SG-café zondag 26-06-2016

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 26-06-2016. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (23)

#1 Cerridwen

De druk op Corbyn om op te stappen wordt steeds groter:
http://www.volkskrant.nl/buitenland/-helft-schaduwkabinet-in-opstand-tegen-labour-leider-corbyn-om-brexit~a4327848/

Waar Cameron zijn verantwoordelijkheid heeft genomen, doet Corbyn alsof er niets gebeurd is.

#2 Lutine

Niet alleen het koninkrijk is verdeeld, ook links en rechts is verdeeld. Wat links anti-globalistisch noemt is bij rechts gewoon plat nationalisme. En daar vinden links en rechts elkaar.

Feitelijk is bij het Brexit referendum zichtbaar geworden wat al lang aanwezig was in de westerse wereld. De links-rechts indeling voldoet niet meer. Het is kosmopolitisch vs nationalisme. Dat laatste soms verpakt als anti-globalisme.

Maar we kennen niet alleen een verenigd koninkrijk, maar ook de verenigde staten. Wie weet zorgt onze blonde vriend daar voor verdeeldheid. De verdeelde staten.

Als er een hoogblonde Duitser op staat moeten we uitkijken. Trump, Le Pen, Johnson en Wilders is wel genoeg. Waarom is Poetin eigenlijk nog niet geblondeerd?

#3 Joop

@2.

Kosmopolitisme is niet zaligmakend, en dat weet je. Waarom moeten de hardwerkende onderlaag in de samenleving zo boeten voor die idealistische wereldverbeteraars met hun ideeën die alleen goed zijn voor de multinationals en bankiers. En natuurlijk de hoogopgeleide expats.

#4 Lutine

@3

Ik constateer slechts. Ik tracht dat wat er gebeurd in de westerse wereld te begrijpen. Kosmopolitisme is niet zaligmakend, het is een volstrekt logische uitkomst van een steeds kleiner wordende wereld.

Enerzijds is er groep mensen die inziet dat kosmopolitisering onafwendbaar is. Via internet zien we de hele wereld. De wereld wordt kleiner en kleiner.

Anderzijds is er een groep die vasthoudt aan de oude wereld.
Veelal ook oudere mensen. En dat is logisch, ouderen hebben nu eenmaal niet zo’ n soepele geest.

En die scheidslijn loopt dwars door links en rechts heen. Feitelijk zijn links en rechts subgroepen geworden. Dat zien we in Nederland ook. VVD en PvdA regeren samen en dat gaat best redelijk. En in de oppositie hebben PVV en SP meer met elkaar gemeen dan ze zelf willen toegeven. Beiden willen nu ook een referendum.

De hamvraag is natuurlijk of de westerse wereld ten onder gaat aan het nationalistische denken of dat we toekomstgericht blijven door kosmopolitisch te denken.

#5 Joop

@4.

Waarom kunnen mensen alleen maar nationalistisch of kosmopolitisch zijn? Iedereen snapt ondertussen wel dat de wereld als het ware kleiner is geworden. Alleen de hamvraag voor velen is: waarom wordt ik er niet beter van? Maar die en die wel. En dan kom je uiteindelijk toch weer bij het punt arm en rijk.

De beau monde is sinds mensenheugenis al kosmopolitisch. Julius Ceasar ging ook al studies volgen in Athene. Om een voorbeeld te geven. Wat dat betreft is er gelukkig veel verandert, maar nog lang niet dat iedereen het zich kan permitteren voor zijn kinderen. En zeker nu onderwijs voor de onderlaag in ons land ook weer moeilijker is geworden, want betaalbaarheid met leningen enzovoort. Dus groter risico.

#6 Le Redoutable

@4 Kosmopolitisch is leuk, maar je kan ook overdrijven. Miljoenen immigranten hebben de onderklasse platgedrukt met zware concurrentie op sociale voorzieningen, leefomgeving en werkgelegenheid. De oude linkse partijen hebben die gevolgen tot nu toe altijd straal genegeerd en betalen nu de prijs met de opkomst van populisten en wraaknemingen als bij dit soort referenda:

http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/jeremy-corbyn-labour-immigration-policy-change-brexit-latest-leadership-party-leader-a7102736.html

#7 Joop

@6.

