VN: kernenergie tegen CO2-uitstoot

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (12)

#1 Bismarck

Weg van de minste weerstand?

#2 Roy

@Bismarck: ik denk het ja. Was de prijs van plutonium/uranium de laatste jaren niet enorm gestegen? Als kernenergie op grote schaal wordt ingezet, wordt het onbetaalbaar, onbeheersbaar en is het spul zo op.

#3 Fem

Het is wel een beetje misleidend opgeschreven hoor. Er staat geld voor kernenergie, waterkracht cetrales en duurzame energiebronnen. Dat zegt nog niet hoeveel prioriteit er is voor de kernenergie an sich.
Ik vind het niet bepaald verrassend, allen echt linkse rakkers (zoals wij) zijn nog tegen kernenergie toch?

#4 Jan Jaap

Zelfs echt linkse rakkers zoals ik zien in dat er misschien geen andere mogelijkheid is.

#5 Mark

Ik kan me een aflevering van Zembla herinneren waarin werd gemeld dat er maar voor 5 jaar aan radioactief bronmateriaal is om in de energiebehoefte van de wereld te voorzien. Zo bezien is kernenergie helemaal geen alternatief, maar remt het wellicht wel tijdige investeringen in
alternatieve energiebronnen.

Ik heb mijn hoop gevestigd op kernfusie. Maar de ITER is er pas in 2016…

#6 Jan Jaap

Kunnen ze dat spul niet kunstmatig maken?

#7 Fem

@5 dat ben ik totaal met je eens. Van het wel of niet opraken van de voorraden weet ik het fijne niet, maar zoiezo is het natuurlijk geen geheel schone energiebron. En het is zo makkelijk om maar gewoon kerncentrales te bouwen (we weten al hoe dat moet) en ons niet meer druk te hoeven maken over windmolens.

Aan de andere kant, ik geloof dat de echt duurzame energiebronnen nu nog niet toereikend zijn. Als de VN bedoeld (vast niet maar stel), we investerend in innovatie maar in de tussentijd bouwen we ook een paar kerncentrales, is dat misschien niet wel een goed idee.

ps als er genoeg is om de hele energievoorziening van 5 jaar te voorzien, kan je er dus best wel lang mee doen als je ook deels nog op kolen, gas en olie hangt.

#8 Fem

@6 misschien als je er even veel energie in stopt als je er later weer uit haalt

#9 Jan Jaap

Ah… Wikipedia. Is er iets wat het niet kan beantwoorden?

Tussen reprocessing, kleine invloed van prijs uranium op prijs energie en meer beschikbaar komende bronnen als de prijs stijgt, zitten we voorlopig wel snor volgens mij. Yippie?!?

#10 Roy

@HT: Plutonium wordt kunstmatig gemaakt uit Uranium-238 door te bombarderen met neutronen. Pu-239 valt vervolgens uit elkaar in U-235. De energie die erin gaat is dus kleiner dan de energie die vrijkomt. U-238 wordt in kerncentrales veel gebruikt, waardoor Pu-239 een bijproduct is van kernsplitsing van U-238.

Uranium wordt gevonden in de natuur en de werkbare isotopen wordet geconcentreerd. Dat Uranium is natuurlijk wel eindig.

#11 knut
#12 Roy

@knut: dat is grappig, ik had het zelf van deze wiki, was alleen vergeten te linken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*