Zijn de banken de echte boeven?

Soms vraag ik me af of ik niet te snel in de automatische Bank=Bad stand schiet. Zijn onze (westerse) banken wel de misdadigers die ik me inbeeld? Zijn ze dan (mede-) schuldig aan het Griekse drama? Hebben ze ons nou echt zo massaal bedrogen? Zijn het wel zulke slechteriken?

Het antwoord blijkt ondubbelzinnig “ja”.

Lees en huiver van de maffia-achtige proporties die HSBC heeft aangenomen. En ja, het klinkt al weer hardop “sorry, hebben we gedaan, zal niet meer gebeuren, slecht toezicht, stom stom stom, we doen het inmiddels allemaal veel beter”. Het is weliswaar allemaal al een paar jaar terug gebeurd (2005-2007), maar enigszins serieuze maatregelen zijn door de bank pas in 2011 genomen, nadat in 2010 de gegevens zijn gelekt.

Although tax authorities around the world have had confidential access to the leaked files since 2010, the true nature of the Swiss bank’s misconduct has never been made public until now.

De onderonsjes bleven niet beperkt tot de autoriteiten die niet vonden dat het publiek recht had op informatie. Meer dan 1000 mensen in het Verenigd Koninkrijk met geheime rekeningen troffen “een regeling”met de Britse belastingdienst, slechts eentje is er aangeklaagd. Niemand is publiekelijk gegrild. Tot nu.

The documents also show HSBC’s Swiss subsidiary providing banking services to relatives of dictators, people implicated in African corruption scandals, arms industry figures and others.

We hoeven uiteraard niet verbaasd te zijn, maar dankzij het doorzettingsvermogen van een grote schare journalisten en het International Consortium of Investigative Journalists ligt de beerput open. Handelaren in bloeddiamanten, grote drugsdealers, schimmige wapendealers, maar ook bekende sporters en zangers lieten hun zaken allemaal netjes via Zwitserland lopen.

Tenslotte nog de klokkenluider. Hervé Falciani die in 2007 de gegevens wist te hacken leeft sindsdien onder bescherming in Frankrijk om te voorkomen dat hij in Zwitserland het gevang indraait voor het onthullen van het maffiose karakter van de bank. Ik zou eigenlijk wensen dat er een dergelijk internationaal arrestatiebevel komt voor alle betrokkenen van de bank destijds (waaronder een Engelse minister in het Kabinet van Cameron) en de verantwoordelijke Zwitserse autoriteiten.

Open waanlink

 1. 2

  Ongelooflijk. Dit is dus echt de kant die de pers niet op moet. Nee natuurlijk niet. Het zijn nooit de banken. De banken geven geld of ze nemen je geld aan en dat was ‘t. Ze kunnen niet het lot van de hele wereld op zich nemen.

  Werk van een bankier als je dat helemaal tot op de graad ethisch gaat doen, dat is volstrekt onmogelijk. Niemand kan immers in de toekomst kijken en bovendien is een bank geen opsporingsorgaan. Geld stinkt overigens voor niemand, ook niet voor advocaten en zo dus er komt toch altijd wel fout geld ergens binnen in het systeem.

  De verantwoordelijkheid om tegen misdaden te handhaven of niet ligt eenzijdig bij de politiek. De verantwoordelijkheid om misdaden niet te begaan ligt eenzijdig bij degene die ze al dan niet begaat. Edit: als dat niet genoeg is moet je het daar oplossen.

 2. 3

  Banken zijn net als de overheid, graaien wat je kan, liegen dat het gedrukt staat en alles ontkennen, geen wonder dat zoveel ex-politici bij banken werken.

 3. 4

  Langer antwoord: Overal waar veel geld te verdienen is hebben mensen (niet allemaal maar wel een te groot deel) de neiging hun morele en ethische principes af en toe even opzij te zetten. Soms bewust uit puur winstbejag, vaak door zichzelf voor te houden dat allesoverwegende ze uiteindelijk toch wel iets goeds doen of dat, wanneer ze het zelf niet doen, iemand anders het wel zal doen (en veel erger natuurlijk). En in banken gaat gewoon nog heel wat meer geld rond dan in andere bedrijven, waardoor je bij de banken dus ook de grootste boeven zal vinden.

  Semi-on-topic: afgelopen week een onthutsend stuk in VN over SBM Offshoring en de boeven daar.

 4. 8

  .. zou eigenlijk wensen dat er een dergelijk internationaal arrestatiebevel komt voor alle betrokkenen van de bank destijds (waaronder een Engelse minister in het Kabinet van Cameron) en de verantwoordelijke Zwitserse autoriteiten.

