Zweed geeft toe dat plan voor doe-het-zelf kernbom gestoord was

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (28)

#1 NoName

Hij heeft vast “The Radioactive Boy Scout” gelezen.

#2 piet de nuttige idioot

http://richardsreactor.blogspot.com/
als je je geroepen voelt het experiment voort te zetten… skip de persberichten, en restart bij ‘introduction’
http://richardsreactor.blogspot.com/2011/05/110514-introduction.html

#3 Olav

Beetje suggestieve link wel hier op Sargasso. In het artikel zelf staat niets over een “kernbom” of over kwade bedoelingen. Deze man is géén Breivik. Hij is gewoon een naïeve hobbyist met belangstelling voor kernsplijting. De gevaren daarvan kunnen trouwens best meevallen.

Het kan natuurlijk ook nogal uit de hand lopen, dus het is wel goed dat ze hem hebben tegengehouden.

Het weblog van meneer: Richard’s Reactor. Ik kan een glimlach niet onderdrukken.

#4 Olav

Ha, Piet had ‘m ook gevonden.

#5 Share

Hey, if Bill Gates can do it from his garage…
;-)

#6 Yevgeny Podorkin

Kernbom kernbom…op een morsig elektrisch fornuis in een glazen apothekersflesje zeker. Ga eens iemand anders foppen, hooguit voor een vuile bom. En gaan er geen toeters bij autoriteiten/ intelligence af als iemand digitaal dergelijke sporen nalaat (6 maanden op een blog)…

Tis tenslotte voor ons aller veiligheid.

#7 Karl Kraut

Ja maar Steve Jobs is ook in zijn garage begonnen. Je ziet waar het op uit kan draaien.

#8 OBB

Fantastisch dat zulke oprechtheid nog bestaat; “Police were called to his flat in Angelholm in southern Sweden after he got in touch with Sweden’s radiation authority to check if what he was doing was legal”

#9 Karl Kraut

Ik ga morgen bij de Kijkshop eens kijken of ze ook geigertellers hebben. Dan weet je tenminste waar je buren mee bezig zijn.

#10 Olav

Karl, het staat er vol mee op Ebay. Hier en daar best betaalbaar ook.

#11 Spam

heerlijk.

#12 Karl Kraut

@10: Ik heb geen internet.

#14 Bismarck

@13: Hallo, denk je dat reactie #12 per postduif naar het huis van Carlos is ingevlogen?

#15 gronk

Met radioactieve meuk klooien is niet zo handig als je daar niet voorzichtig mee om gaat. Niet omdat dingen ploffen, maar omdat je niet wilt dat je hele huis (en jezelf) onder de radioactieve rotzooi komt te zitten. En dat gaat makkelijker dan je denkt; even met een spateltje ergens in roeren en je hebt een stralende spatel. Die spatel ergens neerleggen en je morst wat rotzooi op de tafel waar je ‘m op hebt neergelegd. Die spatel afvegen met een tissue en je hebt een stralende tissue. Plastic handschoentjes aan (want je wilt niet dat al die meuk bij toeval op je vingers komt) en je eindigt met besmette handschoentjes. Je zult versteld staan van de hoeveelheid besmette rotzooi die werken met radioactief materiaal oplevert.

#16 gbh

@14, jij bent nog slimmer dan ik al dacht

#17 Karl Kraut

@15 Als ik het goed begrijp, plant bestaande radio-activiteit zichzelf dus vanzelf automatisch voort, vemeerdert zichzelf eindeloos.
@14 Het was een grapje, dat je maakt wanneer iemand zegt dat je op internet moet kijken, als je meldt dat je bij de Kijkshop gaat kijken.

#18 gronk

@karl: vergelijk het maar met het maken van bananenstamp: d’r zitten uiteindelijk overal kloddertjes en restjes bananenprut. Het is niet *veel*, maar genoeg om alles smerig te maken, en als je hard stralende bananen hebt is het alsnog ongezond.

#19 Olav

Karl, de uitleg van Gronk klopt. Overigens verraadt je vraag een fundamentele verwarring over radioactiviteit. Dat is niet erg, het is heel algemeen. In maart toen dat gedoe in Fukushima begon merkte je die verwarring bijvoorbeeld ook aan tafel bij Pauw en Witteman. Toch een beetje jammer dat die twee het toen niet de moeite waard vonden om even een spoedcursusje atoomkunde te doen (is vast mogelijk in een uurtje vóór de uitzending) zodat ze in elk geval goede, verduidelijkende vragen hadden kunnen stellen.

Achter een dikke betonnen muur (in de schaduw daarvan) zit je dus behooorlijk veilig voor gammastraling vanuit een vaste bron, maar als het stralende spul in de vorm van stofdeeltjes door de lucht zweeft (en elk deeltje is op zich een kleine stralingsbron) en je van alle kanten tegelijkertijd bestraald wordt dan heb je een heel ander probleem. Idem als je ermee in de keuken gaat kliederen uiteraard.

Het spul plant zich dus niet voort en vermeerdert zichzelf niet, maar het blijft wel zeer lang actief en zal lastig te verwijderen zijn. Zeer waarschijnlijk moet in zo’n geval de hele keuken voorzichtig afgebroken en vervolgens opgeslagen worden als radioactief afval.

#20 gronk

Karl heeft wel wat gelijk als het gaat om de vermeerdering van afval: als je dat een beetje lullig doet dan heb je een mengsel van niet-radioactieve stof/gruis/hout/steen en wel radioactieve stof, die je alleen met geen mogelijkheid kunt scheiden. Maar dat gaat niet ‘automatisch’, je hebt daar niet-zo-heel-snugger menselijk handelen voor nodig.

