SG-café woensdag 04-01-2017

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 04-01-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (15)

#1 Hans Verbeek

Goeiemorgen, mag ik een koffie.
Het CBS heeft becijferd dat de Nederlandse zorguitgaven in 2015 uitkwamen op 94,6 miljard euro. Een geringe stijging van 0,17%.

In 2014 bedroegen de zorguitgaven 14,2% van het Nederlandse BBP. In 2015 vormen de zorguitgaven 14,0% van het BBP.
De stijging van de zorguitgaven is onder het VVD-PVDA-kabinet gestopt. Knappe prestatie.

De zorguitgaven per hoofd van de bevolking zijn in 2015 zelfs gedaald van 5600 euro in 2014 naar 5585 euro in 2015.

#4 Bismarck

@3: En het stimuleert ook zo lekker het openbaar vervoer in grensregio’s.

#5 tigger

@1:
En wat is daar precies goed aan als het betekent dat mensen nu noodzakelijke zorg ontzegt wordt? Als mensen met psychische problemen op straat terecht komen? Als het betekent dat lonen in de zorg niet meestijgen met de inflatie? Als de wachttijden oplopen?
Inderdaad hoor, knappe prestatie. Heel goed gedaan van de PvdA en VVD.

#6 Hans Verbeek

@5: we besteden al 14% van ons gezamenlijk inkomen aan de zorg, tigger. Ik denk dat er in de wereld maar weinig landen boven dat percentage zitten.
De solidariteit van de gezonden met zieken, gehandicapten en bejaarden kent zo haar grenzen. Ik vind zelf dat die 14% van het BBP wel het maximum is.
Ik ben benieuwd hoeveel % van het BBP jij maximaal zou willen besteden aan de zorg.

#7 Co Stuifbergen

@6: Als het productiewerk door robots gedaan wordt, blijft voor mensen alleen het mensenwerk over.

Dan gaat op den duur 80% van het BBP naar zorg, onderwijs en bureaucratie (ambtenaren, verzekeraars, beleggingsadviseurs).
Behalve natuurlijk als op de robots een heel duur patent zit, of de eigenaars van de fabriek een heel hoge vergoeding krijgen.

#9 JANC

@6: onderbouwing voor wat je “denkt”…

#10 Hans Verbeek

@9: volgens de gegevens van de World Bank besteedde Nederland in 2014 10,9% van het BBP aan “health expenditure” en kwam daarmee wereldwijd op de 15e plek in de ranglijst. Het wereldwijde gemiddelde lag in dat jaar op 9,9%.
In 2014 kwamen de zorgkosten alleen in de VS, Tuvalu en de Marshall Islands boven de 14% van het BBP uit.
Bron: Health Expenditure, total (% of GDP)

#11 Le Redoutable

@1 Dat zat er natuurlijk dik in. Het duurde even voordat de gezondheidszorg de ambtelijke bureaucratie en verspilling van zich af had geschut, maar nu gaat de marktwerking zijn werk doen.

De SP kan zijn plannen voor hun peperdure staatsgezondheidszorg alvast in de prullenbak gooien. Dat is nu definitief een gepasseerd station.

#13 Hans Verbeek

@12: +1 fake news

#14 Bismarck

@11: “Het duurde even voordat de gezondheidszorg de ambtelijke bureaucratie en verspilling van zich af had geschut”
Als dat het geval zou zijn, zou er juist een gestage daling moeten hebben optreden sinds de commercialisatie van de zorg in 2006. Het omgekeerde is gebeurd. Ik denk dat #6 dichter in de buurt zit: We bereiken de grenzen van het betaalbare en gaan daarom maar hard bezuinigen op de zorg en de kosten ervan verleggen (zie #5, die extra “verwarde mensen” op straat verhogen weer de kosten voor gemeentes en V&J). Het is juist de markt die gezondheidszorg peperduur maakt, vooral door verspilling en bureaucratie.

#15 HansR

@3: Precies: meer rijen en opstoppingen. Als je aanslagen wil plegen moet je bij de controles zijn. Of ben ik nou te simpel?

Doorstroming en distributie is een oplossing.
Doelkeuze wordt iig lastiger, voorspelling dus ook dat dan wel weer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*