Zelf-replicerende machines

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

John von Neumann, vader van de moderne computer, sprak er al over: zelf-replicerende machines. Bij Cornell University is een klein team aan de slag gegaan en heeft kubussen ontworpen die elk de blauwdruk van de totale machine (uit kubussen opgebouwd) bevat. Als er nu nieuwe blokken worden aangeboden bouwt de machine een kloon van zichzelf (filmpje).

Denk de mogelijkheden eens in! Je hoeft alleen blauwdrukken te bouwen en je machine wordt door een andere machine voor je gebouwd! En elke machine is herbruikbaar omdat de blokken weer simpelweg uit elkaar gehaald kunnen worden! Resistance is futile!

Reacties (5)

#1 Joost

Zelf replicerende artikelen? Ik heb er ééntje verwijderd! (Stond er twee keer)

  • Volgende discussie
#2 Henk

Niets nieuws onder de zon.
De fabrieken en mijnen enz. staan vol met zelf-replicerende machines.
Die worden allen arbeider genoemd ;-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mark

Ja, maar die doen dat repliceren zo fijn, eh inefficient!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Dramklukkel

Hmmm, bij zelfreplicatie dacht ik even aan nanotechnologie. Jammer dat deze stap nog niet dichterbij is. Stel je eens voor dat deze machines worden gemaakt in de grote van nanometers????

Lees Erik Drexler (“Engines Of Creation” of het recentere “Nanosystems: molecular machinery, manufacturing, and computation”).
Of Richard Feynman’s lezing van December 29 1959 (Feb 1960 issue of Caltech’s Engineering and Science.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jamisia

Het wordt pas lollig als dit samengaat met de fablabs van Neil Gershenfield (MIT). En ja, als nanotech erbij komt gaat het dak er van af…

Google eens “assember nanotechnology”, dan kom je onder andere uit bij de debatten tussen K. Eric Drexler en Richard Smalley over de mogelijkheid van “assemblers”, die alles kunnen maken, vanaf nanometer niveau.. dus ook zelfreplicatie, neem ik aan…

  • Vorige discussie