  België maakt alvast een beginnetje:

  HSBC is in hot water in the UK and Europe after its Swiss arm was alleged to have helped clients evade millions of pounds in tax, with Belgium preparing to issuing a police warrant for the group’s directors.

  bron

  Maar we hebben hier over een bank, en met genoeg geld hoef je je geen zorgen te maken over futiliteiten als wetgeving en zulks.

 5. 9

  Om het WTF gehalte nog een beetje verder uit te diepen, het lijkt erop dat de Britse belastingdienst (HMRC) actief zaken onder de pet heeft gehouden. En dat is natuurlijk beloond (je zou het niet verwachten):
  HRCM is also facing questions about its handling of the leaked Swiss data. Its then head of tax, Dave Hartnett, went on to work for HSBC as a consultant after his retirement two years after the data was handed over. The UK has taken no legal action against the bank despite the evidence in the leaked files of wrongdoing,
  http://www.theguardian.com/business/2015/feb/09/hsbc-files-hmrc-data-misconduct-stephen-green-trade-minister

  aanvulling@8, het lijkt er op dat de Belgen er inderdaad echt werk van gaan maken met een serieus arrestatiebevel tegen voormalig HCBS leidinggevenden. Mooi! Ben benieuwd hoe morgen de markt de onthullingen gaat converteren in de aandelenprijs van HCBS.

 6. 10

  @zazkia
  Ik weet niet precies waar je met deze gedachtegang naar toe wil.

  Het zijn nooit de banken. De banken geven geld of ze nemen je geld aan en dat was ‘t. Ze kunnen niet het lot van de hele wereld op zich nemen.

  Dit laat weinig andere mogelijkheden over dan: óf ‘Bilderberg’, óf tragisch fatalisme veroorzaakt door onopzettelijke systeemgebreken. Geen van beide spreekt mij aan: het ene suggereert een ongelooflijk hoge organisatiegraad, het andere een gebrek aan intelligentie bij iedereen.

  De verantwoordelijkheid om tegen misdaden te handhaven of niet ligt eenzijdig bij de politiek. De verantwoordelijkheid om misdaden niet te begaan ligt eenzijdig bij degene die ze al dan niet begaat.

  Tsja, valt weinig tegen in te brengen, behalve dat veel van die praktijken van banken vaak niet illegaal waren, noch meestal nu zijn. Desondanks mag je het overigens wel slecht -of misdadig- vinden.

  Werk van een bankier als je dat helemaal tot op de graad[sic] ethisch gaat doen, dat is volstrekt onmogelijk.

  Maar volledig ethisch hoeft meestal ook niet, omdat verwacht wordt dat de meeste mensen wel te goeder trouw handelen. ‘Ethisch op de graat’ zou betekenen dat je nooit een overtreding (op een ethische norm) begaat, maar er zit een verschil tussen een fiets op donderdagavond van een zwerver kopen voor een tientje, of voor 200 euro op de rommelmarkt. De onthullingen over de bankensector doen wel vermoeden dat hier massaal ‘fietsen van 10 euro’ werden gekocht en verkocht.

 7. 11

  Dit laat weinig andere mogelijkheden over dan: óf ‘Bilderberg’, óf tragisch fatalisme veroorzaakt door onopzettelijke systeemgebreken. Geen van beide spreekt mij aan: het ene suggereert een ongelooflijk hoge organisatiegraad, het andere een gebrek aan intelligentie bij iedereen.

  Jammer voor jou dan dat het meest waarschijnlijke is dat het allebei waar is. Er is sprake van een ongelooflijk hoge organisatiegraad Én een gebrek aan intelligentie bij iedereen.

  Volledig ethisch kan niet. Volledig onetisch kan ook niet, dan kunnen we elkaar allemaal wel de hersens in slaan. De middenweg is dat we het in elk geval zo eerlijk mogelijk maken. Dat werkt een gigantische bureaucratie in de hand. Waarin niemand meer snapt wat eerlijk is. Je hebt dan altijd malloten die daarvan profiteren. Alles eerlijk delen en een beetje meer voor Sepp Blatter.
  Al heel gauw wordt dat beetje dan heel veel beetjes. Zodat de eerlijke mensen massaal worden afgeknepen. Die worden dan vanzelf ook massaal oneerlijk. En wie heeft het dan gedaan, als het niet zwarte piet is? Hup zo staat de wereld in brand. En dan krijg je weer eens een shoa en allemaal doden en verbrande schepen en onschuldige slachtoffers.

