SG-café zaterdag 15-09-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 15-09-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (10)

#1 Joop

Goed geschreven … het kabinet komt met mooie cijfertjes, die alleen achteraf te controleren zijn. Dus 2017 zouden we 1% er op vooruitgaan, blijkt nu een half procent geweest te zijn. En 46% van de Nederlanders bleek er zelfs op achteruit gegaan te zijn!

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/het-koopkrachtplaatje-is-een-vorm-van-tragische-nepexactheid-en-een-wanhopige-poging-het-ongewisse-toch-in-cijfers-te-vangen~bdef9257/

#3 Co Stuifbergen

@1: De werkelijkheid kan soms ook gunstiger uitvallen (staat in hetzelfde artikel).

Evengoed is belachelijk dat politici zich fixeren op 1 getal terwijl het CPB weet dat de uitkomst onzeker is.

Het eeuwige ‘wegpoetsen van minnen’ kost miljarden, zorgt voor bureaucratie en voor een complex belastingstelsel.

#4 Bismarck

@3: Ach, het gaat een beetje om het gebruik: Je moet het vooral zien als berekeningen van het effect van het regeringsbeleid op verder constante situaties. Als we toch iets geleerd zouden moeten hebben in het afgelopen decennium, is het wel dat de uiteindelijke koopkracht daar maar in beperkte mate door wordt bepaald (en dat andersom het beleid ook invloed heeft op iemands’ situatie en dat komt juist niet tot uitdrukking in de koopkrachtplaatjes).

Het hele koopkrachtreparatiegebeuren (ja, dit is een echt woord, de spellingscontrole accepteert het gewoon!) is inderdaad een rare Nederlandse ziekte. Ik kan me nog voorstellen dat je voor de echte minima daar op let (simpelweg om te voorkomen dat mensen op straat terecht komen), maar alle andere inkomensgroepen moet je dat soort (schijn!)zekerheid op behoud van koopkracht gewoon niet willen garanderen.

#5 rongvk

@4 Tja, zo weinig zetels er vallen te verdienen met het algemene koopkrachtplaatje op prinsjesdag, zo veel er vallen te verliezen als deze niet voor bepaalde groepen wordt gerepareerd.

We hebben zelfs hele partijen die in het leven zijn geroepen om te zorgen dat de ene laag van de bevolking er niet reletief gezien op achteruit gaat. Onze rijke traditie van met scheve ogen de buurman in de gaten houden denk ik.

Laatst nog een discussie gehad over hoe ik niet noodzakelijk op de barrikaden hoefde om te zorgen dat het koopkrachtplaatje van opgekrikt-eindloon-pensionado’s en goudgerande-VUT-pensionado’s niet een fractie van een procent achterbleef op die van werkenden, maar dan ben je al snel een botte onverschillige lul blijkbaar. Maak er alsjeblieft gewoon een beleidsinstrument van.

#6 analist

maar dan ben je al snel een botte onverschillige lul blijkbaar

“niet solidair” bedoel je :)

#7 Joop

Over koopkracht gesproken:

https://www.woonbond.nl/nieuws/huurder-recht-toeslag-steeds-armer

Gemeentes zijn niet meer zo gul geloof ik als er een nieuwe wasmachine moet komen.

#8 Co Stuifbergen

@7: Vroeger konden de meeste huurders zelf een nieuwe wasmachine kopen.

#9 Joop

@8 .

Ja, vroeger had je nog sociale huur flats met gezamenlijke wasmachines. Hoefde je geen wasmachine te kopen.

#10 beugwant

@9: Sommige huidige appartementencomplexen hebben dat nog steeds, al hoeft dat niet perse in NL te zijn. Ik weet van iemand in zo’n situatie bij wie de toegewezen wasmachinetijd tijdens de werktijden valt. Die sluipt dus bij nacht en ontij naar beneden teneinde niet riekend als een troglodiet op kantoor te hoeven verschijnen. Om daar te ontdekken dat hij niet de enige is die overdag gesoigneerd de deur uit wil…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*