SG-café woensdag 02-03-2016

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 02-03-2016. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (10)

#1 frankw

Voor dataliefhebbers en iedereen die interesse heeft in verdelings- en gender vraagstukken: Grote regionale verschillen in gender gelijkheid die niet samen lijken te hangen met religieuze of economische grenzen (binnen ontwikkelingslanden).

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371%2Fjournal.pone.0145778

#2 frankw

Opvallend, de Participatiewet die leidt tot verdere uitsluiting en marginalisering van mensen kan nog niet worden behandeld vanwege het uitvallen van de verantwoordelijk Staatssecretaris.

http://nos.nl/artikel/2090180-klijnsma-werkt-thuis-na-val-met-tandem.html

(Ik wens Klijnsma overigens een goed herstel, maar wens de participatiewet een snel einde)

#3 Johanna

@1 Jammer dat bij dit soort onderzoeken noordelijke landen altijd out of the picture blijven. Ik zou ook wel benieuwd zijn hoe het daar gesteld is met gender ongelijkheid.

#4 frankw

@Johanna, dat gevoel had ik ook toen ik er aan begon. Maar vervolgens was het al snel duidelijk dat de gebruikte aanpak gaat over vormen van huishoudens en bedrijfsvoering die niet goed te vergelijken zijn met de situatie in rijke landen. Het zoeken is dus naar andere manieren om een vergelijk mogelijk te maken. Percentage vrouwelijke hoogleraren en ministers zou er een kunnen zijn. Alleen zeggen die weer heel veel over emancipatie binnen een kleine toplaag van de maatschappij. Het onderzoek zelf lijkt hoe dan ook zeer waardevol.

#5 frankw

Ja, onze falend Nationaal Spoor gaat het toch voor elkaar krijgen: studenten uit de spits. Later beginnen en college tot in de avond. Nu is dat lastig voor de bijbaantjes van de studenten. Maar waar ik me vooral over verbaas is dat niemand oog lijkt te hebben voor de impact op de universitaire medewerkers. Ben je jonge ouder dan heb je pech met etenstijd. Als van Boxtel een vent is laat hij al het NS kantoorpersoneel voortaan ook van half elf tot zeven werken.

http://www.ad.nl/ad/nl/4566/Geld/article/detail/4255191/2016/03/02/NS-topman-krijgt-zijn-zin-student-uit-de-spits.dhtml

#6 Folkward

@frankw
Ook ik heb wel eens (wel eens!) colleges gehad van 19:00 tot 22:00, en tentamens van 18:30 tot 21:30. Voor mij beviel het toen wel. Maar ik kan me voorstellen dat dat niet voor iedereen zo is.

Overigens vraag ik me af hoe effectief dit is. In het artikel worden universiteiten en hogescholen genoemd. Het beeld dat ik (onterecht?) heb, is dat vooral veel universitaire studenten in de stad wonen waar ze studeren. Bij hogescholen is het al wat minder, en bij MBO-scholen al helemaal. (Terecht, zou ik zeggen, kijkt de UU naar eerstejaars, die (nog) niet in Utrecht wonen.) Maar misschien dat MBO-instellingen al zo dicht bij de MBO’ers zijn, dat treinvervoer -buiten de verspoorde Randstad- niet van sprake is. Enfin, ik heb mijn twijfels.

#7 beugwant

@5: En dat terwijl juist een vluchtige blik naar die frisse jonge studentes het geforens nog draaglijk maakt…

#8 Lutine

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/4255540/2016/03/02/Testament-Bin-Laden-laat-hem-van-zijn-mildere-kant-zien.dhtml

Een ander maatschappelijk probleem waar Bin Laden zich druk om maakt, is klimaatverandering. In een ongedateerde brief ‘aan het Amerikaanse volk’ waarin hij zich in het bijzonder richt op ‘de jeugd’, schrijft de terroristische leider dat Amerikanen in actie moeten komen om zich te bevrijden van het juk van lobbyisten, zodat president Obama een ‘rationele beslissing kan maken om de mensheid te redden van de schadelijke gassen die ons bestaan bedreigen’.

Bin Laden een klimaatactivist. Wie had dat gedacht? Nadat hij zelf op 9/11 het klimaat verziekte….

#9 Bismarck

@8: In tegendeel: Omdat de Amerikanen als eerste reactie het hele vliegverkeer boven hun luchtruim plat legden, was de Amerikaanse lucht zelfs meetbaar schoner de eerste dagen na 11/9.

#10 Lutine

@9

Ja, in die zin verbeterde het klimaat. Ik doelde eigenlijk meer op het toch wel ‘optimistische’ klimaat wat er heerste tot 9/11.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*