SG-café zaterdag 13-10-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 13-10-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (40)

#1 Anno Niem

Twan Huys heeft met zijn smerige streek het verbruid bij zijn collega’s.

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2675477/twanvertoning-en-pr-stunt-huys-krijgt-kritiek-van-collega-s-en-publiek

#2 Sjors

@1: grapjas. Figuren als Jan Roos en kranten als De Telegraaf die het durven te hebben over ‘smerige streken’. Hebben zij -en jij- de ironie door of niet?

#3 Joop

Oh, Twan Huys had meegelachen met grap over aanslag op telegraaf, tja, dan snapt iedereen de reden van het artikel.

#4 DeVrede

@2:

What-aboutism…

Vals gedrag is vals gedrag.

#5 beugwant

Mark Rutte begint zo langzamerhand echt schadelijk voor ons land en omstreken te worden. Het Parool van vandaag reconstrueert de blamage met de dividendbelasting, die te wijten zou zijn aan solistisch optreden zonder tegenspraak. Maar ook op ander gebied kan hij beter worden teruggefloten. Want schieten we er ook op de lange termijn nog wel wat mee op als Alibaba zich hier vestigt? De eerste professionele kritiek is er al, en buiten dat blindstaren op banen die er niet of onvolwaardig zijn (denk aan de te lage lonen en slechte werkomstandigheden bij Amazon en Zalando) zadel je vooral de directe omgeving op met een enorme transportoverlast en dat allemaal voor de handel in grotendeels inferieure prullaria, die voortijdig op de afvalberg belandt en onze eigen handel wel eens flink zou kunnen verstoren. Terwijl zelfs de Europese Commissie zich inzet voor een langere gebruiksduur van producten.

#6 Joop

@5.

Goed gezegd, vooral die inferieure prullaria. Nog meer afval.

#7 Anno Niem

@2: als collega journalisten hem afvallen wil dat wel wat zeggen. Punt.

#8 Joop

@7.

Goeie actie van Twan Huys hoop dat de kijkcijfers omhoog gaan, en de abonneecijfers van de Telegraaf omlaag. Met hun ranceneuze artikeltjes waar de onmacht uit doorklinkt. Stelletje jankers!

#9 Henk van S tot S

@5:
De Alibaba uit het Midden Oosten (Duizend en een Nacht) had veertig rovers.
Die uit het Verre Oosten heeft genoeg aan Rutte.
;-)

#10 Bismarck

Vannacht was het de warmste 13 oct. nacht sinds 1901. In De Bilt daalde de temperatuur tot 15.4°C. Het vorige record (12.0°C) dateerde uit 2014.

#11 majava

@7: welke journalisten?

Het is inderdaad niet bijzonder netjes, maar ik zou als Twan zijnde toch echt wel door hebben gevraagd op die weigering van hautaine Jenny om aan tafel te gaan met Jerry. Wat is ‘een streep eronder zetten’? Dat betekent voor mij stoppen en dus ook zelf niet op TV komen. Of ze bedoelt natuurlijk een streep door alle mensen die het niet met haar eens zijn. Ik denk dat die het was.

#12 majava

@10: dag-/nachtrecords vind ik in de regel niet zo interessant, maar deze ‘verbetering’ is toch wel een stevige.

#15 Henk van S tot S

@14:
Klinkt niet zo geloofwaardig van die lijperd, die gewoonlijk niets anders doet dat de pers te schofferen.

#16 Lutine

@10

Toen ik rond een uur of 11 gisteravond op de thermometer keek, tikten we nét de 20 graden niet aan. Het was niet alleen een recordnacht, maar het duurde ook lang voordat het kwik daalde, net als in de zomer.

En inmiddels is er weer een zomerse dag gepasseerd. Niet alleen in het zuiden.

#18 gbh

Peter Tatchell on Corbyn, internationalism and the future of the left

https://theclarionmag.org/2018/10/11/peter-tatchell-on-corbyn-internationalism-and-the-future-of-the-left/

#19 Bismarck

Nog nooit was het op 13 oktober zo warm als vandaag in Nederland. In De Bilt werd het 26,3 graden. Het vorige record stond sinds 1990 op 23,6 graden. Plaatselijk liep de temperatuur zelfs op tot 28 graden.

