Verkiezingen in Israël: zo denken de partijen over bezetting en twee-statenoplossing

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Een Ander Joods Geluid zette de standpunten van de verschillende deelnemende partijen op een rij. En schreef er een factsheet over.

Open artikel

Reacties (15)

#2 McLovin

Naief als ik ben vraag ik me altijd af of de Gaza, westbank, palestijnen etc nu de enige verkiezingsthema’s zijn of dat er in Israel ook zoiets speelt als sociaal-economische vraagstukken?

#3 Bismarck

@2: De partijen verweven die zaken graag met elkaar (en kunnen soms ook niet anders). Denk bv. aan staatsgesponsorde (sociale) woningbouw in de bezette gebieden. Daarnaast is er natuurlijk het probleem van het extreem hoge defensiebudget dat nauw verweven is met de bezette gebieden en de politiek aldaar. En tenslotte heb je nog het issue van ontheffing van dienstplicht voor fundamentalisten, dat natuurlijk ook nauw verweven is met de inzet van die dienstplichtigen op de roadblocks in de Westelijke Jordaanoever.

#4 Bookie

@2 De Palestijnen en de twee-staten oplossing zijn juist geen belangrijk thema bij de verkiezingen.

#5 Joop

Ze kunnen kiezen tussen rechts en extreem-rechts.

Dat heeft mede te maken met het neo-liberale beleid (zwakkeren mogen oprotten, rijken/bedrijven worden gepamperd) en de afleidingsmanoeuvre: zoek een tegenstander, liefst opspelen op de sterk overdreven nationalistische gevoelens.

Wat ik vanochtend in de krant las dat de Arabieren in Israël nauwelijks stemmen, terwijl ze wel voor flink wat zetels kunnen zorgen. Zij leven wel degelijk in een achtergestelde positie: grootste Arabische stad heeft geen industrieterrein, en dan wordt gezegd (nationalistisch) jullie hebben niet in dienst gezeten. Maar de Druzen zitten wel in dienst, maar worden ook achtergesteld.

#6 Bismarck

@4: Maar de nederzettingspolitiek en annexatieplannen wel.

#7 Likoed Nederland

De grote politieke consensus in Israel, en waarom:

http://likud.nl/2013/01/de-grote-politieke-consensus-in-israel/

#8 Joop

@7:

Het bekende riedeltje. Daarmee krijgen jullie dus de Israeli’s stil, en kijken ze de andere kant op als er keihard wordt ingegrepen op sociaal-economische terrein.

Waarom kan er niet gereageerd worden op jullie site? Wel hier jullie peop deponeren. Maar jullie jezelf als superieur zien aan alles wat anders is, en een andere mening heeft. Dat wordt altijd gediskwalificeerd. En zeker niet open staan voor een andere mening, want kritiek op Israël is onmogelijk, de Palestijnen en Arabieren zijn immers de bron van alle kwaad. Een nietsontziende verblindende haat is de oorzaak. Waarvan de Palestijnen worden beschuldigd.

Dan heb je meer aan Sargasso, dan aan de ‘waarheid’ van LikoedNederland.

#9 Bismarck

En altijd weer dat linkspammen naar de eigen site ook…

#10 Bontenbal

De keuze is tussen rechts en extreem-rechts.

Als extreem-rechts aan de macht komt, doet Nederland er verstandig aan de banden met Israel nog eens nader te bekijken.

#11 su

Hey Likud, gecondoleerd met je 11 zetels verlies :oP

#12 Bismarck

Beetje off-topic, maar in Duitsland is gisteren ook wat gekozen.

#13 Joost

@12: Godwin! (?)

#14 Waarom heb ik een naam nodig?

@12: Slechts 0,33% voor Wilders-vriendjes “Die Freiheit”. Dat zouden meer landen mogen doen.

#15 Bismarck

@13: Ik zie hem niet. Punt is wel dat waarschijnlijk de Nedersaksische zwart-gele coalitie vervangen gaat worden door rood-groen. Daarmee wordt Merkel nu definitief van de SPD afhankelijk in de Bundesrat, omdat de oppositie (länder met een SPD in combinatie met PDS of Grüne regering) daar nu een meerderheid in gewichten krijgt. De SPD schermt inmiddels al met het afschieten van plannen van Merkel in de Bundesrat. Ondertussen ligt één van haar ministers (inmiddels de tweede eigenlijk, al was de vorige van de FDP) onder vuur in verband met plagiaat tijdens haar promotie.

Dat lijkt me samen toch wel een rondje Duitslandnieuwswaardig?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*