Silicon Valley stapt in de voedselindustrie

Een nieuw gevaar voor de boeren: Silicon Valley.

Boeren concurreren vooral met elkaar en denken dat de oplossing ligt in steeds meer produceren. Dat getuigt van een riskante kortzichtigheid. Ze krijgen straks te maken met concurrentie van industriële food startups in Silicon Valley die voedsel op plantaardige basis produceren, signaleert Hans Baaij.

Zijn voorspelling is dat Silicon Valley sneller dan gedacht de bulkproductie van eiwitten gaat overnemen. Zodra Silicon Valley met haar marketingkracht kwalitatief goede plantaardige producten op de markt gaat brengen, kan de Nederlandse vee-industrie het schudden. Onze vee-industrie kan noch qua kosten, noch qua marketing op tegen Silicon Valley. Vlees wordt een nicheproduct dat zich qua smaak moet zien te onderscheiden van namaak. Hier liggen kansen voor biologische boeren en ambachtelijke vormen van vleesverwerking. Een zeer goede ontwikkeling voor de dieren, voor de natuur, voor het klimaat en voor de derde wereld.

Open waanlink

 1. 1

  Er staan een paar grote technologische revoluties aan de horizon. Die allemaal net zo’n impact op ons leven gaan hebben als het internet. Ze zullen waarschijnlijk compleet anders uitpakken dan dat wij nu denken, zoals altijd wel gebeurt.

  Over 10 jaar in m’n zelfrijdende elektrische auto van een kweekburger genietend naar m’n vierdaagse werkweek.

 2. 2

  @1: En over 20 jaar werk je niet meer en zijn er nog maar 100.000 mensen op de wereld met 10 milj robots die alles produceren dat ze nodig hebben.

  De grote technologische revoluties zijn groter dan u denkt.

 3. 4

  @0: “kansen voor biologische boeren … een zeer goede ontwikkeling voor de dieren, voor de natuur, voor het klimaat en voor de derde wereld.”
  ??
  – Zuivelproducten uit planten of kweek zijn veel beter dan uit koemelk ook al is die biologisch. Diervriendelijk belast natuur, klimaat en vergt veel productieland

 4. 5

  @4

  Een paar jaar terug werd er, door de overheid, gratis geld weggeven. Dit om de productie van zuivelproducten richting het oosten te krijgen. Laat ik het zo zeggen, een volledig opererend melkbedrijf, aka een boerderij met (nog te komen) koeien, werd op menig plaats neergezet. Voor sommige van die migrerende, overigens gelukszoekende boeren, waren er, mede gezien de afstand tussen vlakbij Polen en Nederland, zelfs gedegen autootjes beschikbaar. Denk Mercedes. Goede keuze, overigens.

  Voedselbanken, really?

 5. 6

  75 Miljoen start kapitaal tegenover een lullige 200.000 euro van de Postcode Loterij. Zie hier de reden waarom Silicon Valley zoveel succes heeft. Geld mag daar nog gewoon rollen zonder dat er direct binnen zeer korte tijd een rendement op terug moet komen. Dat je met een faillissement ook niet direct voor de rest van je leven aan de grond zit helpt er ook bij.

 6. 7

  @0

  “Silicon Valley met haar marketingkracht”
  ????

  Silicon Valley startups hebben juist weinig met marketing te makn. hEt gaat juist om het ecosysteem dat dwingt tot een haarscherpe focus op waarde en een investeringsklimaat dat mogelijkheden biedt tot schalen.

  Los daarvan, geweldige ontwikkeling natuurlijk. Als vegetarier of carnivoor met guilt trip zou je vol voor dit dierloos vlees moeten gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren