SG-café zaterdag 22-07-2017

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 22-07-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (23)

#1 Arduenn

Onder ede liegen dat het gedrukt staat om gesprekken te verdoezelen die waren gevoerd met een mogendheid die op gespannen voet staat met de Verenigde Staten, over zaken die het Amerikaanse democratische proces ondermijnen, gaat de hoogste Amerikaanse officier van justitie, Jeff Sessions, ongetwijfeld de kop kosten.

https://www.washingtonpost.com/world/national-security/sessions-discussed-trump-campaign-related-matters-with-russian-ambassador-us-intelligence-intercepts-show/2017/07/21/3e704692-6e44-11e7-9c15-177740635e83_story.html

Handig voor Trump, want die kan dan een nieuwe procureur generaal aanstellen die speciale aanklager Robert Mueller kan ontslaan wegens te diep in de ziel portemonnee van Trump graven.

https://www.washingtonpost.com/news/the-fix/wp/2017/07/20/trump-set-a-red-line-for-robert-mueller-and-now-mueller-has-reportedly-crossed-it/

Het credo van trump, ‘naai ze tien keer harder terug’,

http://www.washingtonexaminer.com/melania-spokeswoman-when-attacked-trump-will-punch-back-10-times-harder/article/2627425

… maakt het ravijn dat zich voor hem uitstrekt en waar hij ongetwijfeld eens in zal tuimelen dieper en dieper. Ik geloof niet in kosmische gerechtigheid of Karma,

http://rationalwiki.org/wiki/Just_world_hypothesis

… maar ik heb er wel vertrouwen in dat de ‘checks and balances’ in het Amerikaanse systeem ervoor zullen zorgen dat Trump krijgt wat hem toekomt.

#3 Bolke

@2: Gewoon uit de EU flikkeren, de landen ten oosten van Duitsland zijn de komende 150 jaar nog niet gereed voor de EU, maar ja, Brussel wilde met alle geweld lebensraum hebben ongeacht de gevolgen.

#4 Lutine

@3

Dat vind ik een beperkte visie. We (West Europa) waren nog schatplichtig aan Polen, welke ons heeft bijgestaan in WO2 en welke we daarna in de steek gelaten hebben. Enfin, we hebben ze middelen gegeven om een rechtsstaat op te bouwen naar Europees model. En vele miljarden euro. Nu is het aan Polen zelf om de richting van Turkije in te slaan of zich te herpakken. Brussel zou wel een fiks signaal naar Warschau moeten geven.

Maar ik vrees de rol van Duitsland een beetje. Duitsland wil Polen niet schofferen vermoed ik. Uit historisch schuldbesef.

Oost Europa zal de komende jaren moeten aan geven welke kant ze op willen. Want rechtstatelijk gaat het met Hongarije ook niet zo goed. En vluchtelingen op nemen is er ook al niet bij. Wel de lusten en niet de lasten, zo werkt het niet.

#5 Bolke

@4:

Dat vind ik een beperkte visie. We (West Europa) waren nog schatplichtig aan Polen, welke ons heeft bijgestaan in WO2 en welke we daarna in de steek gelaten hebben.

Nee Polen vind dat we schatplichtig aan hun zijn, iedereen kijkt enkel naar wat zich vlak voor WO2 en tijdens WO2 afspeelde in die contreien maar als je een paar jaar verder in de geschiedenis duikt dan zal je leren dat Polen die hele zooi mede heeft helpen veroorzaken.
En dat het dankzij Polen was dat Hitler uberhaupt zo ver heeft kunnen komen omdat VOOR het Ribbentrop pact er een aanbod van Stalin lag om Hitler een kopje kleiner te maken maar dat Polen en de Engelsen dat niet wilden.

Dus schatplichtig, dacht het dus niet he, het was Polen eigen geo-politieke spelletjes die dit onheil over hun uitstortte, van mij hoeven ze geen medelijden te verwachten.

#6 Bismarck

@2: Ik denk niet dat Polen uit de EU wil. Ook bij PiS hebben ze wel door dat het dan snel gedaan is met hun inkomsten en dat ze dan nog zwakker staan tegenover Rusland, waar ze ook al ruzie mee zijn aan het zoeken. De Henk de Waalen zullen wel gaan boehoe-en dat dat inmenging van Brussel in soevereine staten is, maar daarmee heeft de EU een enorm sterke troefkaart in handen om deze wet terug te laten draaien. Overigens ben ik van mening dat Hongarije eerder in aanmerking komt voor maatregelen dan Polen.

#7 beugwant

@4: Na dik zeventig jaar nog steeds schatplichtig? Dan zijn we dat aan de VS zeker ook nog, zelfs nu er daar zo’n analfabete clown aan het roer staat? Het probleem is inderdaad wel dat onze eigen politici nog steeds doen alsof dat zo is, wat soms tot gênante situaties leidt.

#8 basszje

Feit is dat ze in Oost-Europa dankzij de EU flinke stappen hebben kunnen maken. Corruptie is zwaar teruggedrongen, de levensstandaard is enigzins verhoogd en vooral is er een toekomst om aan de bouwen. Bovendien is er flinke tegenstand in Polen tegen de regering. Dat toont al aan dat er een samenleving is gebouwd. Als je kijkt tussen EU / niet-EU tussen bijvoorbeeld Moldavie / Roemenie en Polen / Oekraine dan kan je vrij precies de verschillen zien.

Hongarije is een geval apart aangezien dat afgezien van Budapest de rest van het land vooral een agrarisch (dus conservatief ) gebeuren is.

— [ Hoongelach over positiviteit hieronder ] —

#9 Bolke

@8:

Feit is dat ze in Oost-Europa dankzij de EU flinke stappen hebben kunnen maken.

Onzin, de meerderheid van hun economieën drijven nog steeds op de kurk van EU subsidies, er is nog steeds niet 1 netto betaler aan de EU uit oost-Europa.

Corruptie is zwaar teruggedrongen, de levensstandaard is enigzins verhoogd en vooral is er een toekomst om aan de bouwen.

Wederom onzin, ik heb een aantal oost-Europese collega’s die nog steeds aan liefdadigheid doen omdat anders de zwaksten in die landen gewoon afsterven en als ze de goederen niet persoonlijk brengen dan komt het gewoon nooit aan, zelfs rolstoelen ‘verdwijnen’ als ze het zouden opsturen, die landen zijn nog steeds zo corrupt als de pest, het enige verschil is dat het nu gewoon minder zichtbaar is, maar het is er wel degelijk nog steeds.
Of was je gevalletje Imtech alweer vergeten?
En die toekomst bouwt men liever niet in eigen land op maar in het westen van de EU, goh hoe zou dat toch komen zeg?

Je gelooft teveel de EU hosanna over hoe goed het nu gaat in die landen, maar feit is dat als morgen de EU subsidies stoppen de meeste van die landen overmorgen failliet zouden zijn.

#10 Lutine

@6

Ik hoop dat Brussel die troefkaart dan uitspeelt. Ik ben het met je eens dat tegen Hongarije ook maatregelen wenselijk zijn. We kunnen niet wegkijken.

@7

De VS heeft geprofiteerd van het herrezen Europa vanaf de bevrijding. Nu de VS zich lijkt te ontwikkelen in dát wat we in WO2 bestreden, is er geen enkele reden om de VS tegemoet te treden. Als EU is het goed om een partner te hebben in de VS, maar dan wel op basis van gelijkwaardigheid en op basis van democratische en rechtsstatelijke beginselen. De bal ligt bij de VS.

Polen ligt anders omdat het een kleiner land is en jaren onder een dictatuur heeft geleefd. En we hebben onze historische schuld ingelost. Dus de schatplichtigheid is opgeheven.

@8

Goed gezien. Oost Europa heeft goede stappen gemaakt. Dus het lijkt me dat we niet zo maar op geven, maar dat we wel aan dringen op vrijwillige maatregelen om hun staten te modelleren naar democratische en rechtstatelijke waarden zoals we die in Nederland kennen.

We hebben er ook als West Europa belang bij. We kunnen beter omringt zijn door democratieën dan door dictatoriaal geregeerde landen.

#11 basszje

@9: Oude cijfers (indicatie), maar wat betreft betalers lijkt het nogal mee te vallen – https://tallsay.com/page/4294976089/eu-budget-wie-betaalt-wat-in-europa-en-naar-wie-gaat-het-geld-toe

Ik stel helemaal niet dat het pais en vree is daar, dus ik weet niet helemaal waar je je tirade op baseert. Hier in Nederland doet men ook aan liefdadigheid en zijn er boze bedrijven die frauderen ( imtech bv :P ) . Maar dat het al *beter* is dan zonder EU ben ik van overtuigd.

@10 stelt ook dat de EU best wat duidelijk mag zijn naar wat wordt verwacht en voorkomen dat de oude dictatoriale kliek in nieuwe namen weer de boel overnemen ( de oude apparatjiks zijn er immers nog steeds )

Overigens produceert Polen op het moment behoorlijk veel in vergelijking met andere landen, dus dat failliet mag je nader uitleggen.

#12 Bolke

@11: Kijk eens hoeveel netto betalers er uit oost-europa in het rijtje staan, juist ja, geen een en de Baltische staten (die het over het algemeen het beste doen) vrezen nu al de reductie in subsidies door het vertrek van de VK.

Het probleem is dat Brussel een veel rooskleuriger plaatje schetst dan de werkelijkheid en nu met de ruzie met Rusland is dat plaatje in werkelijkheid nog veel slechter geworden.

#13 basszje

@12: Valt ook wel mee volgens mij – https://www.ceps.eu/publications/effects-sanctions-and-counter-sanctions-eu-russian-trade-flows

Maar je enige punt is Brussel / EU . Nou daar ben ik persoonlijk ook geen fan van op vele vlakken. Gelukkig kan ik ook eigen conclusies trekken.

