Windows 10: beter nog even wachten…

De Morgen geeft enkele redenen waarom Windows 10 wellicht een verbetering is, maar even afwachten de moeite kan lonen.

Windows 10 lijkt nog niet helemaal klaar. Dagen voor de lancering worden nog cruciale fouten opgelapt. Dat is niet zo heel verrassend, maar het kan de moeite lonen om nog een paar dagen of zelfs weken te wachten tot je zeker bent dat de eerste versie ook stabiel draait.

Sommige applicaties, soms diegenen waar jij aan gehecht bent, kunnen nog niet volledig klaar zijn voor Windows 10 en onbruikbaar zijn zodra je de upgrade maakt.

Windows 10 komt bovendien met gedwongen updates. Gebruikers kunnen er niet meer voor kiezen of ze een update willen accepteren. Bij cruciale beveiligingsproblemen is dat een goede zaak, maar er kunnen zo ook updates worden doorgegeven die voor problemen kunnen zorgen.

Ondertussen waarschuwt de Consumentenbond voor het gebrek aan privacy. Windows 10 zou private documenten onder meer via spraakassistent Cortana overhevelen naar Microsoft.

“Het systeem is nauw verweven met internet en dus moet je het behandelen als een soort Facebook. Daarbij bepaal je via privacy-instellingen wat wel en niet zichtbaar is voor een ander”, zegt Consumentenbonddirecteur Bart Combée.

Open waanlink

 1. 1

  Windows 10 komt bovendien met gedwongen updates. Gebruikers kunnen er niet meer voor kiezen of ze een update willen accepteren. …

  Microsoft heeft inmiddels een tool uitgebracht zodat je zelf baas bent over de updates.

  Op de website van de Consumentenbond staat een stappenplan hoe de privacy-instellingen aan te passen zijn.

  En dat stappenplan staat hier

 2. 2

  Ik heb er speciaal een machine voor gereserveerd, ik ga het proberen. Die privacy is wel een punt, dank voor de waarschuwing @0 en @1.

 3. 3

  Ik ben inmiddels geupdated tot windows 10. het ging probleemloos. Ook het overzetten van gewenste toepassingen zoals mijn voorkeur voor een internet explorer ging redelijk probleemloos. Privacy is een punt van belang. Voor de rest; het is een enorme verbetering t.o.v. windows 8. Of dit ook geld t.o.v. windows 7 professional om maar iets te noemen is een heel ander verhaal.

 4. 4

  @1

  Nee, die tool is om bepaalde ongewenste updates niet toe te laten. Aangezien deze, zo bleek, op menig machine voor problemen zorgde vanwege: geen ondersteuning.

  Updates worden je ook met die tool gewoon opgedrongen. Je hebt amper controle hierover; bij niet toestaan updates, zal je na een X periode helemaal geen updates meer ontvangen.

  Windows 10: beter helemaal niet gebruiken.

  Vraag me trouwens af watde Europese wet-/ regelgeving over dit gedrocht heeft te zeggen.

  Forse inbreuk privacy (ook lokale zoekopdrachten, gaan direct naar MS)
  Opgedrongen browser
  et cetera

  Ik blijf in ieder geval bij W7. Ik wil die spyware en keylogger crap niet.

 5. 7

  @6

  Lang niet alles is uit te schakelen. En als je bijvoorbeeld de automatische updates uitzet, dan blokkeert MS (na verloop van tijd) de verdere updates, incl. de essentiële.

  Gepersonaliseerde reclame? Ik betaal een leuk bedrag voor een besturingssysteem, niet om reclame te zien. Met hun Windows als “service”. Lang niet iedereen weet wat een HOST-file is en hoe daar het e.e.a. mee te blokkeren (zie reddit link).

  Ik hoop overigens oprecht dat je (of wie dan ook) geen gamer bent.

  Updaten/ reboot tijdens eindbaasjes, met tientallen andere spelers?

  Dedicated tanks/ heals willen geen “lag” omdat W10 X, Y en/ of Z moet doen, risico op raidwipe is te hoog. “Oh, wacht even hoor, ik moet systeem rebooten…”

  PvP:
  “Lag” of minder FPS door update of w/e? No thanks!

  Niet iedereen beschikt over een “game rig”, met de laatste toeters en bellen die duizend en één dingen tegelijk kan uitvoeren.

  W10 is daarnaast, zo blijkt, nogal een bandbreedteslurper. De gemiddelde gebruiker zal niet eens beseffen dat W10 gebruik maakt van P2P-technologie of hoe deze uit te schakelen. Ping dat..

  Het is een gedrocht, dat W10.

 6. 8

  Mmm… de mijne is nog niet zo ver, nog geen W10 gezien.
  Maar dit draadje wordt wel interessant, anders moet ik alles elders bij elkaar zoeken ;)

 7. 9

  Vooral even oppassen als je een Creative geluidskaart hebt. Creative heeft namelijk *nog geen enkele* driver voor Windows 10 en een groot deel daarvan is niet voor oktober te verwachten. Gelukkig zijn er her en der wat onofficiële drivers te vinden, maar wie ooit het on-board geluid weggelaten heeft en voor een dure geluidskaart is gegaan bij het zorgvuldig samenstellen van een pc is mooi in de aap gelogeerd…

 8. 10

  @7:

  als je bijvoorbeeld de automatische updates uitzet, dan blokkeert MS (na verloop van tijd) de verdere updates, incl. de essentiële.

  dat blaat iedereen nou wel na, maar is dat ook zo?

