Zeg Neederland?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Lege Bierflesjes (Foto:flickr/herrtobe)Gisteren riep Rouvoet ouders op vooral geen alcohol te geven aan kinderen. Dat deed hij bij het startsein van de campagne ‘ZegNeederland‘, die ouders bewust moet maken van de gevaren van alcohol voor kinderen. En op het eerste gezicht niet onterecht, het is inmiddels duidelijk dat te veel alcohol op jonge leeftijd desastreus kan zijn voor de ontwikkeling. Dat gecombineerd met alarmerende verhalen over toename van alcoholgebruik op jonge leeftijd geeft de campagne bestaansrecht.

Een interessante vraag bij deze campagne is natuurlijk of het ‘nee zeggen’ van ouders eigenlijk wel helpt. Gelukkig is daar veel materiaal over te vinden op het internet, met eigenlijk allemaal dezelfde conclusie: het helpt wel een beetje, maar de vriendjes en vriendinnetjes hebben waarschijnlijk een grotere invloed.

Om nu op basis daarvan de hele campagne te diskwalificeren is natuurlijk flauw. Alle kleine beetjes helpen immers? Nou, zelfs dat valt nog te bezien. Recent Engels onderzoek onder 10.000 kinderen toonde aan dat kinderen die met hun ouders verantwoord alcohol dronken minder vaak grote hoeveelheden alcohol nuttigen.

Zo bezien kan deze campagne zelfs een negatief effect hebben. Toch iets om over na te denken en wat minder snel te verbieden. Iets dat sowieso de enige soort oplossing van het huidige kabinet lijkt te zijn. Verbiedt het, dan gaat het vanzelf weg.

Reacties (11)

#1 Obscura

Hoe zou het toch komen dat zo’n minister dit type onderzoek straal negeert? Of zouden er ook onderzoeken zijn die het tegendeel beweren (bij zo’n beetje ieder sociaal onderzoek heb je een onderzoek dat het ene beweert en een onderzoek dat volstrekt het tegenovergestelde beweert).

  • Volgende discussie
#2 Basszje

Ik zit nog met de vraag of er werkelijk meer gezopen / gedrugst wordt door jonkies of dat de media-aandacht gewoon groter is voor uitzonderlijke gevallen?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Obscura

@2 Van de tieners die ik ken, drinkt het merendeel meer dan goed voor hen is. Maar misschien ligt dat aan mijn keuzes, mijn vrienden zogezegd. Ze zitten allemaal in de wat meer alternatieve scenes.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Peter

Dacht ik het niet, ik wist het wel! Die alternatievelingen zijn verantwoordelijk voor het overmatig drugs-, alcohol- en onveilige seksgebruik. WEat to daaraan toe is, maar de “vrije opvoeding” is toch wel het toppunt, dat ons land in verval heeft doen raken.
Waarom hebben, ooit, de mariniers ze niet alleen van de Dam geveegd maar helemaal voor Pampus in het IJsselmeer gekieperd. Nou, kan Rouvoet proberen de schade te herstellen.
En wat krijgt de man? Stank voor dank.
Ik vind de man eigenlijk nog veel te slap. Gewoon alle alcohol verbieden. Tuurlijk, dan gaan er altijd wel een paar illegaal stoken, maar het meeste spul dat zo gebrouwd wordt is levensgevaarlijk, dus daar zijn we zo van af.
Dat drank meer kapot maakt dan je lief is, mag een gotspe heten. Ik zweer je dat ik daar genoeg larmoyante voorbeelden van heb gezien. En uit eigen ervaring weet ik dat het na mijn eerste borrel, nooit meer helemaal goed met me is gekomen.
Nee, iedereen moet doen wat-ie wil, ,mar begin pas met drinken als je helemaal volgroeid ben en de natuurlijke aftakeling reeds is ingezet (ik dacht dat wetenschappers hadden uitgevogeld dat dit zo rond je 18e het geval is). Tienersmoeten gewoon gaan knikkeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 micha

Zeg neederland komt bij mij over als goed gelovig struisvogeltje spelen. Gewoon op laten groeien in een omgeving waar ook normaal met alcohol wordt omgegaan is nog steeds het beste. Dan leren kinderen normaal om te gaan met een glaasje van het een of ander. Verbieden of verzwijgen maakt het alleen maar spannend.

