Zomergasten

Lol :)
Update: De nieuwe column over de zomergasten aflevering met Leon de Winter is hier te vinden.

Goede kunst gaat vaak over Kunst, een hoop goede films gaan over Film en goed theater bijna altijd over Theater. Zo gaat goede televisie ook vaak in meer of mindere mate over Televisie zelf. De mooiste programma’s verwijzen vaak op een of andere manier naar het gekozen medium.
Een van de meest extreme voorbeelden hiervan is het jaarlijks terugkerende Zomergasten van de VPRO. In dit tv-programma wordt immers een gast drie uur lang ontleed aan de hand van door hem of haar gekozen beeldmateriaal. Nu ben ik zelf een enorme fan van televisie en ik kijk dan ook altijd aan het eind van de lente uit naar de zomer, waarin ik lekker een hele zondagavond binnen goede televisie kan gaan kijken.

Een van de leukste dingen van Zomergasten is het gesteggel over de presentator, die ieder jaar weer opnieuw wordt bepaald door de VPRO redactie. Sommigen doen het goed en mogen nog een jaartje of wat blijven en sommigen bezwijken onder de druk van de grachtengordel-intelligentia.
Dit jaar is de presentatie-eer aan Joris Luyendijk, ex-middenoosten-correspondent voor NRC en NOS. Hij heeft onlangs een naar verluidt bijzonder aardig boek geschreven en mocht nu een zestal gasten bevragen. Na twee van deze gasten luidt mijn oordeel:

Hm.

Bij de eerste gast, Jeltje van Nieuwenhoven viel Luyendijk in ieder geval niet volledig door de mand, hij leek oprecht geinteresseerd in van Nieuwenhoven en haar keuzes maar tot een echt gesprek OF een echt interview (twee verschillende mogelijkheden) kwam het nooit echt. Daarvoor kaatste teveel van Luyendijks vragen af op van Nieuwenhoven en waren haar keuzes te voor de hand liggend en niet-prikkelend. In reacties van anderen op het optreden van Luyendijk werd de hoge frequentie van de brede lach van Luyendijk nogal vaak aangehaald, vaker negatief dan positief (VIVA forum).

De tweede gast, Nederlands bekendste kunstenaar Joep van Lieshout, was misschien nog lastiger tot een gesprek te verleiden. Elke poging tot psychologisering van Luyendijk met een hoog Freud-gehalte strandde. Ergerlijker was het constante gehinnik van Luyendijk elke keer dat hij het woord ‘Polyester Penis’ mocht zeggen. Ook het woord ‘Ballen’ was aanleiding voor constante hilariteit bij Luyendijk, die van tevoren al aan had gegeven toch al niet zo heel veel van de door van Lieshout meegebrachte kunst te begrijpen. Dat van Lieshout mooie dingen mee had genomen en als afsluitende film er een van de meesterlijke Werner Herzog had gekozen zorgde toch voor een bovengemiddeld goede televisieavond.

Joris Luyendijk heeft nu twee keer kunnen oefenen en het rapportcijfer tot nu toe is een vijfeneenhalfje. Dit kan echter helemaal ten goede of kwade omslaan met de confrontatie van volgende week: die met israel-havik Leon de Winter. Potentie, potentie! Ik zit zondag weer klaar voor drie uurtjes superieure, elitaire televisie. Hopelijk met een ontketende presentator.

 1. 4

  Met van Lieshout viel niets te beginnen. Het enige dat hij wilde zeggen was: de kunstenaar maakt kunst, omdat hij/zij niet anders kan. Dan ben je snel uitgeluld.

  Ik vind Luyendijk een verademing vergeleken bij de schrijvers die zich als interviewer vermomden (Zwagerman, Palmen), maar hun eigen ego in de weg vonden van een goed interview. Luyendijk luistert in elk geval naar z’n gasten en vraagt geïnteresseerd door.

  Ik wist trouwens niet eens dat er een VIVA-forum was. Toch eens gaan kijken..

 2. 5

  Ik zapte langs en bleef nu niet es hangen. Na drie minuten en twee vragen besloot ik dat dat hoofd van Luyendijk me niet aanstond en zapte verder. Natuurlijk heel oneerlijk, maar ik dacht, deze man ziet er niet uit als een goed interviewer. Geen goed TV hoofd in elk geval. Het lijkt erop dat mijn intuitie toch niet voor niets was.

 3. 6

  Ik moet zeggen dat ik de eerste tien minuten Luyendijk ook als een verademing ervoer na vooral Connie Palmen (ik vond Zwagerman wel meevallen). De ‘traditie’ van schrijvers als presentator is trouwens uberhaupt een vreemde. Maar goed, drie uur verademen gaat mij ook te ver. Op een gegeven moment moet een zomergastenpresentator gewoon in staat zijn om meer uit een gast te halen dan dit.

