De twee gezichten van Alexei Navalny

Alexei Navalny is in de westerse media de held die Poetin uitdaagt. In Rusland openbaart hij zich minder liberaal dan wij misschien zouden willen.

Navalny is een extreme nationalist die zich bepaald niet vriendelijk uitlaat over immigranten. Hij organiseerde eerder demonstraties met neonazistische skinheads onder de titel ‘Rusland voor de Russen’. Hij noemt mensen uit de Kaukasus kakkerlakken. “Die beesten kun je met een pantoffel uitroeien”, zei hij in een video, “voor de mensen beveel ik het gebruik van een geweer aan.”

Vanwege zijn extremisme is Navalny uit de liberale partij Yabloko gezet. Hij mobiliseerde onlangs in talrijke steden massa’s demonstranten tegen de corruptie door de verspreiding van een door miljoenen bekeken video over de rijkdom van Russische regeringsfunctionarissen. Hij wordt gezien als alternatief voor Poetin. Maar ook Navalny heeft eerder gezegd dat hij De Krim nooit zal teruggeven aan Oekraïne.

Navalny is bepaald geen liberaal, schrijft Danielle Ryan in het Amerikaanse blad Salon. Hij is eerder ‘trumpy’.

The case of the two Navalnys — the one in the Western headlines and the more complex figure that Russians know — reminds us that there’s nearly always more to any story than meets the eye.

Open waanlink

 1. 2

  @1: Zou de screening van de Salon niet kloppen dan? Is elke schrijver voor RT per definitie een Poetin ‘kanon’? Lees nog eens het citaat waarmee ze haar bericht afsluit.

 2. 3

  @2:

  Is elke schrijver voor RT per definitie een Poetin ‘kanon’?

  Ja

  Je bent echt grenzeloos naïef als het om Russische propaganda gaat. Natuurlijk gaat Ryan geen ‘Poetin is geweldig’ stuk schrijven voor Salon. Het is genoeg als er twijfel gezaaid wordt over Navalny, op dit moment de grootste bedreiging voor Poetin.

  Haar stukken op RT zijn echter een stuk directer in het volgen van de Kremlin lijn (wat je natuurlijk ook verwacht). Als je die meuk bekijkt, dan is direct duidelijk dat we hier niet te maken hebben met een neutrale en kritische analist.

 3. 5

  @4: He also said that Russian government should stop “sponsoring the war” in Donbass.[175] Navalny has strongly criticized Vladimir Putin’s policies in Ukraine: “Putin likes to speak about the ‘Russian world’ but he is actually making it smaller. In Belarus, they sing anti-Putin songs at football stadiums; in Ukraine they simply hate us. In Ukraine now, there are no politicians who do not have extreme anti-Russian positions. Being anti-Russian is the key to success now in Ukraine, and that is our fault”.[177]

  Klinkt vrij sympathiek.

 4. 6

  @5: De laatste zin klinkt nogal nationalistisch en past in het beeld dat Ryan van Navalny geeft.

  @3: Vind je die twijfel niet terecht dan? Ik snap best dat Poetin c.s. er graag gebruik van maken. Maar ik vind het goed dat het andere gezicht van Navalny ook in het westen wordt getoond. Rusland is complexer dan de eenvoudige beelden die wij hier in de mainstream media voorgeschoteld krijgen. Dat is ook de functie van media als Salon en wat mij betreft ook Sargasso: laten zien dat er ook een andere kant is. Zonder met de ene of de andere kant mee te gaan.

 5. 8

  @6: Dat mag, maar iemand die voor RT schrijft / doet is verdacht, punt. Ik wil best lezen over de nuances in de Russische samenleving ( en die zijn er nogal meer dan de westerse media in zijn luiheid schrijft ) ,maar niet van een RT-er.

  Het is een beetje hetzelfde als het clubblad van de NVU volschrijven en dan elders in een kolom beweren dan buitenlanders hartstikke ok zijn. Het kan, maar het is verdacht.

 6. 9

  @6: De laatste zin klinkt nogal nationalistisch en past in het beeld dat Ryan van Navalny geeft.

  nationalistisch?

  Being anti-Russian is the key to success now in Ukraine, and that is our fault

  okidoki Jos…

 7. 10

  @8: Het is een beetje als het clubblad van de NVU volschrijven, en dan in een ander blad beweren dat DENK niet te vertrouwen is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren