Zorgen van CEO’s over basisvaardigheden personeel

ACHTERGROND - PwC publiceert voor het 17de jaar op rij de resultaten van een enquête onder CEO’s. Vermoedelijk zien we alleen de uitkomsten van deze survey op hoofdlijnen en zal een gedetailleerdere versie voldoende aanknopingspunten bevatten voor dienstverlening door hetzelfde bedrijf. Maar daar moeten we niet over zeuren: het publieke belang van de uitkomsten is groot, mede omdat het netwerk van CEO’s dat de vragen beantwoordt aanzienlijk is.

De wijze waarop de data wordt gepresenteerd is bijzonder fraai. Je kunt zelf diverse vergelijkingen maken.

De grafiek die ik maakte laat zien dat veel CEO’s zich grote zorgen maken over de beschikbaarheid van belangrijke vaardigheden. Dat kan de groei van bedrijven belemmeren.
Interessant is dat ze in Noord Amerika bezorgder zijn dan in de meeste landen in Europa. In Duitsland maakt men zich veel minder zorgen dan in de Amerika. In Spanje lijkt men zich nauwelijks zorgen te maken: wat dat betekent is me niet duidelijk. Frankrijk scoort nog iets pessimistischer dan de US.

Of de reacties een reële afspiegeling zijn van de feitelijke mismatch tussen vraag en aanbod blijft gissen. Nederland ontbreekt helaas in de vergelijking.

Bron: 17th Global CEO Survey, PwC, 2014

Reacties (7)

#1 Joep

Gezien de snelheid waarmee de meeste CEO’s van baan wisselen, maken ze zich meer zorgen over hun eigen “competentie”.

  • Volgende discussie
#2 DeJa

De basisvaardigheden van de gemiddelde leidinggevende zijn inderdaad schrikbarend veel slechter geworden de afgelopen 10-15 jaar. Aangezien dat het volk is waar de gemiddelde CEO mee te dealen heeft klopt het bericht dus wel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 willem visser

Het zal allemaal wel, maar het ontgaat mij een beetje over welke ‘belangrijke vaardigheden’ de dames en heren het hebben. Gaat het over sociale vaardigheden, technische vaardigheden, commerciele vaardigheden, leidinggevende vaardigheden? Kortom: de data mogen dan fraai gepresenteerd zijn, het zegt me verder niet veel.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Inkwith Barubador

Hoe onzekerder de arbeidssituatie, hoe minder er in skills wordt geinvesteerd. De heren moeten dus vooral naar zichzelf kijken. Niet alleen maar jaarcontractjes en mensen de straat op schoppen zo gauw dat kan, maar investeren in je werknemers.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Olav

Van Brakel:

PwC publiceert voor het 17de jaar op rij de resultaten van een enquête onder CEO’s.

Wat is “PwC”? Ik heb natuurlijk wel een idee maar wil niet hoeven gissen. En waarom geen link naar die enquête?

De wijze waarop de data wordt gepresenteerd is bijzonder fraai.

Daar hebben meer redacteuren van Sargasso last van, een zekere verliefdheid op de fraaie presentatie van gegevens. Maar het moet toch om de gegevens zelf gaan lijkt me.

Of de reacties een reële afspiegeling zijn van de feitelijke mismatch tussen vraag en aanbod blijft gissen.

Wat hebben we er dan aan?

Als Sargasso een papieren uitgave was dan was bovenstaand stukje bladvulling. Niet dat daar iets mis mee is, maar op een website is het gewoon niet nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Noortje

Bijgaand de link naar het volledige rapport:
http://www.pwc.nl/nl/publicaties/global-ceo-survey-2014.jhtml

Wat meer achtergrond: http://www.pwc.com/gx/en/ceo-survey/index.jhtml

@5 zal wel ten overvloede zijn, maar Price Waterhouse Coopers.

@3 in het rapport wordt ingegaan op onder meer de grote gevolgen van technische veranderingen, verstedelijking en demografische trends. De zorg zit in vinden van mensen die ‘de organisatie verder kunnen brengen’ in sterk veranderende tijden en ’technisch voldoende skilled’ zijn in een mega snelle ontwikkeling van technologie.

@0 zonder kader waar de uitspraken van ceo’s betrekking op hebben wordt een mooie graph wat nietszeggend. Het gaat niet sec om ontbreken skills, maar feitelijk om ‘bijbenen’ van externe /wereldwijde veranderingen door werkenden en zorgen dat het kennis en vaardighedenniveau hiermee in overeenstemming is (inclusief de ceo zelf lijkt me, al zie ik dat niet terug in het rapport ;) ). Een linkje naar het rapport zelf had al veel van de comments milder gemaakt denk ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Olav

@6:

@5 zal wel ten overvloede zijn, maar Price Waterhouse Coopers.

Dacht ik inderdaad wel, maar ik stoorde me (een beetje) aan de terloopsheid waarmee de afkorting in het stukje werd gebruikt. Alsof men ervan uit gaat dat iedereen elke dag zaken doet met die roversbende.

  • Vorige discussie