Ik vraag met af wie je met de ‘oude linkse partijen’ bedoeld. Want CDA en VVD zijn echt rechtse partijen, en hebben zogenaamd wel kritiek op Europa, maar dat wordt vermorzeld in hun eurofracties. Zeker bij de VVD met hun ‘partijgenoot’ Verhofstadt.

En komt nog bij dat bij Labour 2/3 voor blijven heeft gestemd.

Tenslotte, sociale voorzieningen werden al afgebroken onder Thatcher, toen er nog niet op de immigranten trommel werd geroffeld.

#8 Joop

https://www.vn.nl/metamodernisme-ironie-en-enthousiasme-tegelijk/

De opvolger van het postmodernisme bedacht door 3 jonge denkers: metamodernisme. Helaas is het artikel niet leesbaar, want alles kost geld.

#9 HenkdeWaal

@7:

Het is waar dat rechts daar de schuld van heeft, maar links heeft ook in Nederland toch echt zijn traditionele achterban in de steek gelaten en het mogelijk gemaakt dat de onderkant van de maatschappij alle klappen heeft opgevangen.
Dat zie je nu ook met de EU. Wie profiteren ervan? Universiteiten, multinationals en de wereldburgers. Wat krijgt de rest toebedeelt? De toezegging dat de euro hem geld scheelt als hij op vakantie gaat….Oja, en het feit dat hij voor de rest op mag draaien in het neo-liberale opendeurbeleid. Ze worden bedreigt in hun bestaanszekerheid, toekomstperspectief en identiteit. Alleen maar omdat anderen een droom hebben…

#10 Joop

@9.

Je kan beter met cijfertjes koopkracht- en inkomensontwikkeling komen, dat maakt meer duidelijker.

#11 Lutine

@5

Alleen de hamvraag voor velen is: waarom wordt ik er niet beter van? Maar die en die wel.

De spijker op de kop. Dat is de kerngedachte van de nationalisten. Zij stellen hun eigen belangen voorop. Dat is het gezicht van het populisme.

@6

De weg zal een beetje door het midden moeten lopen. Je kan niet onbeperkt immigranten toe laten zonder desintegratie. Het punt is: die weg bewandelen we al. Alleen vinden de populisten de immigratie te veel. Aan de andere kant van het spectrum zijn er idd mensen die zeggen dat we nog meer immigranten kunnen toelaten. Je kunt je niet verbinden aan absolute aantallen. Maar we kunnen ook niet blind zijn voor de armoede en dictatuur op die steeds kleiner wordende wereld.

Het is dus zaak dat de onder-middenklasse stopt met muiten. Omdat de gigantische problemen waar we (Europa) voor staan niet verdwijnen door te muiten. Jaren terug is al gezegd dat Fort Europa onhaalbaar is. Het is niet zo dat ik de oplossingen heb. Maar we zullen die problemen toch met zijn allen moeten oplossen.

#12 HenkdeWaal

@10:

“dat maakt meer duidelijker”

Wat wil je verduidelijkt hebben? Welke vraag wordt voor jouw beantwoord met koopkrachtcijfertjes? En waarom?

#13 Lutine

@9

Dat zie je nu ook met de EU. Wie profiteren ervan? Universiteiten, multinationals en de wereldburgers. Wat krijgt de rest toebedeelt?

De echte wereldburger kan met een gerust hart lak hebben aan de populisten. Een Engelse wereldburger verkast gewoon naar elders. Een Nederlandse ook trouwens. Multinationals kunnen wat minder gemakkelijk verhuizen, maar zij doen het wel.

Met een verenigd Europa echter kunnen we een eerlijker speelveld creëren. Dan hoeven de landen zich niet tegen elkaar te laten uitspelen. In het Europa van de populisten smeren de wereldburgers hem en hebben de multinationals lak aan Nederland.

We hebben juist behoefte aan méér Europa.

#14 HenkdeWaal

@11:

“Het is dus zaak dat de onder-middenklasse stopt met muiten. Omdat de gigantische problemen waar we (Europa) voor staan niet verdwijnen door te muiten.”

