Verkrachtingsslachtoffer moeder, Facebookboycotts en oliebaronnen

Foto: copyright ok. Gecheckt 15-11-2022
Serie:

ELDERS - Deze week in Zuid-Amerika: verkrachting en (geen) abortus in Chili, Facebookboycotts en -klonen in Venezuela en Argentinië,  en olienieuws uit Brazilië en Cuba.

Het abortusdebat in Latijns-Amerika is weer in volle kracht opgelaaid, nadat een elfjarig slachtoffer van verkrachting in Chili aangaf geen illegale abortus te zullen laten doen. President Sebastián Piñera prees haar “volwassen” beslissing. Dat het meiske herhaaldelijk door de partner van haar moeder was verkracht met dit als gevolg, en dat diezelfde moeder dat allemaal best vond, liet hij voor het gemak even buiten beschouwing. Ex-president Michele Bachelet, die naar verwachting ook de komende presidentsverkiezingen in Chili zal winnen, heeft gezegd abortus na verkrachting te willen legaliseren. Chili is momenteel een van de weinige landen wereldwijd waar abortus altijd illegaal is; volgens the Economist gebeuren proportioneel in Latijns-Amerika veruit de meeste illegale abortussen.

Het NSA-Snowden-nieuws druppelt ondertussen ook nog rustig door. Diplomatieke rellen over vliegtuigen en analyses waar Snowden het beste heen kan vluchten genoeg. Frappant genoeg is ook Facebook het doelwit van Zuid-Amerikaanse politieke woede over het spionagedebacle. Een Venezolaanse minister gaf aan dat Facebook boycotten een goed idee zou zijn om de CIA een hak te zetten. De man heeft niet helemaal ongelijk, maar dan mag hij nog wel een paar andere diensten aan die lijst toevoegen. Peronisten in Argentinië hebben de gelegenheid aangegrepen om hun eigen vreselijke Facebook-kloon aan te kondigen, met in plaats van emoticons gezichtjes van historische Peronisten. ‘Facepopular‘ gaat het heten. It’d be funny if it weren’t so sad.. Oprecht zorgwekkend is de sectie “Undesirable Person of the Week” die er volgens The Bubble en La Nación [ES] gaat komen. Die term ligt eng dicht bij het begrip ‘subversieven’ dat de militaire dictatuur gebruikte om hun vijanden aan te duiden.

Tot slot petroleumnieuws uit Brazilië en Cuba. Volgens het Braziliaanse O Globo spioneert de VS namelijk gericht op energiegerelateerde informatie in Latijns-Amerika. Tegelijkertijd kondigde Brazilië aan een olieveld te gaan ontwikkelen dat naar verwachting een equivalent van 50% van de huidige nationale productie kan produceren. Cuba dereguleert ondertussen oliemaatschappijen, zoals Reuters optekent met vreemd gebruik van Sovjetjargon in het intro – really, guys? Oh wellna zdarovje voor de oliebaronnen – pardon, petroleumtsaren. Het wachten is op de tegenreactie van de milieubeweging.

Reacties (8)

#1 L.Brusselman

Zo blij dat ik tot nu toe weerstand heb kunnen bieden aan die facebookverslaving, en dat is niet vanwege eventueel meekijken door autoriteiten en industrie.
Het beeld van al die ingelogde smartphone-autisten op straat,in het openbaar vervoer en op hondenuitlaatplaatsen jaagt me schrik aan als ware het een dystopisch omen.
Verzet is kansloos lijkt me,maar dat is geen reden te conformeren

  • Volgende discussie
#2 Simon van Woerden

Hoewel ook bij mij het marginale plezier van vakantiekiekjes van vrienden wel een beetje weg is ondertussen, bieden de chatfunctie, de artikelen die vrienden delen en de grappen die zij maken nog voldoende toegevoegde waarde. Het is zoals met alle informatiestromen: filter, unfollow, follow en schoon op. Deze plugin helpt ook: http://www.fbpurity.com/install.htm

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Die drang om te bouwen aan de Latijns-Amerikaanse identiteit en cultuur (inclusief vasthouden aan de Spaanse taal), zou dat een respons zijn op het Noord-Amerikaanse cultuur-imperialisme? Het doet me een beetje denken aan de Fransen in Europa (die het nadeel hebben dat het overgrote deel van Europa inmiddels het Frans als een vreemde taal beschouwt, waar dat in het verleden, toch in ieder geval onder de elite, heel anders is geweest).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Simon van Woerden

@3 Er zijn zeker argumenten aan te voeren voor de samengang van Peronisme, populisme, nationalisme en identiteit in Argentinië, vaak tegen externe machten – de VS is dan een voor de hand liggende, maar ook het VK (Falklands) is een fijn “rally ‘round the flag”-object. Zie bijvoorbeeld ook de necrologie van Nestor Kirchner in The Economist, waar ook wordt gewezen op wijlen Chávez’ ALBA als Latijns-Amerikaans tegenwicht tegen culturele overheersing en imperialisme.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Simon van Woerden

Nagekomen Vaca Muerta olienieuws uit Argentinië: Seeking Investment, Argentina Eases Restrictions on the Oil Industry

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Zullen vast veel oliebedrijven op happen na die recente nationalisatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Andy Cap

@3: Die drang om te bouwen aan de Latijns-Amerikaanse identiteit en cultuur (…), zou dat een respons zijn op het Noord-Amerikaanse cultuur-imperialisme?

Vast wel. Het feit dat het allemaal nog heel kort geleden door de VS gesteunde dictaturen waren is volstrekt bijzaak, dat is iedereen al lang vergeten (misschien hier, maar daar niet)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Simon van Woerden

@6 Zoals het artikel ook zegt, dit is juist deel van de campagne om die angst weg te poetsen/verleidelijker te worden. Durf zo niet te zeggen hoe overtuigend die campagne momenteel is..

  • Vorige discussie