Stervende zeeleeuwen in Californie, stervende zeekoeien in Florida en stervende dolfijnen in Mississippi, wat is hier aan de hand?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties (33)

#1 Ernest

Gevolg van Fukushima?
Behalve dan in de Mississippi en Florida natuurlijk.

#2 Bismarck

Stervende vuursalamanders in Nederland, wat is daar aan de hand?

#3 Yevgeny Podorkin

Kan BP ze in het kader van wiederguttmachung niet voeren met de bijvangst van de grote industriële vissersvloten of zo? Kunnen ze ook gelijk wat aan imago/ klantenbinding doen..

#4 Bismarck

Ja je kan wel minnen op #2, maar op het moment is de vuursalamander dus in Nederland aan het uitsterven om een vooralsnog onverklaarde reden. Ik kan me nog goed herinneren dat ik die beestjes bij de vleet kon vinden in de tuin van mijn oom, maar toevallig recent mijn nichtje gesproken, geen enkele meer te zien.

#5 Steeph

@4: Ik heb niet gemind, maar ik kan me wel voorstellen waar het door gebeurde. Ik geef in de waanlink maar liefst drie voorbeelden van waterdieren waar bijna gelijktijdig een probleem mee is in de VS. Bij twee vond ik het nog niet opvallend genoeg.
Een enkel voorbeeld naar voren halen uit NL komt over (in ieder geval op mij) als opmerking “nou en, hier regent het ook” terwijl het onderwerp ging over recordregenval in land x.

Dus.

Niet dat ik de link niet interessant vind. Zeker niet daar we ooit een vuursalamander bij ons in de vijver hadden. Durfde het tegen niemand te zeggen. Voor je het weet mag je je eigen tuin niet meer in.

#6 Bismarck

@5: Ik vind de analogie niet helemaal opgaan. Beter zou zijn: In de VS zijn 4 ufo’s gefilmd, waarop ik reageer en hier ook eentje. Meer om aan te geven dat het dus geen nationaal fenomeen is. Zo is het ook met de waterdieren: Ze sterven niet alleen massaal in de VS, maar ook hier (zoals vermeld in de link, de populatie is in een paar jaar tijd van duizenden naar tientallen gegaan).

#7 Steeph

@6: Zo zie je maar weer dat kort geschreven tekst online snel verkeerd opgevat kan worden… zo had ik het namelijk niet gelezen.
En dan dus dank voor de aanvulling. Dat lokt een zoektocht uit.

#11 zmmmmmmc

Texas, Mississippi, Florida, Virginia: Deepwater Horizon

California, Canadian Herring: Fukushima en misschien wel vooral allerlei andere troep die door de tsunami in de grote oceaan is gespoeld

Quebec: Tar sand mining (die beluga’s leven in een riviermonding dus de oorzaak moet stroomopwaarts gezocht worden)

Je zou dus kunnen zeggen dat het toeval is. Of dat ze allemaal zijn overleden omdat onze dorst naar energie ons tot steeds gevaarlijkere projecten drijft.

@Bismarck, #2 Amfibien sterven overal ter wereld, de Nederlandse populatie incluis, waarschijnlijk door een schimmel die door mensen wordt verspreid (vnl. door met amfibien te sjouwen). Hank van SciShow legt het lekker compact uit. http://www.youtube.com/watch?v=BvidpapF1bg

#12 Steeph

Voor de dolfijnen is een oorzaak gevonden (dat stelt gerust, in zekere zin)
http://nos.nl/artikel/544882-virus-oorzaak-dolfijnensterfte-vs.html

#13 clismo

http://natuurbericht.nl/?id=11299

Nieuwe schimmel brengt vuursalamanders op rand van uitsterven – o, oud nieuws, zie ik

#16 Hans Verbeek

Duizenden koeien omgekomen in Zuid-Dakota.
http://news.yahoo.com/early-snow-kills-thousands-cattle-sd-231039511.html
Maar in dit geval is de oorzaak bekend.
Foto’s.

