Vuil trekt vuil aan

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wisten we dit eigenlijk al niet?

Als gemeenten afval op straat niet opruimen, gooien burgers er nog meer afval bij. Dat blijkt uit een onderzoek in de Tarwewijk in Rotterdam-Zuid door onderzoekers van de Erasmus Universiteit en Tilburg University, samen in samenwerking met de gemeente Rotterdam.

Open artikel

Reacties (8)

#1 rj

“In eerder onderzoek was zo’n effect (‘schoon blijft schoon’ en ‘vuil trekt vuil aan’) al aangetoond in parkeergarages, pretparken en winkelcentra. In dit onderzoek wordt voor het eerst de eigen straat van de mensen onderzocht en de effecten op de langere termijn.”

De natuur ontbreekt in de onderzoeksgebieden, maar het zou me niets verbazen als daar hetzelfde principe gold. Misschien heeft het dan toch echt zin, hoe beschamend ook, om op de wandeling door het bos andermans achtergelaten schillen en dozen, blikjes en wikkels op te rapen, te verzamelen en in het daartoe bestemde parkmeubilair te deponeren…

#2 Mario

@1

Waarom zou dat beschamend moeten zijn? Een kleine moeite en dank is vaak het resultaat. Althans, in mijn ervaring. Niet dat ik gewapende met een vuilniszak op pad ga enkel om rommel van anderen te verwijderen, maar ik raap wel zooi op waar/ wanneer ik het tegenkom (en er bijv. ook tijd voor heb). Kleine moeite.

#3 Joop

Gelukkig hebben we in de grote steden de re-integratieprogramma’s voor dak- en thuislozen. Tegen een kleine vergoeding halen ze onder begeleiding het afval van de straat. Mij is verteld dat ze zelfs in de rij zouden staan om het te doen, maar niet vanwege het weer eens wat nuttigs doen, nee, de paar grijpstuivers, daar gaat ze het om.

#4 roland

Herhaling van bekend onderzoek met bekend resultaat.
Van universiteiten mag je orgineel onderzoek verwachten of is de “nood” zo hoog?

#5 CK

@4: Hoor jij ook al ergens Diederik Stapel grinniken? Ook die deed onderzoek naar de effecten van vuil in de openbare ruimte.

#6 rj

@2: Waren er maar meer die er zo over dachten als jij, en zich niet te beroerd voelden om af en toe als onbezoldigde schoonmaker op te treden.

#7 zmoooc

Dit lijkt me _geen_ voorbeeld van wat de broken windows-theorie beschrijft; in dit onderzoek hebben mensen nog steeds keurig hun vuilnis naar de container gebracht. Alleen is die gewoon te klein. De gemeente denkt blijkbaar dat men met zijn zware vuilniszak dan wel de halve straat af loopt op zoek naar een andere container, maar je hoeft natuurlijk geen volleerd statisticus te zijn om te bedenken dat die andere containers waarschijnlijk ook al vol zitten. En ga je die vuilniszak met poepluiers op je balkon zetten Lijkt me geen hele redelijke verwachting. Wat een kul zeg. Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om dit goed te regelen. Simpelweg omdat ze hun burgers verplichten om hun afval op deze manier aan te leveren en andere afvalinzamelaars doorgaans geen vergunning krijgen om huisvuil op te halen. Blijkbaar wil men echter voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dan krijg je dit. Maar als je jezelf zonodig een monopolie moet wetgeven, neem dan ook je verantwoordelijkheid en biedt *SERVICE*.

Maargoed. Laten we het pas over broken windows hebben zodra de teringzooi zich verder verspreid dan de directe omgeving van de container.

Sowieso bijzonder jammer dat geld dat besteed had kunnen worden aan laagdrempeliger goede afvalinzameling en betere mechanische scheiding wordt verspild aan boeteschrijvers, onderzoekers en volstrekt niet wetenschappelijk onderbouwde waanideeen over gescheiden inzameling van plastic…. Je kunt ook gewoon concluderen dat de wijze waarop men de laatste 10 a 20 jaar poogt de efficientie van afvalinzameling te verhogen wordt verhoogd leidt tot minder naleving – met name wat betreft grofvuil in hoogbouwomgevingen – en nodeloos hoge kosten. Men faalt, biedt kutservice en probeert de burger de schuld te geven. Flikker toch op. Prutsers!

#8 zmoooc

@1 Ik zie niet in wat er beschamend aan is om andermans vuilnis op te rapen. Ik kom zelfs regelmatig mensen tegen die klaarblijkelijk met dat specifieke doel op pad zijn gegaan en neem zelf ook wel eens de moeite om wat op te ruimen.

Beste voorbeeld van hoe goed het werkt, was het Best Kept Secret festival. Bijna onvoorstelbaar, maar daar lag dus gewoon niets op de grond tussen de 15000 afvalproducenten. De ingehuurde opruimtroepen moesten lijdzaam toezien hoe er geen werk voor ze was. Kwestie van opvoeden blijkbaar.

Maar dat heeft hier geen zak mee te maken; hier faalt de gemeente, niet de burger die zijn vuilnis keurig naar de container brengt om daar vast te stellen dat de monopolisitische afvalinzamelaar zijn werk niet doet en klaarblijkelijk te weinig containers heeft staan cq ze niet vaak genoeg leegt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*