#14 Bolke

@13: Die sancties zijn niet het probleem, het probleem is Putin en dat hij een beleid nastreeft om Rusland onafhankelijk te maken van de oost europese landen, en hem dat lukt dan worden die landen gewoon economisch gezien doodlopende straten.

#15 Lutine

@14

Dat lijkt me onzin. De (nu nog) 28 landen van de EU handelen voornamelijk met elkaar. Onze gezamenlijkheid is juist onze kracht. Oost Europa dient een duidelijke keuze te maken of zij bij Europa willen horen of dat ze wederom vazalstaten van Rusland willen worden. De EU heeft de betreffende landen heel wat te bieden: namelijk zelfstandigheid , handel, geborgde rechtstaat (en dat is nu dus een probleem) en de kracht van het geheel.

Als vazalstaat van Rusland is Polen nog nooit goed weggekomen.
Maar er is weer een conservatieve elite opgestaan in de vorm van PiS. Polen zal uit eigener beweging zich dienen te bevrijden uit de nationalistische kramp. En anders rest er een ondemocratisch scenario. Waarbij Polen te klein is om hoog van de toren te blazen.

Gelukkig zijn er ook veel Polen de straat op gegaan om te laten zien dat er besef is van rechtsstatelijkheid.

#16 Bolke

@15:

Dat lijkt me onzin. De (nu nog) 28 landen van de EU handelen voornamelijk met elkaar.

Maar het echte geld moet verdient worden met de export naar buiten de EU omdat de handel binnen de EU niks anders is als geld rondpompen van de ene lidstaat naar de andere.

#17 Emile M

Wat een prachtig geschetst beeld over die lieve EU die de landen in het oosten wel zou helpen uit historisch besef. De rol van de Polen en van de andere spelers in de regio in de oorlog hebben we ook mooi opgepoetst. Kijk eens hoe krachtig ze hun joden en Roma verdedigd hebben tegen de fascisten.
Ik ben toch bang dat het erom ging nieuwe markten aan te boren voor onze grote bedrijven die net de grenzen van hun groei leken te bereiken. Verder waren er bedrijven daar die nog voor een appel en een ei konden worden gekocht. De eigen industrie is daar nu onderschikt of verleden tijd. De Aholds, de Carrefours en de Tesco’s hebben de lokale middenstand overklast. De resterende exporteerbare productiefactor, arbeid, wordt nu de buit min of meer binnen is, door het Westen beperkt. De Britten willen na de Brexit graag de revenuen van Tesco uit de wingewesten blijven binnenharken maar de Oost-Europese werknemers gooien ze zonder pardon het land uit. Wat zijn we toch goed voor ze en kijk nu eens hoe ondankbaar de Polen zijn.
Handel met elkaar is erg een eenrichtingsverkeer. Wij importeren niet veel uit Griekenland.

#18 Lutine

@16

Wat je zegt is naar de letter genomen waar. Maar zo kan je de wereldhandel ook af doen als rondpompen van geld van de ene plek op aarde naar de andere plek. Een markt van 500 mlj mensen is niet niks.

#19 Folkward

@16

Maar het echte geld moet verdient worden met de export naar buiten de EU omdat de handel binnen de EU niks anders is als geld rondpompen van de ene lidstaat naar de andere.

Uhm, zo werkt macro-economie niet, dat is een erg mercantilistische instelling.

#20 Bolke

@18: klopt en de truuk is dat zo veel mogelijk van dat geld richting ons rolt.
De interne markt van de EU is leuk, maar feit blijft dat wanneer een Griek een Duits product koopt dat de interne markt niet groeit maar als een Chinees een Duits product koopt er feitelijk wel ‘nieuw’ geld bij komt.

#21 Bookie

@20
Beetje simplistisch. De interne markt kan op meer manieren groeien. Innovatie m.b.v. leningen, waardestijging eigendom e.d..
De wereldmarkt neemt toe, terwijl we toch niet met een andere wereld zaken doen.

#22 Lutine

@21

Goed opgemerkt. Daarnaast dienen we ook naar de historie te kijken. Eeuwen terug waren we een lokale economie met landbouw en ambachtslieden. Met de industriële revolutie hebben we de economie uitgebreid met allerlei zaken. (economie als product per persoon) Hetzelfde gebeurde na de oorlog toen een groot deel van de economie diensteneconomie werd.

Door Oost Europa (eigenlijk is het Midden Europa, maar dat terzijde) te betrekken bij onze economie maken we hún economie groter. En valt er ook meer te handelen en te ondernemen met elkaar.

Het mooiste zou wereldschaal zijn. Ik neem liever een product af van een Afrikaan, dan dat hij zijn land verlaat en verzuipt op de Middellandse zee. Iedere aardbewoner mag in mijn optiek er zijn en een economische bijdrage leveren.

#23 Bolke

@21: dat is fictieve groei die alleen op papier bestaat omdat goederen en innovatie in werkelijkheid enkel ‘wat de gek er voor geeft’ waard zijn.

Dat zijn dus de bewuste bubbels die om de haverklap leeg lopen.

P.S. de wereld markt neemt toe omdat de bevolking explosief groeit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*