SG-café woensdag 01-06-2016

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van woensdag 01-06-2016. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (17)

#1 su

AzG: Aanvallen op ziekenhuizen en medisch personeel de nieuwe norm in conflicten.

“Maybe we should use the format of an open letter to the president of China saying, as the only remaining permanent member of the security council who is currently not bombing anyone, could you please remind your colleagues?”

http://www.theguardian.com/world/2016/jun/01/hospitals-are-now-normal-targets-of-war-says-medecins-sans-frontieres-adviser

#2 tigger

Het kabinet brengt de ruimte voor meer subsidies aan het bedrijfsleven alvast in kaart: http://www.volkskrant.nl/economie/financien-ziet-kansen-voor-nog-eens-50-miljard-bezuinigingen~a4311165/

#3 Le Redoutable

Weer een linkse mythe doorgeprikt, de overheid en niet marktwerking blijkt de schuld van de almaar stijgende prijzen.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25908322/__Rijk_drijft_prijzen_op__.html

Gelukkig kan hier makkelijk wat aan gedaan worden:

http://www.volkskrant.nl/economie/financien-ziet-kansen-voor-nog-eens-50-miljard-bezuinigingen~a4311165/

Intussen heeft het land met de meest gezonde overheidsbalans van Europa, wat volgens de meeste hier averechts zou werken en wat verderfelijk “neoliberaal” beleid zou zijn, het laagste percentage werkelozen sinds zijn hereniging:

http://www.nu.nl/economie/4270400/werkloosheid-duitsland-daalt-laagste-niveau-ooit.html

#4 tigger

@3:
Duitsland exporteert de werkloosheid naar het buitenland. Maar dat weet jij natuurlijk best, je bent niet zo dom als je je voordoet.
http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/25760537/__Export_Duitsland_neemt_flink_toe__.html

#5 Joop

De meest vredig bekend staande moskee in Denemarken wilde ook sharia doorvoeren, vind het doodnormaal dat vrouw mishandeld en verkracht wordt door man, en dat de vrouw vooral niet naar de politie moet gaan, want de Deense politie wordt natuurlijk niet erkend als rechtvaardig, want niet halal.

http://www.nrc.nl/nieuws/2016/05/31/denemarken-in-de-ban-van-moslimdocumentaire

Snap niet dat ik dit nog niet overal lees. Of vinden we het normaal? Multiculturalisme in haar puurste vorm, boven het recht van individuele zelfontplooiing en rechten van de vrouw? Gaan we weer wegkijken, hoeven we dit niet te veroordelen? Want ook maar iets tegen moslims is racisme?

#6 McLovin

@3: Lees ook even op NOS.NL over zelfde materie als in Televaag:
http://nos.nl/artikel/2108457-leven-duurder-rokende-smulpaap-in-tochtig-huurhuis-is-de-pineut.html

“Maar is het leven nou echt duurder geworden? Uit hetzelfde CBS-bericht blijkt dat de loonkosten per gewerkt uur in twintig jaar tijd met 72,3 procent zijn gestegen. Oftewel, we zijn met zijn allen ook veel meer geld gaan verdienen.”

“Zolang de stijging van de lonen in de pas loopt met de stijging van de prijzen (inflatie), ga je er als werknemer gemiddeld genomen niet op achteruit.”

“Of het leven duurder is geworden, hangt kortom vooral af van je levenswijze. Heb je een baan, rijd je in een tweedehandsauto, rook je niet, ga je weinig uit eten of naar het museum en trek je liever een warme trui aan dan dat je de verwarming hoger zet?

Gevalletje cherry-picken

En om tegenvoorbeeld tegeven: als VVD plannetje doorgaat te bezuinigen op huursubsidie dan gaan de huren omhoog dankzij de overheid en wordt het leven duurder door de overheid. Kortom, wellicht is de werkelijkheid een stuk complexer als je wil.

#7 Bolke

@6: Als de loonkosten stijgen betekent dat niet automatisch dat je ook meer gaat verdienen hoor.

#8 Bismarck

@6: Dat natuurlijk nog los van de vraag of hogere belastingen niet een gevolg zijn van meer marktwerking (lees minder belasting op bedrijfswinsten, die dus ergens anders gehaald moet worden). Ook frappant dat er in het hele stuk geen woord gerept wordt over zorgverzekeringen (tov het ziekenfonds).

#9 Mario

@5

Snap niet dat ik dit nog niet overal lees. Of vinden we het normaal?

Perdiep Ramesar, ooit werkzaam bij Trouw. Niet de enige faalhaas, overigens.

Los van dat, wat loop je nou te zeuren? Je linkt hier op Sargasso nota bene naar een (nieuws)bron, elders. Dat bericht kwam ik eerder al tegen, ergens op het www. Blijft gruwelijk.

“Ja, maar, gruwelijk en afgrijselijk enzo”…fuck off, (digitale) ramptoerist.

Zo voldoende linkse kerk gepredik?

#10 Folkward

@6 Dat kan beter.

De telegraaf is aan het framen. Redoutable ook.

Weer een linkse mythe doorgeprikt, de overheid en niet marktwerking blijkt de schuld van de almaar stijgende prijzen.

Wordt gebaseerd op:

Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek vanochtend publiceert, blijkt dat goederen tussen januari 1996 en januari 2016 met 31,1 procent duurder zijn geworden. Meer dan een derde van die prijsstijging, 12,6 procent, wordt veroorzaakt door btw- en accijnsverhogingen.

En:

Bij de diensten zijn grote uitschieters te vinden waar de overheid op de achtergrond meespeelt

Let wel: uitschieters!

Iets soortgelijks lezen we bij Trouw:

De grootste impact op de prijzen sinds 1996 komt van overheidsingrijpen, zegt hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS. “Verhoging van accijnzen en belastingen werken sterk door, dat zie je vooral bij tabak. Maar ook een verschuiving van goederen van het lage naar het hoge BTW-tarief laat zich gelden. Zo zijn bijvoorbeeld entreekaartjes voor pretparken flink in prijs gestegen.”

We kijken even naar de site van het CBS, wat uiteindelijk toch de bron is. Daar staat ook netjes uitgesplitst welk gedeelte van de toegenomen prijzen toegeschreven kunnen worden aan belasting. Het is waar: voor goederen is ongeveer een derde van de stijging toe te schrijven aan ‘de overheid’. Maar de stijging van de prijs van goederen ten opzichte van 1996 is ook zo’n 30 procent. Diensten, daarentegen, zijn met 60% gestegen, en het aandeel van ‘de overheid’ daarin? 4 procentpunt, de rest is toch echt ‘de markt’. (Vandaar dat de Telegraaf het over ‘uitschieters’ heeft: het aandeel van de overheid is vrij klein, maar door alleen de uitschieters van ‘150%’ (‘2,5 keer’) te noemen, kunnen ze hun frame in stand houden.) Overall geeft dat het volgende beeld: 36,5% stijging door ‘de markt’, 8,5 door ‘de overheid’. ‘Rijk drijft prijzen op’ is dus onwaar, alsmede de bewering “De prijsstijgingen van goederen en diensten in de afgelopen twintig jaar komen voor een opvallend groot deel op het conto van belastingverhogingen en andere overheidsmaatregelen.”

@7
Uit Trouw

Inkomens ook gestegen
Om een echt goede vergelijking te kunnen maken met 1996 moet je naast de prijzen ook weten wat er sinds die tijd met het inkomen is gebeurd. “Ook dat is flink gestegen”, zegt Van Mulligen. Tussen 1995 en 2015, dus bijna precies dezelfde periode, is de gemiddelde Nederlander er zo’n 25 procent op vooruit gegaan. “Het inkomen is met ongeveer 70 procent toegenomen, en de prijzen met 45 procent.”

Maar wel met als noot:

Al met al is de welvaart dus met zo’n kwart toegenomen sinds 1996. Maar dat effect was eigenlijk al in 2001 bereikt, zegt Van Mulligen. “Sindsdien zijn de gemiddelde inkomsten in verschillende jaren nog wel toe- of afgenomen, maar per saldo zitten we nog steeds op het niveau van 15 jaar geleden. De economische groei sinds die tijd heeft zich niet vertaald in hogere inkomens.”

#12 Grûtte Pier

@10: “Meer dan een derde van die prijsstijging, 12,6 procent, wordt veroorzaakt door btw- en accijnsverhogingen.”