  Zo gaat het al 2000 jaar en het zou fijn zijn als we er eens een keer mee ophouden. Als eerlijk toch ineens het langst duurt en de dader niet op het kerkhof ligt en er geen wereldoorlog uitbreekt en iedereen weer gezellig om 4 uur mariakaakjes eet die je in de thee sopt. Daar is niks mis mee. We kunnen niet allemaal een zeiljacht met 100 naakte jonge blonde maagden in Monaco. Monaco is maar klein en als we alle vrouwen gelijkelijk gaan verspreiden over mannen dan hebben ze er allemaal maar 1.

  Dus het is heel mooi als de misdadigers gewoon worden opgepakt. Maar het zijn dus nooit dé banken op zich. Het is ook nooit hét geld op zich. Het zijn altijd boeven. Als we die nou eens gaan pakken. Zodat we alleen maar schuldige slachtoffers hebben. Dat zou echt heel mooi zijn.

 8. 12

  De banken geven geld of ze nemen je geld aan en dat was ‘t. Ze kunnen niet het lot van de hele wereld op zich nemen.

  @2 Ik denk dat je de rol van banken nogal onderschat…

  .. eerst een korte toelichting op de werking van ons geldsysteem. Waar komt nieuw geld eigenlijk vandaan? Anders dan veel mensen denken, zijn het niet de centrale banken of overheden die geld in omloop brengen, maar private commerciële banken, de ING’s en Rabobanken van deze wereld. Zij doen dat door leningen en hypotheken te verstrekken. Dit geld verschijnt dan ‘uit het niets’ op de bankbalans en op uw betaalrekening.

  De vraag wie het geld schept en de kredietverlening stuurt is verre van triviaal. Aan het begin van de vorige eeuw verklaarde bankier Rothschild dat het er niet toe doet wie er op de Engelse troon zit: ‘Degene die het Engelse geldsysteem beheerst, beheerst het Engelse rijk en diegene, dat ben ik.’
  (Volkskrant)

 9. 13

  @12: “Give me control of a nation’s money and I care not who makes it’s laws”

  Die quote duikt steeds weer op, er is echter geen enkel bewijs dat een Rothschild of welke bankier dan ook hem heeft bedacht:
  http://tinyurl.com/kx3s2mb.

  Ondertussen is het natuurlijk wel waar. Alle dieren zijn gelijk, maar de bankdieren zijn meer gelijk dan de anderen.

 10. 14

  Het zijn niet de banken op zich dat is een zinloze versimpeling voor een abstractie die op zichzelf niks kwaads doet. Als er daar mensen zitten die iets misdadigs hebben begaan, dan moet je net zo gelijk berechten als elke andere dief. Maar een bank is net zo goed de receptionist die de deur open doet.
  Het probleem zit hem niet bij de banken maar dat dat bankgeheim kan dienen als een fijne dekmantel voor allerlei misdaad; dat is dus ook het fnuikende achter iedereen die er een geheim op mag nahouden, of het nu de notaris, de dokter, de advocaat, de bank, de kleedkamer van Feyenoord of de vrijmetselaar of de mafia is. Die omerta lossen niets op. Wij als buitenstaander moeten dan maar hopen dat die geheimen gaan over de cockringen van de heren en niet over de moordpartijen die ze plegen.
  Daarom is het ook zo jammer dat er bijna geen vrije onafhankelijke pers is in Nederland. Gewoon een beetje met alle hoofdredacteuren en de Koningin aan tafel. Pfschoej.

 11. 16

  @15: Al komt die quote 3000 keer voor, hij kan nog steeds best door een samenzweringsgekkie iemand in de mond gelegd zijn. Dan is het 3000 keer een misquote die leuk klinkt.
  @14: Ga je eens verdiepen in hoe het banksysteem werkt. Ze hebben speciale privileges, en dat gaat veel verder dan het bankgeheim. En daar horen ook speciale verantwoordelijkheden bij zou ik zeggen.

 12. 17

  Opmerkingen als ga je eens verdiepen en niet ergens op ingaan. Bwwaak…
  Ga vooral verder met symboolpolitiek; vechten tegen banken en andere windmolens, je weet maar nooit, misschien zit er nog wel ergens zo’n killer-symbool onder de tafel.

 13. 19

  @17: “De banken geven geld of ze nemen je geld aan en dat was ‘t.”
  Dat is jouw versimpeling van de werkelijkheid. Als mensen daarop reageren ga jij daar vervolgens niet op in. Wat nou bwaak.
  Wij hebben van de banken iets gemaakt dat veel machtiger is dan de dokter of feyenoord.

 14. 20

  Als ze nu ook de internationale correspondentie van de banken aftappen dan verdient het systeem zichzelf terug. Maar dat zal wel niet de bedoeling zijn van opstelten en Teeve.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren