WW: Voyager, 30 jaar alleen met zijn tweeën

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Voyager[i]De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.[/i]

Afgelopen maandag was het precies 30 jaar geleden dat de Voyager 2 gelanceerd werd. En tot mijn grote spijt hoorden we er bar weinig van in de media. Het is natuurlijk veel interessanter voor de media om allemaal ellende te tonen in plaats van een technisch hoogstandje dat nu al 30 jaar onafgebroken baanbrekend onderzoek verricht. Daarom zetten we vandaag de Voyagermissie even in het zonnetje.

Op 20 Augustus 1977 werd de Voyager 2 gelanceerd vanaf Cape Canaveral om een maand later (5 september 1977) gevolgd te worden door de Voyager 1. De twee toestellen maakten gebruik van de zwaartekracht van de planeten waar ze langs vlogen om meerdere keren te versnellen. Hierdoor konden de 4 grote planeten (Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunes) in slechts 12 jaar gepasseerd worden in plaats van de 30 jaar die het normaal zou duren. Op het moment van schrijven is de Voyager 1 het verst door mensen gemaakte object in de ruimte. Voor veel wetenschappers begint nu een verschrikkelijk interessante fase want het toestel staat op het punt het zonnestelsel voorgoed te verlaten. De toestellen worden aangedreven door een kleine nucleaire reactor die tot 2020 de toestellen van energie moet voorzien. Met een beetje geluk kunnen er nog veel metingen buiten het zonnestelsel worden uitgevoerd.

Als het aan mij ligt wordt de verjaardag van Voyager 1 op 5 september uitgebreid gevierd. Het is tenslotte een wonderlijke prestatie.

Reacties (6)

#1 Bismarck

Mag ik de conclusie trekken dat V1 sneller gaat dan V2? Of heeft hij een kortere weg genomen?

  • Volgende discussie
#2 Ouwe

Dat is toch zeker rete-interesant. Als die dingen het nog tot 2020 kunnen uithouden, wat voor data zou dat allemaal kunnen opleveren? Moeilijk te bevatten denk ik, maar doch één van de belangrijkere dingen die in de gaten moeten worden gehouden door de mensen. Hier kunnen toch doorbraken uit komen denk ik zo (en dan doel ik op kennis over ’t heelal).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 dramklukkel

Las vanmorgen in de ‘Spits’ en ‘De Pers’ dat er naast Google Earth nu ook Google Sky is, waarmee je allerlei sterrenspul van o.a. de Hubble-telescoop kan bekijken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 $link$

Ge-wel-dig.
Echt wel briljant dat ze zo vroeg in het computertijdperk zo’n duurzaam apparaat konden maken; petje af!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 David

@1: De beide voyagers zijn gelijk, dus de enige reden waarom V1 verder is dan de V2 is inderdaad de baan. De V1 heeft ‘alleen’ Jupiter en Saturnus bekeken, de V2 ook nog Uranus en Neptunus.

Wat echt verbazingwekkend is is dat die dingen bij de launch 430 watt gebruikten, en nu nog 290 watt. Ik had echt veel meer verwacht…

@4: Vergeet niet dat het nogal verschil maakt of je nou bezig bent met een ruimtevoertuig waarbij je na de lancering weinig meer kan doen en je vantevoren weet dat de hele wereld meekijkt en het bovendien ook nog de bedoeling is dat het enkele tientallen jaren meegaat, of dat je bezig bent met het zoveelste administratieve systeem waarbij time-to-market en een zo laag mogelijk budget veel meer meespelen. Het is bij ‘gewone’ systemen niet eens zo zeer een kwestie van niet-kunnen, maar meer niet-willen of niet-nodig.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Acidflesh

Op 1 december 1994 bevond Voyager 1 zich op een afstand van 8,7 miljard kilometer van de aarde (met een snelheid van 61.200 km per uur. En Voyager 2 bevond zich op 6,7 miljard kilometer (met een snelheid van 57.600 km per uur).

http://www.infoster.be/negepl/spacec.html

Beetje oude info, maar het laatste bezoek aan een planeet was dat van de Voyager 2 aan Neptunes in 1989. Hierna is de baan van de Voyager 2 niet meer gewijzigd. Dus je de voyager 1 is sneller.

  • Vorige discussie