SG-café zaterdag 29-08-2015

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 29-08-2015. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

0

Reacties (22)

#1 frankw

Als het niet zo eng was zou het echt heel grappig zijn geweest. Canada schorst een milieuonderzoeker omdat hij in zijn eigen tijd een protestsong tegen de premier heeft opgenomen. “the writing and performing of this song somehow impeded his ability to impartially study migratory birds”

http://www.theguardian.com/world/2015/aug/28/canadian-scientist-suspended-folk-song-stephen-harper

Hoezo vrije meningsuiting?

#2 Bolke

@1:

Hoezo vrije meningsuiting?

Tuurlijk mag hij een protest song maken, maar dat betekent nog niet dat zijn werkgever dat hoeft te pikken.

#3 Bismarck

@2: Als zijn werkgever de overheid is, dan wordt het wel heel dubieus.

#4 Henk van S tot S

@1
Die Harper begint Poetin-, Wilders-, Erdoğan-trekjes te krijgen:

Wie het niet met eens is wordt er uit geflikkerd ;-)

#5 Bolke

@3: onzin, ook een milieuonderzoeker staat niet boven de wet, al denken ze vaak van wel, openbare kritiek wordt door geen enkele werkgever gewaardeerd en meestal volgt ontslag hoor.

#6 DrBanner

@1 @2 @3 @4 @5: ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is

#7 Hans Custers

@5

Even los nog van de vraag of de minister-president (formeel) wel de werkgever is van iedereen die in overheidsdienst is: vervalt het recht van vrije meningsuiting voor het bekritiseren van een werkgever? En zo ja, is dat dan jouw privé-opvatting of staat dat ergens in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens?

Of vind je misschien dat het bekritiseren van een werkgever per definitie ook de belangen van die werkgever schaadt?

#8 Bolke

@7:

vervalt het recht van vrije meningsuiting voor het bekritiseren van een werkgever?

Nee hoor, maar de werkgever heeft het recht om op die kritiek te reageren, als je de uitspraak doet moet je ook de gevolgen daarvan dragen.

Een werknemer heeft het recht om kritiek te leveren en de werkgever heeft het recht om daarop te reageren, of dacht jij nu werkelijk dat er nog nooit iemand eerder is ontslagen vanwege kritiek op de werkgever.

Of vind je misschien dat het bekritiseren van een werkgever per definitie ook de belangen van die werkgever schaadt?

Het recht om dat oordeel te vellen ligt bij de werkgever en bij niemand anders.

#9 Bolke
#10 Hans Custers

@8

Dus ambtenaren kunnen maar beter geen gebruik maken van hun recht op vrije meningsuiting, omdat ze dan hun baan kunnen verliezen. Maar dat geldt dan natuurlijk ook voor werknemers van bedrijven die wel eens overheidsopdrachten uitvoeren. Immers, de overheid heeft alle vrijheid om een opdracht aan een ander te gunnen, als iemand van een bepaald bedrijf onwelgevallige dingen zegt, toch? Idem voor werknemers van organisaties die op één of andere manier gefinancierd worden door de overheid.

De hamvraag: wie blijft er dan eigenlijk nog over om wel vrijelijk zijn mening te uiten?

En dan nog dat andere punt: ik geloof er niks van dat de persoon van de minister-president beschouwd kan worden als de werkgever van alle ambtenaren. Dat lijkt me in strijd met zowel de letter als de geest van de wet.

#11 Bolke

@10: Ook in het bedrijfsleven vlieg je er gewoon uit hoor als je openlijk kritiek uit op je werkgever, waarom zouden ambtenaren het beter moeten hebben.

#12 Hans Custers

@11

Ten eerste: ik betwijfel of (bijvoorbeeld) de directie van Ahold een vakkenvuller van Albert Heijn zou ontslaan als die een kritisch liedje zou zingen over dat bedrijf. Als zo iemand al ontslagen zou worden, dan eerder door een iets te autoritaire en benepen bedrijfsleider.

Ten tweede: nogmaals, volgens mij is Harper helemaal niet de werkgever van die man.

#13 Bismarck

@5: Je vergeet voor het gemak even dat Harper niet de werkgever is maar (zelf een werknemer van) de Canadese staat. Er is hier dus geen sprake van kritiek op de werkgever. Wat dit precies met boven de wet staan te maken heeft, mag je me uitleggen.

#14 Henk van S tot S

@5:
Dus als een ambtenaar van het “Staatstoezicht op de Mijnen” zich zeer kritisch uitlaat over het regeringsbeleid, in zake de “gaswinningspolitiek”, mag hij er door Rutte of Kamp uitgegooid worden?
Ik heb toch het idee, dat dan zelf dit kabinet valt ;-)

#15 Bolke

@14: Ga er maar vanuit dat die inderdaad op zijn minst een enorme reprimande gaat krijgen, ambtenaren mogen zich namelijk niet met de politiek bemoeien ja en al helemaal niet publiekelijk.

#16 Hans Custers

@15

ambtenaren mogen zich namelijk niet met de politiek bemoeien ja en al helemaal niet publiekelijk.

Zeg eens, waar is dat precies vastgelegd? Nergens, volgens mij, want het is nonsens.

@13

Precies! Daar komt nog eens bij dat Harper in dit geval niet bekritiseerd wordt in zijn hoedanigheid van minister-president, maar als leider van zijn partij.

#17 Hans Verbeek

Hunter Biden, de zoon van de Amerikaanse vice-president, bleek ook een account te hebben bij de bronstige-mannen-op-zoek-naar-een-avontuurtje-website Ashley Maddison.
Hunter Biden, directeur bij een Oekraïnse schaliegas-exploitant, meldde dat het account waarschijnlijk werd aangemaakt door de Russische geheime dienst om hem zwart te kunnen maken…

Breitbart ontdekte dat Biden glashard liegt: zijn account werd aangemaakt op een IP-adres van de universiteit waar Biden college gaf.

#18 Frank789

@16: Toch zal het zo zijn dat een top(beleids)ambtenaar die de minister begeleid bij het maken en of uitvoeren van het beleid van de minister, zich geen negatieve opmerkingen in het openbaar over dat beleid kan permitteren.

Lagere ambtenaren zal wat minder gevoelig liggen, maar als iemand carrière wil maken zal hij het waarschijnlijk tot kroegpraat beperken.

#19 Frank789

@17:

zijn account werd aangemaakt op een IP-adres van de universiteit waar Biden college gaf.

Het artikel:
”that the IP address for the account traces to Jacksonville, Florida.

But account information shows that the profile, which was confirmed by a credit card purchase in 2014, was used at the latitude/longitude point of 38.912682, -77.071704.

That latitude-longitude point just happens to exist on the Georgetown University campus, “

Kortom klok — klepel, waarmee u ook nog eens gemakshalve beweert dat Breitbart ontdekte dat Biden liegt, maar dat staat nergens in het artikel, dat maakt u er van. Het is nog geen onomstotelijk bewijs dat Biden liegt.

#20 Hans Verbeek

@19: serieus, Frank?
Geloof je echt dat een Russische spion dat account heeft aangemaakt met de creditcard van Hunter Biden op een computer van de universiteit waar Biden op dat moment werkte?
Mijn vrouw zou me niet geloven.
Zou jouw vrouw het wel geloven?

#21 Frank789

@20:
U heeft weer eens bar slecht gelezen en de zaak fout weerspiegeld, maar daarover zwijgt u, zoals gewoonlijk?

Aan geloof heb je niets, je moet weten. U hebt geen gegevens die rechtvaardigen dat u schrijft dat “Biden glashard liegt”.

#22 Hans Custers

@18

Het spreekt voor zich dat iemand terughoudend is over zaken (of personen) die direct met het eigen werk te maken hebben. Dat is iets totaal anders dan dat ze zich helemaal niet met politiek zouden mogen bemoeien. Zo zijn de meeste topambtenaren lid van een politieke partij.

@19

Bovendien, glashard liegen en schaamteloos lasteren waren altijd de specialiteiten van Andrew Breitbart. De site die zijn naam draagt heeft dat werk na zijn overlijden voortgezet. En daar haalt Verbeek zijn “nieuws” (terzijde: waarom zou het privé-leven van de zoon van de Amerikaanse vicepresident ons moeten interesseren?). Ofwel: “kritisch denker” Verbeek wauwelt weer eens een verhaaltje na uit een van de meest ranzige en onbetrouwbare hoeken van het internet.

Toevoeging, om misverstanden te voorkomen, voor Hans Verbeek: of het verhaal van Breitbart deze keer wel of niet klopt weet ik niet, en het interesseert me ook niet. Daar gaat het me niet om.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*