WW: MS Kinect nu al hackersspeeltje nr. 1

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

OpenKinect Logo (Foto: Flickr/pmtorrone)

Dat het Web een platform biedt voor plotselinge explosies van co-creativiteit is niet alleen te zien aan ytmds of youtube-vide0-mashupsvan-reactiesop-parodieenop-leuke filmpjes. Ook voor hardware-hackers zorgt mogelijkheid tot razendsnelle verspreiding van informatie, filmpjes van half-geslaagde hacks en de discussie daarover met gelijkgestemden over de hele wereld voor een verhoging van het tempo waarin de ontwikkelingen elkaar opvolgen.We zagen al eerder dat onder aanvoering van wizzkid Johnny Lee in no-time de Nintendo Wii gehackt was om gebruikt te worden voor applicaties waar de mensen bij Nintendo nooit aan gedacht hadden.

Het zal dus geen verrassing zijn dat Microsoft’s nieuwe Xbox-speeltje, de Kinect, nu al geclaimd is door de ‘2.0’ hackerscrowd. De kinect is een kastje met ingebouwde camera dat je op je tv-monteert en die jouw bewegingen filmt en gebruikt om spelletjes te besturen.  Maar nog geen twee weken na zijn officiële Europese release zijn er al allerhande filmpjes, beschrijvingen en doe-het-zelf-beschrijvingen op het web te vinden van mensen die de Kinect geheel naar hun hand hebben gezet.

De meeste hacks maken gebruik van OpenKinect, een set drivers die het mogelijk maken de gegevens die via de Kinect binnenkomen op een PC uit te lezen en te gebruiken voor zelfbedachte toepassingen. OpenKinect werd in een paar weken uit de grond gestampt, ongetwijfeld gestimuleerd door een geldprijs van 3000 dollar die was uitgeloofd door webshop Adafruit. Microsoft was aanvankelijk not amused, maar draaide vrij snel bij en zegt nu Kinect met opzet zo ‘open’ gemaakt te hebben om creativiteit van gebruikers te stimuleren. Waar of niet, de houding van Microsoft geeft in ieder geval aan dat ze wel degelijk de meerwaarde inzien van dit 2.0 gebruik van technologie. Daar kan Apple nog wat van leren.

Goed, op naar de hacks zelf. Een mooie verzameling links is te vinden op een O’reilly website. Daar vinden we (uiteraard) een filmpje van iemand die een Kinect gebruikt om een virtuele lightsaber rond te zwaaien en een video van iemand die met handbewegingen een MIDI-controller aanstuurt, eigenlijk een soort van next-gen Theremin. Sommige hackers hebben half-affe projecten die vooral bedoeld lijken om anderen te inspireren en stukken code over te dragen. Een mooi voorbeeld is de site van Oliver Kreylos, waar naast code video’s te vinden zijn van hoe Kinect gebruikt kan worden om 3-d analyse van de camera beelden te doen.

Bovengenoemde voorbeelden zijn eigenlijk niet heel anders dan nieuwe voorbeelden van het gebruik zoals Microsoft dat ook voor ogen had: de Kinect als ‘controllerless controller’. Maar de technologie kan ook voor hele andere toepassingen gebruikt worden, zoals dit project van een aantal MIT studenten laat zien. Zij plaatsten de Kinect op een Roomba-robot en wisten zo een 3-d kijkende robot (voor weinig) te creeren.

Wat we ook al zagen bij de open-source hardware van de Arduino, zien we hier ook weer terug: zodra de creatieven zich ermee gaan bemoeien wordt het pas echt interessant. Techno-kunstenaars Emily Gobeille en Theo Watson gebruikten Kinect om een virtuele poppenshow te maken. Uit het onderstaande schitterende filmpje blijkt volgens mij dat deze technologie straks ook voor de schone kunsten wel eens een doorbraak zou kunnen zijn.

Interactive Puppet Prototype with Xbox Kinect from Theo Watson on Vimeo.

Reacties zijn uitgeschakeld