Misschien stoppen ze met muiten (hoe denigrerend kun je zijn btw) als ze niet steeds benadeeld worden. Iets met draagkracht enzo…

#15 Joop

@12.

Dat lijkt me simpel toch. Wat is de ‘schade’ van de EU in koopkracht- en inkomstenontwikkelingen hier in NL. Dat zorgt voor meer inzicht.

#16 Lutine

@14

Tsja….bij samen delen wordt er altijd ingeleverd door een partij….

Dat is mijn punt nou ook juist: de populisten zijn grote egoïsten die niet willen delen.

#17 HenkdeWaal

@16:
Jaja, de populisten, de muitende onderklasse, de mensen die het niet begrijpen en de egoïsten zijn schuldig. Heel interessante en diepe analyse hoor.

@14

Wat heeft “schade” en inkomenscijfertjes er nou mee te maken dat de onderklasse bedreigt wordt in hun bestaanszekerheid, toekomstperspectief en identiteit?
Maar ik wil je wel een voorbeeld geven hoor. Zie de Post bijvoorbeeld. Ooit een nationale taak, net als de Postbank. Werkte gewoon goed. Moest geprivatiseerd worden, want 1 markt weet je wel. Nu fietsen er dagelijks 6 verschillende postbodes door de straat die allemaal een onzeker kut-contractje hebben, terwijl eerder het gewoon een normale baan was om postbode te zijn.
Maar die tijd was voorbij blijkbaar, het kon allemaal efficiënter en goedkoper door de markt helemaal open te gooien in Europa.

nu, tel uit je winst.

Hetzelfde verhaal natuurlijk met die bankencrisis. De Postbank was gewoon een goede bank waar iedere Nederlander zijn rekening had lopen. Moest geprivatiseerd worden, om later weer gered te worden door de staat. Wie waren de pineut, de baliemedewerkers…

#18 frankw

Mooi he dat hervormen? Vooral voor de zwakken in de samenleving. Gelukkig is binnenkort de eigen bijdrage zo hoog dat de wacht lijsten bij de huisartsen ook wel weer verleden tijd zullen.

http://nos.nl/artikel/2113697-psychiatrische-patient-bij-de-huisarts-al-in-de-wacht.html

Waarom zou ik toch zo een hekel aan de PvdA hebben?

#19 frankw

Henk @17. Laat is ik het voor de verandering helemaal eens met je zijn. Die zogenaamde zzpers bij de post zijn gewoon loonslaven. De flexibele arbeidsmarkt zorgt voor heel veel verliezers, gewone mensen.

Maar is dat is niet de schuld van de EU.

Het zijn welbewuste keuzes van onze zogenaamde “middenpartijen” (inclusief PvdA) die al sinds Kok een nietsontziend liberaliseringsbeleid er op na houden. Iedereen heeft het over de zieke man van Europa Frankrijk, maar Frankrijk blijkt cijfermatig. op een hoge werkeloosheid na, helemaal niet zo ziek. Daar zijn keuzes gemaakt om dit soort uitbuiting juist tegen te gaan, onze pers en mainstream noemt dat ziek, ik vind dat juist gezond (en ik gok jij ook).

Brussel: You are barking at the wrong tree. Net zo als die Engelsen trouwens die er achter aan het komen zijn dat hun roep om alles in eigen hand te houden gaat leiden tot afbraak van zaken die ze belangrijk zeggen te vinden. Zoals toegankelijk onderwijs, hun NHS (gezondheidzorg) etc.

#20 Krekel

Parodie of Daily Mail?

#22 Bismarck

@21: Logisch toch, ze hebben donderdag al gestemd dat de Polen moeten oprotten, dus hoe durven die Oostblokkers op zaterdag nog zo opvallend aanwezig te zijn? Dan vraag je er toch gewoon om?

#23 JANC

@19: Daar is een interessant boek over uitgegeven. Hoe de media en zelfs wijzelf niet de juiste taal spreken. De auteur noemde het voorbeeld “loonlasten”. Maar “wij”, dat wil zeggen de mensen in loondienst, zien loon toch helemaal niet als last?

http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2016/02/26/jan-blommaert-let-op-elk-woord-neem-loonlast-voor-wie-is-dat-een-last

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*