SG-café zaterdag 10-12-2016

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van zaterdag 10-12-2016. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (16)

#2 Henk van S tot S

Doe mee aan de schrijfmarathon van Amnesty

#3 Joop

@1.

Uiteindelijk is zo het vertrouwen van de (Democratische) kiezers ondermijnd die zijn thuisgebleven. En zo een ‘overwinning’ voor Trump hebben gecreëerd.

Dat hebben we met Michael Dukakis (vs. Georg Bush sr.) gezien. Betichten van van alles en zo de kiezer niet mobiliseren maar thuis laten zitten met wantrouwen.

#4 Joop

Erg fout van de gemeente Amsterdam, dit wisten ze al veel eerder. Aanpakken die slapende bureau-ambtenaren!

Er wordt al veel bezuinigd op dit soort regelingen, dit is weer de zoveelste bijl aan de wortels.

http://www.volkskrant.nl/binnenland/gemeente-amsterdam-betaalt-godsdienstles-moslimkinderen~a4431457/

De regeling betreft de zogeheten scholierenvergoeding. Die bestaat al jaren in Amsterdam en is bedoeld om kinderen van minima (inkomen tot 120 procent van het bijstandsniveau) te ondersteunen in hun schoolcarrière en te laten sporten of muziekles te laten volgen. Jaarlijks heeft de stad daar ongeveer 12 miljoen euro voor beschikbaar.

Voor een basisschoolleerling kunnen ouders jaarlijks 375 euro declareren, voor kinderen op de middelbare school ligt het bedrag op 499 euro. Ouders declareerden vorig jaar voor 1,9 miljoen euro aan fietsen, 1,6 miljoen euro aan schoolspullen en bijna 9 ton voor sport.

#5 Frank789

“Trump Team Requests List Of Government Employees Who Worked On Climate Change
This has all the makings of “an illegal modern-day political witch hunt.”

Aangezien Wilders Trump steeds meer kopieert, kun je dit soort acties ook van Wilders verwachten zodra hij enige macht krijgt.

http://www.huffingtonpost.com/entry/donald-trump-department-energy-names-climate-change-list_us_584b2b77e4b04c8e2bb001d4

#6 Hans Verbeek

Grappig. De temperatuurstrend van het Noordzeewater over de afgelopen 30 jaar lijkt sprekend op de trend in de temperatuur van het oppervlak van de Noordelijke Atlantische Oceaan.
Van 1980-2005 zie je een opwarming. Na 2005 stagneert de opwarming en zie je zelfs een lichte afkoeling.

de Noordzee tussen 1 en 8°OL en tussen 53,5 en 58°NB

Atlantische Oceaan tussen 0 en 60ºWL en 30 en 70ºNB

#7 Co Stuifbergen

@6: Tja, ze staan met elkaar in verbinding.
De verbinding is zo sterk dat het hier ’s winters veel warmer is dan in New York, terwijl New York net zo zuidelijk ligt als Portugal.

Maar eigenlijk moet ik pas commentaar geven als ik weet wat de grafiek voorstelt. SST? NCEP OI ?

#8 Grûtte Pier

#circlejerks #siegheil

#9 Co Stuifbergen

Bismarck, ik hoop dat u dit weekeinde tijd heeft voor een vraag waarmee ik zit:

Volgens de wetten van Mendel bestaat een genotype uit 2 allelen.
Bij diploïde organismen (bijv. mensen) bevinden de 2 allelen zich op 2 aparte chromosomen, dus op 2 aparte DNA-strengen.

Bij mijn weten worden een eiwit geproduceerd door een enkele DNA-keten te lezen.
Hoe kan dan het andere allel een genetische invloed hebben?

Of worden bij diploïde organismen steeds 2 DNA-ketens (van 2 chromosomen) tegelijk gelezen?

#10 Hans Verbeek

@7: SST=sea surface temperature
NCEP=National Centers for Environmental Prediction (aldus Google).

@9: meestal wordt slechts één van beide allelen afgelezen: dit noemen we het dominante allel. Zo is het allel voor donkere oogkleur dominant over het allel voor lichte oogkleur. Als beide allelen aanwezig zijn, dan is het fenotype (de verschijningsvorm) donkere oogkleur.

Het kan ook voorkomen dat beide allelen (beide copiën van het gen) worden afgelezen. Er is dan sprake van co-dominantie.
Bijv. de bloedgroep AB ontstaat doordat het allel voor bloedgroep A en het allel voor bloedgroep B beide worden afgelezen.

#11 Bismarck

@9: Gewoonlijk worden allebei de allelen afgelezen. In geval van dominantie-recessiviteit is één allel defect, waardoor het niet wordt afgelezen, of het transcript is niet te vertalen naar een werkzaam* eiwit. Zolang het andere allel voor voldoende werkzaam eiwitproduct zorgt, is het gebrek van het ene producerende allel niet zichtbaar (die situatie noemen we dominantie). Het kan ook dat beide allelen verschillende werkzame eindproducten opleveren (dan is er sprake van codominantie, denk bv, aan bloedgroep AB). De overerving van de allelen is echter onafhankelijk van het beschreven mechanisme, immers ook het chromosoom dat het recessieve allel bevat kan aan het nageslacht worden doorgegeven.

*Met werkzaam bedoel ik in dit geval dat het leidt tot een bepaald zichtbaar kenmerk, dat we dan het dominante fenotype noemen. Er hoeft niet noodzakelijk sprake te zijn van een gebrek in de vorm van een ziekte.

#12 Co Stuifbergen

@10: @11: Bedankt voor de uitleg!
mijn verwondering over de natuur is weer toegenomen.

Is nog nodig dat de allelen min of meer gelijktijdig afgelezen worden?
Het lijkt mij lastig om het lezen van 2 DNA-ketens tegelijk synchroon te laten lopen, met name als ze af en toe andere eiwitten genereren.

#13 Bismarck

@12: Nee, maar in de praktijk zal dat wel vaak gebeuren, vooral als dat aflezen afhankelijk is van een stimulus (bv. als cellen opdrachten krijgen om bepaalde eiwitten te produceren). Bepaalde genen in sommige cellen worden bijna continu afgelezen (omdat er een continue behoefte is aan bepaalde eiwitten en mRNA maar beperkt houdbaar is).

#14 Co Stuifbergen

@13:
Interessant te lezen hoe in de natuur allerlei processen op elkaar afgestemd zijn.

Als ik het goed begrijp worden de allelen niet gecombineerd op het moment van de eiwit-fabricage.
Maar als er geen synchronisatie is, worden de eiwitten van 2 chromosomen ook niet direct gekoppeld.

Op welk niveau worden dan de allelen gecombineerd?
Ik neem aan dat er niet een soepje van eiwitten ontstaat waarbij de volgorde onbelangrijk is.
(En ik neem aan dat donkere ogen niet ontstaan doordat een donkere cel naast een blauwe cel ligt).

#15 Bismarck

@14: De allelen worden niet gecombineerd, is ook nergens voor nodig. De twee allelen produceren in principe hetzelfde eiwit (heterozygotie uitgezonderd), wat je met volgorde bedoelt snap ik niet en donkere en blauwe cellen naast elkaar ook niet.

#16 Hans Custers

@14

Wat die ogen betreft, heb ik het altijd zo begrepen (wat natuurlijk niet wil zeggen dat het ook klopt):

Iemand met blauwe ogen heeft geen oogpigment, iemand met bruine ogen wel. Als je het gen voor oogpigment van één van je ouders erft, maar je dat pigment aan en zijn je ogen dus bruin. Daarom is de eigenschap bruine ogen dominant.

De recessieve eigenschap ontstaat dan dus niet omdat er zoiets als een “recessief eiwit wordt aangemaakt”, maar omdat het eiwit voor de dominante eigenschap niet wordt aangemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*