Van bewerkt vlees (worst, boterhambeleg) eten ga je eerder dood

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (5)

#1 Michel

Hmm… er staat:

We estimated that 3.3% (95% CI 1.5% to 5.0%) of deaths could be prevented if all participants had a processed meat consumption of less than 20 g/day.

Ja het is significant in statistische zin (minder dan 5% kans dat het effect een gevolg is van toeval) , maar hoe groot is het effect? 3.3%. Moet ik nu bang worden?

#2 Bismarck

@1: Dik 3% minder sterfte is best wel wat. Toegegeven, het haalt het niet met iedereen laten stoppen met roken of autorijden, maar toch, veel andere manieren van maar één dingetje wijzigen met zoveel winst ga je niet vinden.

#3 parallax

Sorry maar er is niet gecorrigeerd voor alle andere slechte eetgewoontes terwijl het niet bepaald a stretch of the imagination is om te stellen dat het consumeren van rood vlees hand in hand gaat met bijvoorbeeld overmatige suikerconsumptie.
Dit soort studies blijken achteraf vaak van dubieuze kwaliteit, langjarige studies wat betreft dieet moet je altijd met een korreltje zout nemen, de methodologie laat door ’t ethische component per definitie niet toe om zo stellig te claimen dat er een causaal verband is.

#4 Bismarck

er is niet gecorrigeerd voor alle andere slechte eetgewoontes

Ik ben benieuwd waar je dat uit afleidt. Het tegenovergestelde wordt immers gesuggereerd in het abstract (complete information on diet, smoking, physical activity and body mass index … After multivariate adjustment).

#5 Bismarck

Sterker nog, in het artikel staat:
“Additionally, all analyses were adjusted for body weight and height, energy intake, intake of alcohol (all continuous), physical activity index (active, moderately active, moderately inactive, inactive, missing) [23], and education (none or primary school completed; technical/professional school; secondary school; university degree; missing). We additionally examined the effect of mutually adjusting intake of the three types of meat for each other. We also explored meat intake in models without adjusting for total energy intake. Additionally adjusting for fruit and vegetable consumption did not appreciably change the observed associations and was not included in the main models.”
(dit alles volgt op een lange verhandeling over correctie voor roken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*