 4. 7

  In algemene zin begrijp ik eerlijk gezegd niet waarom de presentatoren elk jaar in de zeik worden gezet. Vele zomergasten hebben gewoon zelf helemaal niets interessants te melden of te laten zien.

  Van Lieshout heeft me totaal niet duidelijk kunnen maken waarom beeldende kunst nu zo interessant is. Hij gaf zelf aan het begin aan dat dat z’n doel van de avond was. Jammer, niet gelukt.

  Ik vrees voor de presentatoren dat zij de kop van jut zijn voor hun eigen redactie.

 5. 9

  @Astronaut:

  Het is de taak van de presentator om een interessant gesprek te forceren, ongeacht de fragmenten. Nu had hij aan zowel van Nieuwenhoven als aan van Lieshout inderdaad geen makkelijke sparringpartner, maar hij probeerde ook niet echt iets.

  Maar met Leon de Winter moet er toch wel iets uitkomen lijkt me. Ik hoop alleen niet dat het een vrijblijvend stuk pro-israelische propaganda wordt. Maar zoals ik al zei: it can go both ways.

 6. 10

  Ik vond de presentator wel verfrissend, ontwapenend en gevat. Echt doorvragen durfde hij niet, Van Lieshout kwam met een hoop gegrinnik weg. Heb die met Van Nieuwenhoven gemist, vond de fragmenten van Van Lieshout erg leuk. Ik ben benieuwd naar het gesprek met De Winter, hopelijk durft Luyendijk dan wel wat kritischer te zijn.

 7. 11

  Joris L. is een uitstekend journalist. Ik ben het eens met de stelling dat hij tenminste oprecht geinteresseerd is en er niet voor zichzelf zit, hetgeen van vele voorgangers bepaald niet gezegd kon worden. Maar Joris is wel erg nerveus en soms is zijn gepsycholiseer wat ehm geforceerd. Toch won hij punten door Jeltje te laten erkennen dat wat zij eerst voor seksisme aanzag toch gewoon algemene botheid was van Wim Kok versus Karin Adelmunt. Joris durft dus, ondanks zijn bescheidenheid en nerveuze opstelling, op basis van steekhoudende argumenten zijn gast te bekritiseren. Dit geeft ons hoop voor zondag. Kan iemand Joris de uitstekende analyse van ThinkThank over De Winter en Marijnissen toesturen, zodat hij wat munitie heeft? Van Marga van Praag en haar zeer slechte ronde-tafel-gesprek met prominente Joden hoeft Joris het niet te hebben (zie ander topic).
  PS Kan iemand een linkje verzorgen naar dat topic van ThinkThank?

 8. 13

  Heb 4 afleveringen (op video) afgekeken, Jeltje, Leon de Winter, Halina Reijn en Ad Verbrugge.
  Ik vind Joris Luijendijk héél verfrissend, durft te laten zien dat hij het soms ook niet begrijpt.
  Geef hem volgend jaar weer een kans.

Zomergast gezocht

OPROEP - Zondag begint de VPRO aan haar jaarlijkse zomergastenserie. U kunt ook dit jaar rekenen op de recensies van Max Molovich. Maar drie afleveringen gaan we uitbesteden.

De uitzendingen met Marleen Stikker (12 augustus) en Pieter Waterdrinker (19 augustus) worden gerecenseerd door een speciale Sargasso zomergast en een van de andere redactieleden. Wie dat zijn? Dat blijft voorlopig nog een verrassing.

Voor één uitzending zoeken we nog een Sargasso zomergast en die zoeken we onder u! We nodigen je uit de uitzending met Louis van Gaal (5 augustus) voor ons te recenseren, want waarom zou je wachten met je opmerkingen tot je die in de reacties kwijt kunt?

Leuk vakantieklusje? Grijp die kans en mail naar info at sargasso punt nl en we nemen contact met je op over de realisatie van Sargasso’s speciale zomergastbijdrage.

 1. 14

  TL;DR: i.h.k.v. een stukje ‘wij kijken zodat u dat niet hoeft te doen’, wakkere Zomergastenkijker gezocht. Het in het bezit van een eigen televisietoestel en een anti-decubitusbank is een pré.

 2. 15

  Morgen Louis wel ff kijken. Eerlijk gezegd vind ik hem nog niet de beroerste voetbaltrainer. Hij kan nuanceren is me wel eens opgevallen in een interview.