 9. 11

  @10

  Dat neem ik -voor nu althans- terug, kan namelijk het bewuste artikel niet terugvinden. En rekenschap houdende met mixed memories…

  Wat games aangaat, waar ik het hierboven over had: is backwards compatible met oudere (video)kaarten. Eerst maar eens zien hoe het e.e.a. uit pakt op de verschillende systemen.

  Nvidia: terug tot 400 serie
  AMD: de 5k/6k kaarten ondersteunen geen DX12.

  Opt out voor advertenties is mogelijk, maar je instellingen worden in een cookie bewaard. Zodra je die wegtieft, kan je weer overnieuw beginnen.

  Extra leesvoer:
  http://www.theguardian.com/technology/2015/jul/31/windows-10-microsoft-faces-criticism-over-privacy-default-settings

  en:
  https://i.imgur.com/IfBVYUe.png

  Ik kijk over 3/6/9 maanden wel weer, dan heb ik nog drie maanden de tijd om te kijken of Linux voor mij beter is (Wine is leuk & handig, maar nog niet voor mij – helaas). En anders heb ik altijd nog vijf jaar (technische) ondersteuning voor W7.

 10. 13

  Ik heb eens Linux geprobeerd in een Ubuntu en Kubuntu-configuratie.

  Werkte hardstikke goed, totdat ik een probleem kreeg met mijn modemverbinding.

  Geen internet, dus ik kon ook de fora niet afscannen om naar een oplossing te zoeken.

  Dat was meteen de laatste keer dat ik Linux heb geïnstalleerd.

 11. 14

  Voor een ieder die W10 de reden laat zijn om Linux wel weer te proberen; kies Linux Mint 17.x (x=2, momenteel):

  http://www.linuxmint.com/

  De Cinnamon editie heeft een iets modernere desktop, de MATE edition is iets lichter; Windows 7 en eerder gebruikers zullen zich in beiden snel thuis voelen.

  Sprekend vanuit een lange Linux ervaring, inclusief met de meer technische distributies en vanuit een bepaald geringe waardering voor “de Debian kant van Linux” (waartoe ook Mint behoort) kan ik zonder reserveringen zeggen dat Mint de hoogste, en een hoge, Just Works factor heeft.

  Linux Mint 17.x blijft tot in 2019 ondersteund en op dezelfde basis, zodat je ook niet steeds weer hoeft te upgraden, als dat niet je ding is. Upgraden tussen de .x point releases is evenzeer optioneel maar ook pijnloos, in een “one click upgrade” zin.

 12. 15

  @12
  Dank! Ziet er goed uit, ook al staat mijn huidige/ test spel (Echo of Soul – f2p, ook via Steam) er volgens mij niet tussen. Maar ga zeker even kijken hoever de ondersteuning tegenwoordig is. Ook bij CrossOver. Dubbel dank, dus!

  @13
  Linux for Dummies boek halen ;-p

  De omslag van windows naar linux is lastig, inderdaad. Ik bedoel, jeetje zeg, de laatste keer dat ik (serieus) met commandlines werkte was ik nog heftig aan het puberen.

  Wat evt. een optie zou kunnen zijn, is een oude pc kopen voor een paar tientjes en daar mee gaan experimenteren. Pentium 4 bak kost tegenwoordig weinig.

  Voor mij loopt het echt vast op de spellen die ik speel. Verder kan dat hele windows wat mij betreft weg.

 13. 16

  Heb alleen nog maar Linux in huis. M’n lappie (ivm maar 1G ram) Xubuntu, op m’n Raspberry Pi heb ik Debian.

  Xubuntu is nix niet ingewikkeld met command-line ofzo. Werkt out of the box in grafische schil. W10 wil ik nog us uitproberen op de Rasp. Schijnt gratis te zijn?

  [edit]
  Op Lappie zit nog z’n W7 stikkertje. Kan ik die gebruiken voor W10 licentie?

 14. 17

  @15

  Ik zou het zeker (weer) eens proberen. Ik ben nooit een echte gamer geweest maar heb wel een hele poos Windows aangehouden als dual boot om te kunnen voetballen (PES6) en photoshoppen.

  Op een dag besloot ik het weer eens onder Wine te proberen en bleek dat ik m’n Windows partitie gewoon de deur uit kon doen. Nooit meer omgekeken.

  Wat evt. een optie zou kunnen zijn, is een oude pc kopen voor een paar tientjes en daar mee gaan experimenteren. Pentium 4 bak kost tegenwoordig weinig.

  Een kringloop bij mij in de buurt verkoopt voor een paar tientjes een kale bak. Met Linux (Debian) voorgeïnstalleerd.

  @16

  Dan ben je bijna compleet. Dit al eens bekeken? http://jolla.com/
  Opvolger van http://en.wikipedia.org/wiki/MeeGo

 15. 19

  Uiteindelijk heb ik vorige week W10 geïnstalleerd en na een weekje kan ik zeggen dat ik het een prima OS vind.

  Wel een kanttekening: een PC/laptop gebruik je anders dan een telefoontje. En met name de privacy-instellingen die standaard ingesteld zijn lijken me meer van toepassing op een telefoon. Ik zet dan ook gewoon alles uit en kijk wat ik in de loop van de tijd zou kunnen gebruiken. MS had dat eigenlijk zelf kunnen/moeten doen. Ze weten echt wel op wat voor machine er wordt geïnstalleerd. Misschien is hier wat achterdocht over de opzettelijkheid op zijn plaats maar ik laat dat verder aan de complottheoretici.

  Bij mij wordt iig helemaal niets aan documenten automatisch naar MS gestuurd, de cloud staat uit en ik synchroniseer niets.

  Toen ik dat gedaan had, vond ik het eigenlijk prima.
  En de update ging tadeloos.

  (op een VAIO waarvan Sony zelf zei: doe maar geen W10)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren