Vakmanschap is leuk, maar het moet wel de rekeningen kunnen betalen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Adam Davidson (NYTimes) onderzoekt waarom veel fabrieken in de VS zoveel moeite hebben om vakmensen te vinden. Schaarste aan mensen is niet echt het probleem. Het probleem is wel dat je bij de MacDonalds meer kan verdienen.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Bontenbal

In Nederland roepen al die technische bedrijven (shell, philips, asml) ook al jaren dat er een groot tekort is aan beta-studenten en dat ze problemen hebben met opvullen van vacatures.

Flauwekul natuurlijk.

Als je als jurist of bedrijfseconoom (veel) meer kan verdienen, ga je toch niet lopen zwoegen op een zware technische studie?

Ook hier geldt: de salarissen voor vakmensen moeten omhoog. Dan is het tekort zo opgelost.

#2 Ernest

@1 En de lonen voor juristen, economen, bedrijfskundigen en marketeers moeten omlaag.

Ook een soort nivellering eigenlijk.

#3 gronk

Flauwekul natuurlijk.

Neu, de industrie wil alleen de 10% top dogs hebben. De rest van de natuurkundigen/chemici/biologen mogen zich omscholen tot IT’er ofzoiets.

#4 Steeph

Hier past toch wel deze uit de oude doos bij:
https://sargasso.nl/wie-begrijpt-er-nog-hoe-dingen-echt-werken/

#5 Kalief

Jochies vonden stoommachines, vliegtuigen, automobielen en zelfs telefoontoestellen machtig mooi omdat die dingen bewogen en geluid maken. Printplaten doen dat niet. Daar komt het door.

#6 su

@5: Genoeg computergestuurde bewegende dingen die in Nederland worden ontwikkeld. Dus daar kan het niet aan liggen.

#7 Kalief

@6 Je kunt niet meer zien hoe het werkt, daarom nodigt het niet uit tot nabouwen.

#8 su

@7: Ik zou niet weten waarom niet? Misschien moet Nederland ook aan de Rasberry Pi om knutselende kinderen te motiveren.

#9 Toko_Senang

De marktwerking in het vraag en aanbod van technici laat zien dat er nog genoeg technici zijn, ze komen alleen uit Oost Europa. Polen, Letten, Tsjechen etc. voeren nu de werkzaamheden uit. Ze zijn goed opgeleid, en zeker bij grote bedrijven waar Engels de voertaal is passen ze naadloos tussen de anderen.
Wellicht dat als de economie daar aantrekt ze liever thuis werken, en zal er dan iets gebeuren aan de beloning en waardering voor technisch opgeleiden.

#10 Sapperloot

Ook als jurist of psycholoog kom je tegenwoordig niet snel meer aan de bak. Dat er nog steeds duizenden per jaar die richtingen kiezen is mij dan ook een raadsel.

#11 Arjan

Natuurlijk is het onzin. Sinds 2010 is het bedrijfsleven in de VS al grotendeels hersteld van de crisis. Recordwinst naar recordwinst wordt geboekt. Maar gek genoeg hebben ze het personeel dat ze daarvoor hebben ontslagen niet terug aangenomen. Vreemd genoeg hebben ze de salarissen ook niet hersteld tot hun vorige niveaus. Waarom? Iedereen is zo bang dat ze de volgende ‘slachtoffer van de crisis’ gaan worden dat ze gewoon harder werken, meer hun best doen, hun mond wel houden.

Als die truck werkt met gewoon personeel, waarom zou ‘ie dan niet werken met geschoold personeel? Als je nergens aan de bak komt voor een meer dan hongerloon, dan ga je vanzelf wel ergens werken voor die aalmoes, nietwaar?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*