Wordt schizofrenie veroorzaakt door een virus?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Nogal boude hypothese, maar wel een interessante.

Open artikel

Reacties (14)

#1 MrOoijer (Jan van Rongen)

Fascinerende literatuur. Samen met het vaste vermoeden dat MS door hetzelfde retrovirus wordt veroorzaakt, lijkt de evidence mij inmiddels vrij groot. Ben heel benieuwd of ook bij diabetes type I, dat zich op een vergelijkbaar mysterieuze manier plotseling kan manifesteren zoiets aan de hand is.

#2 Krekel

Jack Kerouac was overigens geen schizofreen, zoals in het artikel vermeld wordt … maar inderdaad fascinerend.

Door dat artikel kwam ik ook op iets anders terecht, mogelijk nog fascinerender: toxoplasmose, een ziekmakende parasiet die door katten wordt verspreid.

Iedereen kent uiteraard de clichés over katten, dat ze hun baasjes eigenlijk als een soort marionetten zien en dergelijke, dat ze iedere keer wanneer jij ze te eten geeft stiekem denken: ’That’s right, puppet, serve your master. Ha-ha-ha!'

Welnu, dat dénken ze dus ook echt.

Check dit: toxoplasmose is een parasiet die weliswaar verspreid wordt door katten, maar het beïnvloedt het gedrag van andere dieren, waaronder dus ook mensen. Een van de gedragseigenschappen die ratten en muizen aan een besmetting overhouden is bijvoorbeeld dat ze niet meer voor katten of hun geursporen wegvluchten, of zelfs uit zichzelf naar katten toe lopen (!). En een van de gedragseigenschappen die mensen aan een infectie overhouden is volgens Wikipedia dat ze vaker dan niet-geïnfecteerde mensen geneigd zijn om een kat als huisdier te nemen (!!).

De clichés kloppen dus gewoon! Mensen (en knaagdieren) zijn de marionetten van katten! Katten verspreiden (met opzet, vermoed ik) een ziekte waardoor zowel mensen als ratten hun slaven worden …

#3 Vast Goed

@2: Katten zijn inderdaad dodelijk. Toevallig gisteravond nog langs deze scene gezapt:
http://youtu.be/Xp0h_qqBG-M

#4 Krekel

@2: een wat betrouwbaardere bron voor het gedrag in mensen (het gedrag in muizen en ratten is op de Engelstalige Wikipedia van bronnen voorzien).

Effects of Toxoplasma on Human Behavior

”Since 1992, a series of studies have been carried out in the Czech Republic comparing the personality characteristics of individuals who have anamnestic antibodies to T. gondii, and are thus assumed to have a latent infection, and those without such antibodies.”

”When infected human adults were compared with uninfected adults on personality questionnaires or on a panel of behavioral tests, several differences were found.”

”The personality of infected women (…) showed higher warmth and higher superego strength (…) Both men and women had significantly higher apprehension compared with the uninfected controls.”

En wat voor mensen houden van katten? Juist! Warme, gewetensvolle mensen die wellicht ook iets voorzichtiger zijn dan gemiddeld.

Het motherfucking klopt gewoon … écht!

@3: Aha, zodra het baasje niet meer goed voor de kat zorgt (bijvoorbeeld door een heroïneverslaving) zorgt de parasiet ervoor dat de kat een ander baasje krijgt! …

Uitermate geraffineerd, deze hele operatie …

#5 Mozzarella

Aangezien het virus in kwestie deel uitmaakt van iemands DNA en zich ook gedraagt als ware het menselijk DNA (met genen die geactiveerd en onderdrukt kunnen worden) kun je dus ook spreken van een genetische oorzaak van schizofrenie.

Overigens kwam ik al zoekende op een artikel uit dat gereviewd was door ene Martin Huynen. Die kreeg vandaag toevallig nog een veeg uit de pan in de Volkskrant.

#6 Co Stuifbergen

@2: Leuke hypothese, met een kanttekening:
Katten verspreiden toxoplasma niet met opzet.
Dat ze toxoplasma verspreiden, is gewoon mazzel voor ze.

En dergelijke katten hebben een grotere kans om in huis te worden genomen, dus er zullen meer van zulke katten komen.

Maar dat heet evolutie, geen opzet.

#7 Krekel

Je bent duidelijk geïnfecteerd, anders had je wel beter geweten.

#8 Joost

En een van de gedragseigenschappen die mensen aan een infectie overhouden is volgens Wikipedia dat ze vaker dan niet-geïnfecteerde mensen geneigd zijn om een kat als huisdier te nemen (!!).

Eh, kip of ei? Het lijkt me nogal logisch dat als je een kat hebt, het risico dat je toxoplasmose hebt opgelopen ook groter is.

#9 Krekel

Dat is wat ze ons willen laten geloven.

#10 zmmmmnoice

Wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van een toxoplasmose-infectie op het gedrag van mensen wordt door een belangrijk deel door meneer Jarslav Flegr verricht.

http://en.wikipedia.org/wiki/Jaroslav_Flegr

Als u goed naar zijn tronie kijkt zult u zien dat hij ook gewoon een vermomde wilde kat is.

Een kleine blik op zijn teamleden is ook … frappant …

http://bio.natur.cuni.cz/~flegr/toxotym/clenove.php

:-)

#11 Ernest
#12 Krekel

Ah, de b’wijzen stapelen zich op!

”Als u goed naar zijn tronie kijkt zult u zien dat hij ook gewoon een vermomde wilde kat is.”

Nou, inderdaad. En check wat er gebeurt als ik bij die foto de helderheid omlaag gooi en het contrast omhoog:

#13 Bismarck

Jaja, ik lees het al: De bewijzen voor een algehele Feline samenzwering om de dagen van het katifaat te doen herleven stapelen zich op. Volgens een toekomstsimulatie zullen ze daar overigens over circa 1000 jaar op een haar na in slagen.

#14 Gladiool

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*