Een hobbyprutser kan dus van 100 gram radioactief spul drie ton vervuild afval maken.

Overigens heb je hetzelfde met die opslag in duitse zoutmijnen, waar ze vaten gewoon in diepe schachten hebben gedumpt, en die nu dus blijken te lekken: dan eindig je dus niet met een veilige opslagplaats, maar *met nog veel meer afval*. Jay.

#21 Karl Kraut

Wat ik er van begrijp, is dat radio-actieve elementen zo klein zijn, dat waar ze dan in terechtkomen, of zich aan hechten in ieder geval door de mens niet meer uit verwijderd kunnen worden. Logisch. Ik heb hier inderdaad verder geen enkel verstand van, maar probeerde het te vatten, en associeerde het met een magneet die andere metalen ook magnetisch maakt. Maar zo is het dus kennelijk niet, maak ik uit de reacties op.
Vandaag overigens wel een elektrische tandenborstel gekocht bij, inderdaad, de Kijkshop.

#22 Olav

Gronk: Een hobbyprutser kan dus van 100 gram radioactief spul drie ton vervuild afval maken.

Precies, dat bedoelde ik ook met die keuken die dan afgebroken moet worden. En als er rommel in de afvoer is gegaan, dan kan men ook gelijk het riool uitgraven. Dat zijn lekkere kostenposten voor een uit de hand gelopen hobby ;-)

Gronk: Overigens heb je hetzelfde met die opslag in duitse zoutmijnen, waar ze vaten gewoon in diepe schachten hebben gedumpt, en die nu dus blijken te lekken: dan eindig je dus niet met een veilige opslagplaats, maar *met nog veel meer afval*. Jay.

Ik heb het nieuws daarover niet goed gevolgd. Maar heeft men daar het afval dan niet verglast? En de containers daadwerkelijk maar laten vallen? Dat zou gewoon crimineel zijn.

#23 gronk

zo te lezen is niet al het afval verglasd, maar ’t gaat dan ook om laag- en middelradioactief afval (wel langdurig radioactief).

Ik heb elders (nu natuurlijk onvindbaar) gelezen dat werklui zeiden dat ze ook gewoon afval in de schacht hebben gedumpt, en ’t boeide toch niet dat dat niet goed was voor de containers, want alles wat je d’r storte was toch veilig voor invloeden van buiten. Ahum.

#24 Olav

Karl: en associeerde het met een magneet die andere metalen ook magnetisch maakt. Maar zo is het dus kennelijk niet, maak ik uit de reacties op.

Nu snap je het. Je kan dus een stuk steen of hout of metaal niet radioactief maken door er een brok uranium naast te houden. Sterker nog: je kan niet-radioactieve materialen gewoon gebruiken om straling tegen te houden. Hoe hoger de dichtheid hoe beter: hout houdt gammastraling heel slecht tegen dus daar zou je een onmogelijke hoeveelheid van nodig hebben. Lood werkt juist heel goed, daar heb je het minst van nodig. Beton is dan weer het meest praktisch omdat je er makkelijk en tegen relatief lage kosten hele dikke muren mee kunt maken.

Maar radioactief spul in poedervorm of nog kleiner (bijv. in rookdeeltjes na een brand in de keuken van onze hobbyist), dat alle kanten opwaait, dat is dus echt ellendig. Dat is ook wat men bedoelt als men het heeft over een “vuile bom”: een normaal explosief waarmee een hoeveelheid radioactief materiaal via de atmosfeer over een gebied verspreid word. Heel simpel eigenlijk, elke Breivik kan het maken. Alleen aan voldoende radioactief materiaal komen zal nog vrij lastig blijken.

Met het spul dat je bij United Nuclear kan hopen kom je er waarschijnlijk niet. En die verzenden trouwens ook niet buiten Amerika. Wel leuke spulletjes hebben ze daar, om je geigerteller van Ebay op uit te proberen.

#25 Olav

Gronk, bedankt voor de link.

#26 Olav

Uit de link van Gronk: De vorige Duitse minister van Milieu, Sigmar Gabriël, liet op 19 augustus 2009 weten dat het veilig afsluiten van Asse tussen de twee en vier miljard euro kost; de kernindustrie heeft voor die opslag 450.000 euro betaald; de belastingbetaler draait op voor de rest.

Dat toont maar weer eens aan hoe “goedkoop” kernenergie werkelijk is, zoals de voorstanders ons altijd willen laten geloven.

#27 gronk

@26: en gezien het feit dat ’t gaat om afval wat in 240.000 jaar langzaam minder radioactief wordt zou het zomaar best kunnen dat we over honderd jaar ontdekken dat we weer een paar miljard whatever-dan-de-munteenheid is mogen schokken. En iedere keer wordt ’t probleem groter, omdat het steeds meer verspreid wordt.

Geinig bijeffect is wel dat je het spul ook korter hoeft op te slaan: je hebt een absolute maat voor straling (‘zoveel vervaldeeltjes per seconde’), en als je dat 10 x verdund met zout, water, zand, etc., dan zit je ook 10x eerder op je ‘veilige limiet’.
Maar of je nu op die manier van je afval af moet komen…

#28 Mancave

Hij zal wel denken, zo’n kernreactor bouw je toch zelf?
Stel je voor dat je buurman ook zo’n kern-knutselaar is. Dan komt je deze how-to wel van pas. Maak je eigen geigerteller! http://bit.ly/r5Hb69.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*