WW: Daily News Memory Test

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op Geencommentaar.nl Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Al sinds Aristoteles zijn wetenschappers geinteresseerd in de werking van het menselijk geheugen. En niet zonder reden: al sinds onze lagere schooltijd lopen we tegen de beperkingen van dat geheugen op: we kunnen maar een beperkt aantal wiskundige formules, Franse woordjes en quizfeitjes onthouden. En dan verdwijnt al die kennis ook nog eens uit dat geheugen: Waar hebben we die autosleutels nou neergelegd en hoe heet die vent nou die je 5 minuten geleden een hand hebt gegeven?

Zoals zovaak bij Psychonomie is het onderzoek naar de werking van het geheugen alles behalve makkelijk. Een beetje staren naar de grijze massa van een gelichte schedel levert niet zoveel op en informatie halen uit observaties van proefpersonen is ook niet makkelijk. Vaak zijn grote hoeveelheden proefpersonen nodig voordat hypotheses met genoeg statistische zekerheid bewezen kunnen worden. Internet to the rescue! Aan de Universiteit van Amsterdam gebruikt een groep wetenschappers onder leiding van Prof. Jaap Murre al een aantal jaar de mogelijkheden van het World Wide Web voor hun geheugenonderzoek. Ze maakten een geheugen-website met daarop een aantal simpele, en vooral leuke geheugentestjes en lieten mond-op-mond reclame het werk doen. Onder andere na de steun van de Alzheimerstichting en na een aantal radio- en tv-optredens stroomden de proefpersoongegevens binnen.

Het vlaggeschip van de Memory.uva.nl site is de Daily News Memory Test ontwikkeld door Steve Janssen. In februari 2007 hadden al 40.000 mensen de Internationale of Nederlandse versie gemaakt. Een groot succes dus. Met de grote hoeveelheden data kunnen de afwijkingen die ontstaan door de tamelijk ongecontroleerde manier van experimenteren (niet in een lab) worden gecompenseerd.

Met de resultaten kan een beeld van het geheugen van de gemiddelde Nederlander opgebouwd worden. Deze collectieve geheugen-curve kan dan weer gebruikt worden door artsen en onderzoekers om betere diagnoses te stellen bij mensen die aan geheugenverlies lijken te lijden. Een ander interessant resultaat is dat een zogenaamde ‘Reminiscence Bump’ teruggevonden werd in de data. Ongeacht de leeftijd van de ondervraagden bleek dat de herinneringen die gevormd worden in de leeftijd van 13-18 jaar het sterkst zijn en dat deze beter onthouden worden dan eerdere of latere herinneringen.

Eigenlijk zijn er vier goede redenen om eens te kijken naar de verschillende geheugentesten: de testen zijn leuk, je helpt er de Geheugenwetenschap mee vooruit, de alzheimerpatienten worden er blij van en je traint er ook nog eens je eigen geheugen mee!

Reacties (8)

#1 Arnoud

Interessante kost!

Bij de Daily News Memory test heb ik 21 van de 30 vragen correct beantwoord, gemiddeld hebben deelnemers 15 vragen correct (zegt de site).

Geinig: ‘U was beter dan 67.23% van de 119 deelnemers, die hetzelfde geslacht, leeftijd en opleidingsniveau hebben en even vaak de krant lazen en het nieuws keken als u.’

  • Volgende discussie
#2 Jan Jaap

Zeventien van de dertig. Meer dan ik verwachtte. En nog beter dan 71,5% van mensen die even vaak nieuws volgden. Ik ben tevreden :).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Victor

Ik had 18 van de 30 goed. Maar ik heb mazzel met mijn demographics denk ik:

“U was beter dan 76.12% van de 67 deelnemers, die hetzelfde geslacht, leeftijd en opleidingsniveau hebben en even vaak de krant lazen en het nieuws keken als u.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Scientist of the Invisible

25 van de 30. Beter dan 98,nogwat% van de 71 gelijksoortige deelnemers. Komt erop neer dat er ergens nog één grotere nieuwsjunk rondloopt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Bismarck

@4: Of even grote.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Fem

Maar het zal waarschijnlijk meer gaan om het patroon van feiten die men wel of niet onthoudt.

Jammer dat je niet de goede antwoorden te zien krijgt.

ik had ook 18 van de 30 maar had nog betere demographics (vrouw zijn wellicht) dan 3, beter dan 88% ole!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Victor

@6: wat ik ervan weet is dat de resultaten van alle deelnemers op een grote hoop worden gegooid. Samen met het moment van afnemen van de test geeft dit dan een mooie grafiek van hoeveel de Nederlander nog weet van het nieuws uitgezet tegen hoe lang geleden die feiten waren.

Dat loopt natuurlijk terug omdat je recente zaken over het algemeen beter onthoudt. Maar de precieze vorm van die curve is al heel lang een onderwerp van onderzoek. Bij de Neuromod groep van Jaap Murre proberen ze die curve te vinden en te verklaren waarom hij deze vorm heeft.

Overigens voert Steve Janssen dagelijks nieuwe nieuwsfeiten in. Hij heeft over de afgelopen jaren een mooie set opgebouwd dus je kan met de test vaker doen om een nog beter beeld te krijgen van je nieuwsgeheugen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Troebel

Beter dan 83,XX%. (oa) Antwoorden op vragen over sporthelden en dronken hamburgeracteurs wist ik niet.

  • Vorige discussie