Voormalig Bondskanselier Helmut Schmidt heeft zijn laatste sigaret gerookt

Voormalig Bondskanselier Helmut Schmidt heeft zijn laatste sigaret gerookt. Vandaag overleed hij op 96 jarige leeftijd.

Open waanlink

 1. 1

  Noem me een zeikerd, maar het GS-cliche “gestopt met roken” waarnaar “laatste sigaret” verwijst, is toch wel een beetje respectloos.

 2. 3

  Desalniettemin, eens met #1.

  Wat neigt naar GS is niet te gebruiken, is fout, want fout in de oorlog zouden ze zeker zijn geweest. Dus die referentie naar GS is zeker respectloos naar Schmidt, zie ook wat die roze dwazen er zelf van maken. Schmidt deed er alles aan om zijn land weer respectabel te krijgen, als GS toen had bestaan waren ze echte tegenstanders geweest, ze staan nu nog bijna te juichen bij zijn overlijden.

  Overigens toch ook wel weer een afsluiting van een periode.
  En vandaag kan ik het eens zijn met Rutte over Schmidt: een groot staatsman die al bij leven een historisch figuur was.

 3. 4

  @1:
  Dat de man een goed staatsman was wordt toch niet is twijfel getrokken door de aanduiding in de kop van het artikel en of de link?

  Wat is er mis met wat macabre humor!

  Rest nog de vraag of hij begraven wordt of in rook en wat as opgaat.
  ;-)

 4. 5

  @3: “Wat neigt naar GS is niet te gebruiken, is fout” De volgorde is omgekeerd: Zulke taal is niet respectloos omdat GS zich ervan bedient, maar GS bedient zich van zulke taal omdat zulke taal respectloos is.

  “want fout in de oorlog zouden ze zeker zijn geweest.”
  Wie is ook alweer eigenaar van GS?

 5. 6

  Dit nieuws heeft mij heel hard geraakt. Als mens, links van het midden, mocht ik hem heel graag. Hij was geen Willy Brandt een uitzonderlijk mens, geen Helmut Kohl die ook van uitzonderlijke klasse was. Niet als politicus en niet zo zeer als kanselier maar gewoon als mens. Helmut Schmidt was de Duitser die de moed had om de rest van de wereld te tonen dat Duitsers niet langer paria’s zijn maar gewoon mensen onder mensen. Als zodanig heb ik hem heel erg gewaardeerd en mis ik hem heel erg. Zijn heengaan treft mij als mens. En dit is alles wat ik wil zijn in deze wereld. Een mens onder de mensen. Niet meer dan dit maar ook niet minder dan dit. Helmut Schmidt je was wat ik hoop te mogen zin als mijn tijd gekomen is. R.I.P.

 6. 8

  Als ik aan Helmut Schmidt denk dan gaat het mij niet eens om zijn functie als Bondskanselier maar meer om het feit dat Schmidt in 1944 als waarnemer de gruwelijke showprocessen tegen de vrienden en samenzweerders van Claus von Stauffenberg moest bijwonen.
  Hij rookte tijdens deze processen (geestelijk) een zware pijp daar Schmidt de vreselijke tirades van nazi-rechter Roland Freisler moest aan horen en daar bijna gestoord van werd. Vooral het processen tegen maarschalk Erwin von Witzleben en de oud-burgemeester van Leipzig, Carl Goerdeler, waren voor Schmidt haast onverdraagbaar omdat Witzleben zijn (veel te grote broek) moest ophouden en Freisler hem toeschreeuwde: “Vieze oude kerel! Wat zit u daar in uw broek te grabbelen?”
  Helmut Schmidt was tijdens WO II een pelotonscommandant geweest en had het Beleg van Leningrad meegemaakt en misschien wist hij niet dat Freisler tijdens WO I als luitenant tegen de Russen streed en voor betoonde moed, net als Schmidt, een IJzeren Kruis ontving. Wie weet was Freisler door deze ervaringen later geworden tot waar hij berucht om werd al was Schmidt meer een voorstander van de EU en de euro waar hij later alleen de vreselijke gevolgen niet van kon inschatten.
  Gelukkig bleek Schmidt de links-extremisten wel te verafschuwen daar deze meer een soort gewelddadige neo-bolsjewisten waren die de grote wens hadden het voormalige West-Duitsland in een communistisch bolwerk te veranderen wat gelukkig voor ons niet doorging.
  Schmidt had natuurlijk zijn positieven en negatieve kanten en of hij in het hiernamaals eveneens doorgaat met roken is me onbekend. R.I.P.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren