SG-café zondag 14-10-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zondag 14-10-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (39)

#2 Hans Verbeek

Orkaan Michael verwoestte afgelopen week de Tyndall Air Force Base.
Hopelijk had de luchtmacht naast het personeel ook de kwetsbare F-22’s tijdig geëvacueerd. Nee? Vergeten?
Dan kopen ze toch gewoon nieuwe.

#3 bolke

@2: Kan niet, worden niet meer gebouwd.

#4 majava

Wie is van mening dat het normaal is dat temperatuurrecords in NL alleen maar voor De Bilt opgaan? Als er in Nederland een warme, of tropische dag geregistreerd wordt (of ijsdag, etc.) dan is dat alleen zo als De Bilt dat haalde. Zo niet, dan niet, ongeacht of op één van de andere officiele meteo stations dat wel zo was. Van mij mag die methode verdwijnen.

#5 majava

@3: Het is slechts een simpele beslissing om die productie weer op te starten natuurlijk. Het is immers een recent toestel, dus echt veel zal een heropstart niet gaan kosten.

#6 Co Stuifbergen

@5: Hij zal niet voor niets uit productie genomen zijn.

Ik denk dat als die F-22s vervangen worden, ze door een nieuwer toestel vervangen worden zullen.

#7 Bismarck

@4: Er bestaan ook lokale/regionale records hoor (verreweg de meeste temperatuurrecords in Nederland staan logischerwijs niet op naam van de Bilt). De Bilt geldt als nationale graadmeter, dus er is alleen sprake van een nationale warme dag, ijsdag etc. als de Bilt aan het criterium voldoet. Lokaal scoren we hier in Zuid-Limburgse Maasdal bv. ongeveer twee keer zoveel tropische dagen als de Bilt (terwijl het op de Wadden een zeldzaam fenomeen is). Het is wat jammer dat het meetpunt Oost-Maarland eind vorige eeuw is opgeheven, dat had anders de nodige hitterecords gehaald in deze, warmere, eeuw. Het meetpunt dat “Maastricht” wordt genoemd, staat op een winderige hoogvlakte zeker tien kilometer noordoostelijk van de stad en is totaal niet representatief voor het dal.

#8 Bismarck
#9 Bolke

@5:

Het is immers een recent toestel, dus echt veel zal een heropstart niet gaan kosten.

daar is een studie naar gedaan, heropstarten gaat ongeveer 10 miljard kosten

http://www.thedrive.com/the-war-zone/20633/exclusive-heres-the-f-22-production-restart-study-the-usaf-has-kept-secret-for-over-a-year

en 194 toestellen zouden ongeveer 42 miljard kosten, dus 22 toestellen kosten dan nog eens 4,7 miljard (plus 10 miljard opstartkosten) , dus die 22 toestellen gaan dan ongeveer 660 miljoen per stuk kosten.

#10 majava

@9: geen idee waar je 22 toestellen vandaal haalt, maar als je opstart, dan doe je dat niet voor 22 toestellen, maar die eerder geopperde 194 oid. En dan is één toestel ca. 216 miljoen. Elke toestel meer zou alleen maar de unit prijs laten zakken. Bovendien kan men eindelijk eens die export versie op poten zetten, wat altijd al zinnig was om te doen. F-22 is nog altijd een beest. Sukhoi is leuk voor airshows en fanbois.

#11 majava

@7: Dat is me bekend, over die regionale records. Ik blijf De Bilt alleen te dominant vinden. Waarom hebben we het altijd over het all-time hitterecord in NL dat juist niet in De Bilt was, maar een all-time aantal warmtedagen *voor Nederland* is dit jaar ook gezet (op 55 als ik met niet vergis) en dan weer voor De Bilt, terwijl andere stations er waarschijnlijk overheen zijn gegaan.

De begrippen worden door elkaar heen gebruikt en als in het dagelijks gebruik altijd al van alles aangegrepen wordt om te berichten over het weer, bijvoorbeeld vorst aan de grond in Groningen of zo, dan komt het bij mij krampachtig over. Het is ook aan de meteo-diensten zelf om dit te doen en geen conventie. In Finland telt elk officieel station. Vandaag misschien ook een warmterecord (na al een zeker nachtrecord). Gewoon ergens in Finland.

#12 Co Stuifbergen

@8: Volgens mij is er elke week wel een Brexiteer die kritiek op Mae heeft.
Ongeacht welke resultaten Mae behaalt, zullen de Brexiteers altijd beweren dat ze zelf een véél betere deal hadden gesloten.

Dat is een typisch geval van “de beste stuurlui staan aan wal”.

Overigens geeft uw link wel een leuke samenvatting van het “Chequers” plan dat door de EU afgewezen is.
(het voorstel was: geen vrij vervoer van personen, wel vrij verkeer van goederen. Het UK int importheffingen voor import-goederen die naar de EU gaan, maar hoeft dat niet te doen voor goederen die in het UK blijven.)
Hoe het UK kan garanderen dat er geen spullen zonder importheffingen andere EU-landen binnenkomen, is de EU niet duidelijk. (begrijpelijk, want de grens met Ierland moet open blijven).

#13 Frank789

@11: [ Waarom hebben we het altijd over ]
Omdat dat leuk is voor de lezers en kijkers dat in Vaals veel hogere temperaturen dan in De Bilt gemeten zijn. Je hoort ze nooit zeggen dat het aan de kust maar 22 graden werd en op Schier maar 18, want negatief is niet interessant.

Als jij records van een land wilt aflezen van de extremen op verschillende plekken, prima, maar een onderzoeker/statisticus kan er niks mee. Het riekt overigens naar cherrypicking: “de temperatuur van het Noordzeewater is al 10 jaar niet….”.

[ In Finland telt elk officieel station ]
Bedoel je dat er een landelijk gemiddelde berekend wordt van alle stations? Ga maar berekenen of dat in Nederland zoveel andere getallen zou opleveren dan het eikpunt De Bilt.

#14 Hans Verbeek

@13:

het eikpunt De Bilt.

Moet zijn “ijkpunt De Bilt”.

#15 majava

@13:

Bedoel je dat er een landelijk gemiddelde berekend wordt van alle stations?

Nee. De aantallen en records voor warme, tropische, vorst en ijsdagen bijvoorbeeld kunnen op elk station tellen. Het aantal warme dagen dit jaar wordt dan een cijfer op basis van een collectie van verschillende stations.

Er worden overigens ook gemiddelde temperaturen gebruikt. In dit plaatje van het Finse Met inst: https://twitter.com/meteorologit/status/1046699686906777600
staat dat september 1-3 graden warmer dan normaal was, met de hoogste temperatuur in Rauma en koudste in Muonio (en lapland kreeg de eerste sneeuw). In de tekst van de tweet staat bovendien dat het land’s 64e warme dag (boven de 20) werd gemeten. Dat kan overal zijn en niet alleen in plek X.

#16 Bismarck

@11: 55 warme (of zomerse?) dagen, daar lachen we om (ff door scrollen tot driekwart pagina). Maar in het algemeen kan ik me er echt wat bij voorstellen. Gezien het aantal weerstations, krijg je anders wel erg veel te melden (want vandaag wordt waarschijnlijk op meer dan 10 KNMI-stations weer een dagrecord gebroken, op Vliegveld Beek was dat in het begin van de middag al het geval). En ja, soms loop je dan tegen wat raars aan (zoals die ene dag deze zomer dat het bijna overal behalve in de Bilt boven de 25 graden uitkwam, waardoor een landelijke hittegolf stopte, al voelde driekwart van Nederland daar natuurlijk niets van).

@15: “In de tekst van de tweet staat bovendien dat het land’s 64e warme dag (boven de 20) werd gemeten. Dat kan overal zijn en niet alleen in plek X.”
Ja kijk, dat riekt wel naar vals spelen. Als elke dag *ergens* meetelt, dan staat de som eigenlijk voor nergens. Stel het zijn er 55 geweest op de Alands en 43 in Karelië, waarvan er 34 overlapten, kom je ook aan die 64, terwijl gewoon nergens in het land die 64 dagen zijn gehaald.

#17 Frank789

@16: [ kom je ook aan die 64, terwijl gewoon nergens in het land die 64 dagen zijn gehaald. ]
Precies, het is niet zinnig. Ons land is klein en dan is De Bilt een redelijke graadmeter. Voor een groot land is het eigenlijk onzinnig een “landelijke dagtemperatuur” te noteren. Je gaat in de US geen dagtemperatuur kunnen geven als het in Hawaï +30 graden was en in Alaska -30.

#19 Joop

Mooi, laat ze het maar voelen, ze hebben genoeg verdiend aan de olie.

https://www.nu.nl/economie/5513315/saoedische-beurs-daalt-flink-zaak-verdwijning-journalist.html

#20 Hans Verbeek

@18: volgens deze bron is de 25 graden in De Bilt net niet gehaald.

#21 Bolke

@10:

geen idee waar je 22 toestellen vandaal haalt, maar als je opstart, dan doe je dat niet voor 22 toestellen, maar die eerder geopperde 194 oid.

Er zijn er 22 beschadigt door de storm, de luchtmacht kan geen 194 extra F22’s betalen, 22 zou al bijna onmogelijk zijn zonder dat ten koste gaat van de F35 (zie studie)

Bovendien kan men eindelijk eens die export versie op poten zetten, wat altijd al zinnig was om te doen. F-22 is nog altijd een beest.

Er is een permanent export verbod voor de F-22, deze zal nooit aan andere landen verkocht worden en het is voornamelijk een zeer gevoelig beest wat meer aan de grond staat dan vliegt, minder dan de helft is op dit moment inzetbaar.

Beest ja, maar veel te gevoelig.

#22 majava

@21: het is niet alsof alle beslissingen rationeel genomen worden en dat op die manier heel makkelijk kunt voorspellen wat er zal gebeuren. Er zijn genoeg voorbeelden van slechte keuzes. De F-104 was dat zelfs ver buiten de VS. Beschadigd hoeft overigens niet total loss te zijn. Ik had het verder over een (nieuwe) export versie -zie artikel. Niet de normale. Dat is ook een keuze.

#23 majava

Ik zie dat ik geen medestanders heb voor mijn voorstel over meteorologische gebruiken. Dan maar niet. De Bilt is vaak wel een gemiddelde van NL, maar ik ben nou eenmaal niet zo van die slappe midden dingen. Laten we het daar maar op houden.

#24 Bismarck

@23: Ik heb geen enkel bezwaar tegen het gebruik van lokale weergegevens (zoals je inmiddels toch wel gemerkt moet hebben). Als het in de Bilt geen 25 graden wordt (maar nog steeds wel een ruim dagrecord @20), trek ik toch lekker een korte broek aan, want ik weet dat de temperatuur in het meer dan 150 km noordelijker gelegen de Bilt niet mijn temperatuur is. Ik zie de Bilt meer een beetje als het gemiddelde van Nederland en daarmee een redelijke graadmeter voor trends.

#25 Lutine

https://nos.nl/artikel/2254781-opmerking-cyberoorlog-met-rusland-is-pikant-maar-vooral-figuurlijk.html

Ook Kamerlid Van Ojik van GroenLinks vindt het “begrijpelijk dat de minister de noodklok luidt”, gelet op alle gebeurtenissen met Rusland de afgelopen jaren, zoals de bezetting van de Krim, de Russische pogingen om verkiezingen te beïnvloeden, het neerhalen van vlucht MH17 en de spionagepoging bij de OPCW. “Misschien had ze beter wedloop kunnen zeggen in plaats van oorlog, maar ik zeg niet: ‘Hoe haalt ze dit in haar hoofd?’ Want ik deel haar zorgen.”

Wat doet zo’n Van Ojik nog bij GL vraag je je af. Die man heeft veel te veel realiteitszin om zijn tijd te verdoen in een partij die er niet toe doet.

#26 Joop

@25.

Of het ontbreekt bij jou aan realiteitszin over Van Ojik en zijn partij.

#27 Lutine

@26

Als ik zo’n man als v Ojik zie, dan zou ik hem wel als premier willen. Het ontbreekt mij inderdaad aan realiteitszin , we hebben Rutte. Ook goed, ieder volk krijgt de premier die ze verdient.

#28 Bismarck

@25: Wat een ideologisch verdwaasde reactie van je.

#29 Joop

@27.

Maar waarom zou hij dan niet bij Groenlinks kunnen zijn? Hij is niet de meest radicale figuur, wellicht nog te maken met zijn ppr verleden. In verhouding tot cpn en psp meest gematigd. En gewoon een rustig karakter. Mijn vader zei ook al dat ze toen hij fractievoorzitter tijdelijk was dat het eindelijk een rustige spreker was die dus kennelijk meer symphatie opwekt buiten Groenlinks.

#30 Joop
#31 Lutine

@28

Van Ojik zegt vaak verstandige dingen. Ik verdenk hem er van een pragmaticus te zijn.

@29

Ik zou voorstander zijn van een grote links-liberale partij, maar om de een of andere reden komt dat nooit van de grond. Dat is m.i. te wijten aan te veel radicale figuren op links.

#32 Lutine

@30

Ik zie het probleem niet. CSU regeert verder en de Grünen kunnen helpen om de CSU netjes te houden en nog wat milieu zaken te bedingen. Zolang die nazi partij maar klein blijft.

#33 Joop

@32.

CSU is steunpilaar Merkel. Dus dat brokkelt af. Plus klap voor coalitiepartner spd. Nee, realiteitszin bij jou is soms ook niet 100 procent.

Radicaal is niets mis mee, liever dat , dan dat burgerlijke die zich laten leiden en geen verzet bieden tegen de afbraak van de sociale verzorgingsstaat en het verwennen van de dubbel modalen. Want dat doen de gematigden op het midden zoals d66.

#34 Joop

Mooie column hoe de meritocratische D66 in haar eigen val trapt. Het is een eigen gecreëerde stand, die haar eigen code heeft. En zoals Somers stelt dogmatisch is op klimaat, migratie en Europa. Dat is totaal niet pragmatisch. Terwijl ze altijd van het compromis uitgaan … Vanwege de machtswellust, meestal halen ze maar weinig binnen.

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/hoe-komt-het-toch-dat-d66-bij-zoveel-mensen-zo-n-weerzin-oproept-~b97aebc3/

#35 analist

@34: hmm.. je lees iets anders dat wat er staat vrees ik. Sommer zegt het volgende: het rationalisme en “Verlichtingsdenken” van D66 staat enigszins haaks op (meer) democratie. dat betekent *niet* dat D66 niks gedaan krijgt als partij – ik durf te beweren dat de huidige (verzorgings)staat dichterbij het D66 ideaal dan het SP of PVV ideaal ligt – maar wel dat de partij veel minder “midden” is dan ze zelf beweert.

#36 Le Redoutable

Italiaanse populisten komen met rampzalige begroting en stevenen af op een ramkoers met Europa. Kennelijk heeft men niets geleerd van de Grieken:
https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/rome-tart-brussel-met-onhoudbare-begroting-italie-steekt-eu-vinger-in-het-oog-~b1787218/

#37 Joop

@35.

Interpretatie. Het zijn gewoon een stel hoger opgeleiden die idem dito inkomen hebben, en daardoor met de huidige verzorgingsstaat zelf minder hebben, want migratie, klimaat en EU zijn de punten. Het interesseert voor de rest weinig, want de kroonjuwelen en de gedachten van de oprichters zijn verlaten. Je kan ook zien dat D66 begin jaren negentig van de sociaaldemocratische naar de liberale fractie in het EP is overgegaan en toen kwamen de mckinsey mannetjes de partij binnen.

#38 analist

@37: dat D66 begin jaren negentig van de sociaaldemocratische naar de liberale fractie in het EP is overgegaan en toen kwamen de mckinsey mannetjes de partij binnen.

D66 is nota bene opgericht door VVD’ers en partijlozen. Het was nooit een overtuigd lid van de linkse sosiale familie.

#39 Joop

@38.

Dus … VVD is deels voortgekomen uit de PvdA, so what.

Plus dat D66 in 1971 al in schaduwkabinet den Uyl zat.

Je gaf verschillende richtingen binnen D66. Van Mierlo ging het liefst over links , Jan Terlouw over rechts. Die laatste richting heeft dus gewonnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*