WW: De allerlaatste wondere woensdag

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

De woensdagmiddag is op GeenCommentaar Wondere Woensdagmiddag. Met extra aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen in Wetenschap- en Techniekland.

Chriet Titulaer (foto Flickr/leoloves)Met bovenstaande zin –of een variatie daarop– begonnen de afgelopen vier jaar de wetenschapsstukjes die ik met veel plezier schreef. Maar aan alles komt een eind en zo ook aan de Wondere Woensdag op GeenCommentaar. Dat dit iets eerder dan de opheffing van het blog zelf gebeurt heeft te maken met de altijd drukke maand september in universiteitenland. En laten we eerlijk zijn, de tijd was wel aangebroken na al die honderden stukjes. Vorige week verscheen dus de laatste normale WW, vandaag een korte terugblik.

Het begon allemaal op 25 juli 2007 met een stukje -nog onder mijn pseudoniem pokeythecat- over de (on)mogelijkheid om menselijke energie om te zetten in bruikbare electriciteit. Een idee dat dusdanig bizar was dat het tot dan toe alleen in SF-werk voorkwam. En bladerend door de 16 pagina’s met Wondere Woensdagen wordt duidelijk dat de relatie tussen wetenschap en science fiction niet alleen mij, maar veel uitvinders en onderzoekers blijft fascineren. Dit leidde tot (stukjes over) échte Iron Man pakken, vliegende auto’s en anti-piraten lasers. In totaal verschenen er 239 stukjes in de WW categorie. De meeste takken van beta- en gamma-wetenschap werden wel een keer behandeld maar sterrenkunde, psychologie, wiskunde en informatica bleken toch favorieten. Heel soms kon ik een stukje schrijven waarin geraakt werd aan alfawetenschappen.

De afgelopen vier jaar verscheen er iedere woensdag een WW stukje. Soms werd het door plotselinge werkdruk of tijdgebrek een simpel (TED) filmpje, vaak pakte het stukje langer uit dan ik van tevoren in gedachte had. Een enkele keer lukte zelfs dat niet en nam een andere GC redacteur het even van mij over, waarvoor veel dank. Slechts één enkele keer bleef de woensdag zonder wonder, omdat ik door vakantiegevoel mijn dagen een beetje door elkaar haalde. Soms, als er echt geen inspiratie was, moest er teruggegrepen worden op een bekende bloggers-truc: de top tien. Zo zagen we de Top 10 wetenschappelijke ontwikkelingen van 2007, Top 10 nieuwe soorten van 2008, en de Top 10 beste experimenten ooit. Ik vond het ook erg leuk om iets te vertellen over onderzoek, technologische ontwikkelingen en spielerei waar ik zelf bij betrokken was: het babykleed Play’d (nog steeds in de eerste prototype fase), het promotieonderzoek van Mark en mijzelf, de naam-uitsterfchecker (dank Joost) en Smart Grid onderzoek.

Het is één van de taken van een onderzoeker om zijn of haar onderzoek te dissemineren onder het publiek. Hoe ingewikkeld je ook denkt dat jouw onderzoeksonderwerp is, de praktijk leert dat het altijd mogelijk is om het uit te leggen in normale taal. Het ironische is dat je van deze excercitie zelf vaak nog het meeste opsteekt. Mijn WW stukjes waren vooral bedoeld om te vermaken en te informeren. Maar ik probeerde ik nét iets dieper te gaan dan de meeste andere techniek stukjes op andere weblogs door bijvoorbeeld zoveel mogelijk te verwijzen naar de originele wetenschappelijke papers. Ik hoop dat een klein tipje van de sluier van het wetenschappelijk proces opgelicht is.

Rest mij alle lezers, en natuurlijk vooral de commenters te bedanken. Wetenschap is een sociaal proces waarbij vergissingen van één gecorrigeerd worden door anderen. Door de reacties werden fouten verduidelijkt, onderwerpen verbreed en nieuwe vragen opgeworpen. Net echte wetenschap.

Het geheel klinkt wellicht enigszins futuristisch, maar ik durf u bij deze te voorspellen dat over 20 jaren van nu de elektrische tandenborstel het gezichtsbepalende element van de meerderheid der Nederlandse wastafels zal zijn

— Chriet Titulaer, naamgever van Wondere Woensdag en Nederlands nerd-icoon in 1987.

Reacties (10)

#1 Steeph

Petje af!
Ik heb ze niet allemaal gelezen, maar hield het wel steeds in de gaten. En iets consequent vier jaar volhouden online is ook al zeer bewonderenswaardig.

  • Volgende discussie
#2 Victor

Het voelt inderdaad toch ook een heel klein beetje als een bevrijding :P

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Rob

Je mag trots zijn en het ga je goed, maar wat nu?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

Ja Victor, wat nu? Is er leven na de WW? Kan je het jezelf voorstellen? :-)

Jammer dat de serie stopt, maar het is ook goed zo. Jaren lang elke week een stukje bakken is niet niets, en ik ben er trots op dat deze serie op dit blog heeft mogen staan, en uiteraard blijft staan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Peter

Ook ik heb je, met veel plezier, veel gelezen. Op Joosts vraag ‘wat nu’? heb ik een aanvullend vraagje, omdat ik zelf 1x over jou heb geschreven. Dit mag dan je laatste stukje zijn, maar krijgen we nog iets te lezen over hoe het nu met de Play’d staat?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 dramklukkel

Victor, jij hebt veel nuttige dingen voor ons geleerd. Vermakelijk en begrijpelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Joost

@Peter: Uit t stukkie: “nog steeds in de eerste prototype fase”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 MP

Bedankt voor de leuke stukjes Victor!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Packet Storm

Hulde voor de lange tijd dat je het hebt volgehouden Victor!

Ik heb in het begin ook een paar zaken geschreven (Yes! Er werd naar gelinkt!), maar voor mij was het niets om elke week een stukje te maken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Rogier

Ik heb zeer genoten van je bijdragen. Op woensdag was een bezoek aan geencommentaar lange tijd een vast gebruik, voornamelijk om jouw stukjes te lezen of te beleven.
Dank.

  • Vorige discussie