#20 Bolke

@14: Wat een drukte ineens, S.A. maakt regelmatig tegenstanders een kopje kleiner, hoor je de VS ook nooit over.

#21 Joop
#22 Bolke

@21: Ja daar zullen de Saudi’s echt wakker van liggen hoor, slapeloze nachten voorspel ik je.

#23 Joop

@22.

Ach, cynisch gezeur van jou, we zien wel waar het eindigt.

#24 Bolke

@23: Glas, plas en alles blijft zoals het …

#25 Joop

Ook een goede actie Trump

https://www.nu.nl/buitenland/5512673/turkije-vrijgelaten-predikant-aangekomen-in-verenigde-staten.html

Glas, plas, alles bleef niet zoals het was.

#26 Hans Verbeek

@19: meer informatie over de hoge temperaturen van de afgelopen week:
https://klimaatgek.nl/wordpress/2018/10/15/die-zomerse-13-oktober-2018/#more-4637

#27 Bismarck

@26: Ik zie achter die link geen meer informatie over de hoge temperaturen van afgelopen (en deze) week?

#28 majava

@26: waarom is die gek (zijn woorden) van die site de homogenisatie ongedaan aan het maken om z’n punt te maken? Kun je dat uitleggen, Hans?

#29 Hans Verbeek

@27:

Die warme 13 oktober 2018 is echt een uitschieters tussen alle 13 oktobers. Wel zijn er vanaf 1980 wat meer uitschieters naar boven en ook naar beneden te zien, maar van een trend van alsmaar warmere 13 oktobers is geen sprake. Die sterke bewegingen vanaf 1980 hebben ongetwijfeld wat te maken met het feit dat we midden oktober vaker lucht uit het zuiden (warm) of het noorden (koud) binnenkrijgen. Zo was de maximum temperatuur op 13 oktober 2015 slechts 5,9 °C !

#30 Hans Verbeek

@28: De homogenisatie kan in de toekomst ook weer ongedaan gemaakt worden, majava. Misschien hebben de toekomstige beheerders van de data heel andere ideeën over de gemeten waarden.
Wordt de gemiddelde temperatuur oktober 2018 in De Bilt hoger of lager dan de gemiddelde temperatuur van oktober 2017?

#31 majava

@29: Da’s niet echt sterk.

“Die sterke bewegingen vanaf 1980 hebben ongetwijfeld wat te maken met het feit dat we midden oktober vaker lucht uit het zuiden (warm) of het noorden (koud) binnenkrijgen.”

Dan ga je als blogger vervolgens op zoek naar die luchtdrukverdelingen. En dat doet hij niet. En dus zijn woorden als ongetwijfeld en feit niet op z’n plaats. Ik durf te wedden dat er vergelijkbare stromingen waren die niet hebben geleid tot extremen.

#32 Bismarck

@29: In dat citaat staat geen meer informatie over de hoge temperaturen van afgelopen (en deze) week. Ik vermoed dat je dus eigenlijk gewoon wat reclame voor je hobby loopt te maken.

#33 majava

@30: Je doet alsof homogenisatie een interpretatie is van metingen een soort mening is die je aan kunt passen. Dat is bizar en dat weet je heel goed.

Het gaat om het vergelijkbaar maken van data afkomstig uit de huidige meetapparatuur (die vanzelfsprekend de norm is) met die van oude en aanpassingen aan veranderde locaties. Alleen dan kun je van een echte reeks spreken. Niet aangepast komt bij mij overeen als niet vergelijkbaar.

#34 Hans Verbeek

@33:

Het gaat om het vergelijkbaar maken van data afkomstig uit de huidige meetapparatuur (die vanzelfsprekend de norm is) met die van oude en aanpassingen aan veranderde locaties. Alleen dan kun je van een echte reeks spreken. Niet aangepast komt bij mij overeen als niet vergelijkbaar.

Dat kan in de toekomst nog een keertje gebeuren.

