1 zmmmmmmcie

Voor de zekerheid even op +1 geklikt om mijn waardering uit te spreken over het tonen van OAG op sargasso;]

  • Volgende discussie
#2 Max Doorrijhoogte

Wat is dat toch heerlijk hè, een relatie gebasseerd op vertrouwen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

@2: Ik ben toch benieuwd of die gerapporteerde eenzijdigheid (dames installeren de app bij heren, maar blijkbaar niet vice versa) daadwerkelijk bestaat, of dat er wat bias in de rapportage zit.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Andy Cap

De video: “Caracas’ Tower of David, the World’s Tallest Slum” is al enigszins gedateerd. Ik meen dat ik hem bij Al Jazeera tegenkwam. Mooie reportage trouwens, over een mooi “volksinitiatief”.

Datzelfde geldt voor de reportage over die ‘Boyfriend Tracker’, terwijl ik me kan herineren dat er bij vermeld stond dat hij bij de officiele “store” uit het aanbod verwijderd was, maar nog wel via Braziliaanse sites te krijgen is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Simon van Woerden

@4 Al Jazeera Americas is aan m’n Feedly toegevoegd, for some reason zat ‘ie nog niet ertussen.

In het Boyfriend Tracker-stuk staat ook wat jij daarover zegt.

@3 Goeie vraag. Het beeld dat alleen mannen vreemdgaan en dat alleen vrouwen zich zorgen maken over overspelige partners klopt natuurlijk niet volledig. Een paar aardige linkjes over ontrouw wereldwijd die ik zo opgooglede:
http://www.alternet.org/story/81022/lust_in_translation%3A_which_country_has_the_highest_rates_of_infidelity

Wetenschappelijk artikel (2001): http://www.hawaii.edu/hivandaids/Global_Sex__Sexuality_and_Sexual_Practices_Around_the_World.pdf

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Andy Cap

@5: “Al Jazeera Americas is aan m’n Feedly toegevoegd, for some reason zat ‘ie nog niet ertussen.”

Daar heb je goed aan gedaan, want AlJazeera is eenzame kwaliteit, daar kan de BBC (wat “world news” betreft) een puntje aan zuigen.

En CNN is daarbij vergeleken zoiets als de internationale Telegraaf: die kun je gewoon niet echt serieus nemen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Anoniem

@3 De App heet boyfriend catcher.. wie hem download weet verder niemand, maar de bias zit lijkt me in de naam, in de reportage wordt juist gezegd dat het ook voor andere doeleinden kan worden gebruikt.

  • Vorige discussie