#17 McLovin

Net als met de opwarming vd aarde; allemaal puur natuur heeft de mens niks mee te maken. Produceer, consumeer en vervuil vrolijk door met z’n allen.

#18 cmzzzz

Van een andere soort zeesterren is vergelijkbaar “gedrag” uitgebreid beschreven. Zo nu en dan ontploft het aantal enorm om vervolgens massaal het loodje te leggen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Crown-of-thorns_starfish#Population_outbreaks

#19 qwerty

Het blijft bij dit soort verschijnselen altijd nuttig om de populatie dynamica van de soort ter plekke te beschouwen. Een biologisch specialisme. Is daar iets van bekend?

@18 : ja, in de jaren 1960 – 1980. Dat zijn zeer verdachte jaren in relatie met verontreiniging, pesticiden, radioactiviteit, enz… Ik heb in de jaren 70 nog eens een plaag van lieveheersbeestjes en sluipwespen meegemaakt. Ging gewoon over maar was absoluut niet natuurlijk. Man-made zogezegd. Elke bovennormale piek in de populatie schommelingen is verdacht en dient nader te worden onderzocht.

#21 Hans Verbeek

@20: Steeph. een paar jaar geleden had Sargasso zo’n countdownklok op de frontpage, die telde af naar het moment dat de blauwvintonijn zou uitsterven.
Hoog tijd om de balans eens op te maken en de facts te checken.
Is de blauwvintonijn inmiddels uitgestorven?

#22 Karin

@21: Ja Steeph daar ben ik ook wel benieuwd naar. Ik lees zulke enthousiaste natuurherstelverslagen her en der. Hoe kijken we terug op de paniek van toen? Wat zeggen de cijfers?

#23 Steeph

@21: Die klok gaf in 2010 aan dat er nog maar twee jaar te gaan was.
Er zijn in dat jaar wel wat maatregelen genomen mbt tot quota waardoor de populatie zich stabiliseerde in de afgelopen jaren. Dus enerzijds zat de voorspelling mis, anderzijds hielp het in het verkrijgen van urgentie voor maatregelen.
http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_bluefin_tuna

@22: Nou, herstel is in deze nog wat te optimistisch hoor.

#24 Karin

@23: zoiets als dit? Gaat natuurlijk over iets algemeens maar de toon is toch echt anders geworden.
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3516448/2013/09/26/Spectaculair-herstel-van-bedreigde-diersoorten.dhtml

#25 Hans Verbeek

@23: komt wel goed hoor, Steeph.
Het zal in de komende eeuw rustiger worden op de oceanen. Brandstof voor visserij wordt steeds duurder en moeilijker uit de aardkorst te halen. De vissers zullen weer gaan zeilen en de blauwvintonijn zal zich herstellen… als we niet teveel gif in de oceaan lozen.

#27 zmc

@Hans Verbeek, #25 De vissers zullen weer gaan zeilen en de blauwvintonijn zal zich herstellen…

Als zeiltechnologie vanwege brandstofprijzen een financiele boost krijgt dan zou dat wel eens kunnen betekenen dat vissen vangen juist goedkoper wordt. Ik zou me nog maar niet veilig wanen als ik een vis was…

#28 houtman

Van het openen van de waanlink word ik niet veel wijzer.
De meeste levende wezens gaan een keer dood.

#30 hansje ter horst

@25: Dat laatste zal nog een probleem worden…. ;-))

#33 qwerty

Ja, leuke (of niet) continuing story. Maar toch lijken het allemaal lokale gebeurtenissen. Kunnen veroorzaakt worden door een lokaal vat gif wat overboord is geslagen of gedumpt. Kan een gewone(?) biologische oorzaak hebben. Kan aan Fukushima liggen.

Is er al een wetenschapper die zich aan een globale of verbindende visie waagt? Een synthese?

Ik kom trouwens in dit draadje de naam van #Yevgeny Podorkin. Waar is die gebleven? Ik mis ‘m wel een beetje.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*