Overigens wil ook nog wel even pleiten voor een extra eigen risico m.b.t. de ziektenkostenverzekering voor iedereen die minder dan 1 glas alcohol per dag drinkt. Die gasten kosten klauwen met geld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: Mag ik vragen of je van beroep crimineel bent? Van drooglegging wordt namelijk alleen de maffia wijzer.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Peter

@6: Dat mag. Het antwoord ligt hier voor de hand: Geen Commentaar.
Overigens wordt van de legalisatie van sterke drank een andere maffia wijzer.
En: ik hou ook niet van die opvoedkundige tik die dit kabinet heeft. Maar vooralsnog weet ik ook geen andere oplossing dan het issue “bespreekbaar” maken. Of denk je dat er helemaal geen probleem is?
Eén voordeel is er wel. De zo getergde leraar reageert met genoegen op het drankgerbuik van zijn leerlingen door maandagmorgen de deur van het klaslokaal met een dreun dicht te gooien en keihard goeiemorgen te roepen. Driekwart van de klas grijpt naar het katerige hoofd en jammert: alstublieft niet doen meneer!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Paul

In een café waar ik werkte zoop een prima onderwijzer zich elke woensdagmiddag total-loss totdat het zoontje van een extreme alcoholist op donderdagochtend tegen hem zei: ‘Meester, u ruikt net als papa.’

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Bismarck

@7: Ik denk dat het probleem schromelijk wordt overdreven en er ook gedaan wordt alsof het om een nieuw probleem gaat. Alcoholgebruik onder jongeren is van alle tijden (om niet meteen te zeggen dat alcoholgebruik onder kinderen en jongeren in de laatste paar eeuwen schrikbarend is afgenomen).

Verder ben ik het met #5 eens dat de beste opvoeding juist ligt in het aanleren van verantwoord omgaan met alcohol aan je kinderen en niet in een rabbiate onthouding. De gevolgen daarvan kunnen we zien in landen waar alcoholgebruik en -verkoop tot 21 jaar verboden zijn. Als je op je 18e (of erger nog, je 21e) nog niet geleerd hebt hoe met alcohol om te gaan, ga je het niet meer leren. Het gevaar van overdosis en alcoholisme worden daar alleen maar groter van.

De desastreuse gevolgen van een volledige drooglegging hebben we in de VS ook wel gezien in de jaren 20-30. De maffia tiert er welig bij (net als in nederland bij de verboden achterdeur van de coffeeshop). Verder haal je zelf al het risico aan van de illegale brouwsels van twijfelachtige kwaliteit. Dat vormt dan nog een extra gezondheidsbedreiging bovenop de stijging in hart- en vaatziekten (toch al de belangrijkste doodsoorzaak in Nederland), als gevolg van alcoholonthouding.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 micha

Vergeet het aantal verkeerslachtoffers niet. Het grootste gedeelte van de eerste drinkers heeft geen benul wat het doet maar wel een rijbewij en een auto.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 pedro

Mijn kinderen gaan prima met alcohol om. Ik heb het ze ook nooit verboden en op het moment, dat ze interesse tonen, geef ik ze goede voorlichting over alle soorten drugs, legaal en illegaal, die er te krijgen zijn. Ze krijgen te horen wat strafbaar is en wat niet en komen zo meteen te weten, dat er van een drugsbeleid eigenlijk helemaal geen sprake is, omdat in een consistent en consequent drugsbeleid alcohol op een zelfde manier behandeld zou worden als drugs van een vergelijkbaar kaliber (amfetamines bijvoorbeeld). En dat iemand, die goed voorgelicht is en toch verslaafd raakt, dat geheel en al aan zich zelf te wijten heeft. Tot nog toe werkt dat beter dan bij mijn broer, die zijn kinderen heeft verboden alcohol te nuttigen voor hun 18e.

  • Vorige discussie