Als je in 1948 tegen de mensen van het KNMI gezegd zou hebben:
“Jullie metingen zijn niet goed. Over 70 jaar gaan we ze vergelijken met andere meetstations op honderden kilometers afstand en op die manier halen we de meetfouten eruit.” Dan hadden ze heel raar opgekeken.
Wie weet hoe men over nog eens 70 jaar tegen de huidige metingen en homogenisaties aankijkt? Misschien zijn records dan totaal onbelangrijk geworden. #zeitgeist

#35 majava

@34: Aanpassingen zullen in de toekomst gebeuren, ja. Alleen niet omdat metingen niet goed zouden zijn. Ze zijn prima. Ook die uit de gehomogeniseerde reeks. Ze zijn alleen niet volledig vergelijkbaar omdat de apparatuur en mogelijk de locatie anders was.

En als je nu aan mensen van het KNMI vraagt of ze het goed zouden vinden dat hun hedendaagse metingen een aanpassing zal krijgen in de toekomst, dan zeggen ze prima!

Na al die jaren heb je nog altijd geen idee, he?!

#36 Hans Custers

maar van een trend van alsmaar warmere 13 oktobers is geen sprake.

Sprakeloos.

#37 Hans Verbeek

@35:

En als je nu aan mensen van het KNMI vraagt of ze het goed zouden vinden dat hun hedendaagse metingen een aanpassing zal krijgen in de toekomst, dan zeggen ze prima!

Bewijs ontbreekt, majava.

Ze zijn alleen niet volledig vergelijkbaar omdat de apparatuur en mogelijk de locatie anders was.

Er zijn nog meer redenen waarom de metingen niet vergelijkbaar zijn met die van 50 jaar of langer geleden:
– de bebouwing in de omgeving van de meetstations is sterk veranderd
– het hedendaagse luchtverkeer heeft invloed op de bewolking
– door afname van de luchtvervuiling is er tegenwoordig minder mist

Homogenisatie heeft geen enkele invloed op de opgetreden temperatuur, die blijft hetzelfde. :-)
Maar je kunt wel mooiere grafieken maken.

#38 Hans Custers

@37

Er zijn nog meer redenen waarom de metingen niet vergelijkbaar zijn met die van 50 jaar of langer geleden:
– de bebouwing in de omgeving van de meetstations is sterk veranderd
– het hedendaagse luchtverkeer heeft invloed op de bewolking
– door afname van de luchtvervuiling is er tegenwoordig minder mist

Je vergeet het versterkte broeikaseffect nog te noemen…

Het tweede en derde punt dat je noemt zijn allebei nou net factoren die werkelijk van invloed zijn op het klimaat en waar je de metingen dus NIET voor moet corrigeren.

En alle bekende niet-klimatologische factoren worden meegenomen in de homogenisatie. Dus ook eventuele veranderingen in bebouwing in de omgeving van een weerstation. Bij homogenisatie gaat het ook helemaal niet om een oordeel of metingen “goed” of “fout” zijn (alleen wetenschapsontkenners en andere fanatici zijn geneigd om alles op die manier te beoordelen), maar om het in beeld brengen van veranderingen die van invloed kunnen zijn op metingen.

#39 Hans Verbeek

Als homogeniseren van data zoveel voordelen heeft, waarom worden neerslaggegevens en windsnelheden dan ook niet gehomogeniseerd?

#40 Hans Custers

@39

Neerslaggegevens worden ook gehomogeniseerd. Als daar reden voor is, tenminste. Want als er geen enkele reden is om aan te nemen dat een meetreeks inhomogeen is, hoef je’m ook niet te homogeniseren. Dat jij dat allemaal niet weet wil nog niet zeggen dat het niet zo is.

Voor windsnelheden gebeurt dat bij mijn weten (nog?) niet. Dat zou wel eens met prioriteitsstellingen in het onderzoek te maken kunnen hebben: langetermijntrends van temperatuur en neerslag krijgen meer aandacht. En mogelijk hebben metingen van windsnelheden ook veel minder last van inhomogeniteit en is homogenisatie daarom helemaal niet nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*