WW: Wearables

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Blow you away - een voorbeeld van een wearable waarmee je subtiele luchtstromen naar ongewenste personen kan sturen (Foto: Flickr/jeanbaptisteparis)

De volgende stap in de microscopisering van computers is de bijna totale verdwijnen van de fysieke computers. Ubiquitous computing, zoals het genoemd wordt (andere namen zijn pervasive computing of ambient intelligence), streeft naar het ‘post desktop’ model waarbij de computerberekeningen door objecten in onze omgeving worden uitgevoerd. Een van de meest sprekende voorbeelden zijn de wearables.

Al jaren zien we in computers en elektronica twee grote trends: aan de ene kant wordt alles steeds sneller en aan de andere kant wordt alles steeds kleiner. Vooral dat laatste zorgt voor een steeds grotere aanwezigheid van computers in ons dagelijks bestaan. Het feit dat we onze rekenwondertjes mee kunnen dragen is wel zo handig.

In de vroege jaren tachtig werden de eerste draagbare computers ontwikkeld. En hier moet ‘draagbaar’ met een flinke korrel zout genomen worden, want deze bakbeesten waren niet erg licht of plat. Enkele jaren later maakte de wereld kennis met de laptop. Ondertussen is dit ding ongekend populair: Volgens Intel worden er dit jaar voor het eerst meer laptops dan desktop pc’s verkocht.

De ontwikkeling van steeds kleinere componenten leidde zoals eerder gezegd twee richtingen op: aan de ene kant worden de laptops steeds sneller, aan de andere kant steeds kleiner. Vooral de netbooks (superkleine notebooks speciaal ontworpen voor online gebruik) zijn een ware rage. Tegelijkertijd worden telefoons ook zo propvol chips gepropt dat ze krachtiger en veelzijdiger zijn dan de PC’s van tien jaar geleden.

Een volgende stap in deze jarenlange trend is dus het ontwikkelen van wearables: computers die we haast ongemerkt bij ons dragen en waarmee we kunnen communiceren met de omgeving en de buitenwereld. Twee weken geleden zagen we al voorbeelden hiervan in het toekomstfilmpje van Microsoft. Maar de ontwikkeling gaat heel snel. Werd in de jaren 90 nog vooral gedacht aan computer-horloges en VR-helmen, nu ziet men steeds meer het nut in van de meer zachte wearables in de vorm van kleding.

Zo zien we een Muzikale BH, kleding die automatisch je dieet controleert en hippe zonnebrillen en sneakers die alles om je heen en jezelf in de gaten houden.

Het allermooiste aan deze trend is dat je er als relatieve leek ook aan mee kan doen met behulp van het ultieme Wearable doe-het-zelf apparaatje: de Lilypad. De lilypad is in essentie een plat, programmeerbaar minicomputertje dat door middel van geleidend garen aan allerlei sensors, lampjes, motortjes en speakertjes gekoppeld kan worden. Lilypad is erg gemakkelijk in gebruik en kan goed ingenaaid worden in kleding.

Lilypad is erg populair onder kunstenaars, modemensen en hobby-nerds en op youtube en flickr zijn vele voorbeelden te vinden van creatief gebruik.

De Lilypad is gemakkelijk te kopen en er worden cursussen en workshops georganiseerd over het gebruik.

Je hebt dus eigenlijk geen excuus om niet mee te doen aan de wearables-revolutie, dus pak naald, draad en batterij en maak een handig USB-overhemd of muziek-jurkje!

Reacties (7)

#1 Peterje

Ken je die reclame waarin mensen stuntelend omgaan met nieuwe tehnologie? Je weet wel, waar iemand de tuin inrijdt omdat de tomtom zegt: nu linksaf.

Die onhandigheid heb ik nou met naald en draad.

  • Volgende discussie
#2 Joost

Een naald verdwijnt stevast in mijn vinger. Of in mijn arm, maar dat is in een andere situatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 zmooc

Ik kan er werkelijk met de kop niet bij hoe je anno maart 2009 een artikel over wearables kunt schrijven zonder een link naar deze video erin

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bismarck

“Volgens Intel worden er dit jaar voor het eerst meer laptops dan desktop pc’s verkocht.”

Kleine correctie: Intel stelt dat het meer mobiele dan desktop processors verkoopt. Dat is iets heel anders, aangezien verreweg de meeste mobiele processors tegenwoordig niet laptops ingaan (maar in telefoons, agenda’s, netbooks en dat soort dingen).

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Victor

@3: Daarover had ik twee weken geleden al gepost, het filmpje staat ook onder het referereerde WW-postje.

@4: ah, niet goed gelezen, dank

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 zmooc

@Victor: Oh goed bezig. Dus ik loop weer eens vet achter, excuus;-) Ik had het artikel echter niet gelezen wegens een algeheel gebrek aan interesse in wat Microsoft vindt:P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Victor

hehe, daar lijden wel meer mensen aan. Vaak ten onrechte, er komt wel degelijk zo af en toe iets zinnigs uit de MS-burelen.

  • Vorige discussie