Minder inkomstenbelasting maar meer BTW/accijns is toch een rechts dingetje?

#13 Serge Barthel

Haatzaaien in Europa en de vrijheid van meningsuiting

Google, Microsoft, Facebook, YouTube en Twitter hebben samen met de Europese Commissie een gedragscode opgesteld om ‘haatzaaien’ op het internet tegen te gaan.

Zie http://www.volkskrant.nl/media/eu-haatzaaiende-berichten-binnen-24-uur-van-internet-af~a4311057/

Ik maak mij daar zorgen over, omdat nu bedrijven gaan waken over publieke normen. We hebben een democratische rechtstaat gecreëerd om niet te pas en te onpas door de overheid te worden lastiggevallen. Daar hebben we een complex systeem voor opgetuigd dat onze burgerlijke rechten moet waarborgen. Bedrijven zijn echter geen democratische instituten. We weten niet hoe zich dat gaat ontwikkelen, maar als bedrijven – bijvoorbeeld via een leger van moderators waar je als burger geen enkele grip op hebt – diezelfde burger wel gaan voorschrijven wat hij wel of niet mag zeggen, vrees ik het begin van een dystopie.

A fortiori omdat al deze bedrijven in handen zijn van Amerikanen. In Amerika is men gewend aan censuur, bijvoorbeeld doordat onwelvoeglijke woorden op TV worden weggepiept. Ik merk ook nu al dat moderators op Amerikaanse Facebook sites de hete adem van de directie in hun nek voelen om alles ‘netjes’ te houden en er als de kippen bij zijn om een discussie waarin iets ‘verkeerds’ wordt gezegd direct te blokkeren. Aangezien er altijd wel iemand iets zegt wat iemand anders als belediging kan opvatten, eindigt daarmee iedere discussie met een ingreep. Als je moderators om uitleg vraagt, vertelt men mij dat er ‘gescand wordt op controversiële onderwerpen’. Ik vind dat op het Orwelliaanse af en verbaas mij hoe weinig mensen er een probleem in zien.

Ik vond het des te opvallender dat Facebook niet te happig was om iets te doen tegen de haatsite tegen Sylvana Simons. Zou dat komen omdat de persvrijheid en daarmee ook de vrijheid van meningsuiting in Nederland nu nog met kop en schouders uitsteekt boven de rest van de wereld? (Zie https://rsf.org/en/ranking). Blijven wij daar zelf de controle over houden?

#14 Serge Barthel

@5: Dat is boeiend nieuws. We komen hier wel terecht in een bekende discussie tussen conservatisme, extremisme en terrorisme. Gematigde moslims die moskeeën bezoeken kunnen er nog steeds zeer conservatieve ideeën op nahouden. Zelfs onze veelgeprezen Ahmed Aboutaleb, een intelligente man die met recht een bruggenbouwer genoemd mag worden, heeft in zijn privé domein conservatieve ideeën die in een merkwaardig contrast staan tot zijn anders zo progressieve en open denkbeelden.

Ik krijg de kriebels van conservatieven, zoals onze ‘eigen’ SGP, maar verbieden kun je het niet. Wel is het denk ik goed om conservatieve organisaties onder druk te blijven zetten in zoverre ze de wet overtreden. Uiteindelijk hebben we de SGP na honderd jaar gedoogbeleid ook gedwongen om vrouwen passief en actief kiesrecht te geven. Wat dat betreft denk ik dat we moslims niet met fluwelen handschoentjes aan te hoeven pakken. Moslimkinderen en moslimvrouwen hebben dezelfde rechten in ons land als alle overige kinderen en vrouwen.

#15 Joop

Fietsen is kennelijk ook al een linkse hobby geworden, want ja, alles draait om de auto. En dan bedoel ik vooral de reacties en de duimpjes omhoog en omlaag erbij.

http://www.telegraaf.nl/watuzegt/25909885/___Stuitend_gedrag_fietsers___.html

#16 Cerridwen

@11: Clinton krijgt de nominatie. Ze heeft aan het einde van de rit meer gewone gedelegeerden en meer stemmen, en de supers gaan haar dat niet ontnemen. Get over it.

#17 MrOoijer (Jan van Rongen)

Global Temperatures: gemiddelde van Hadcrut4, Giss, Noaa, JMA en BEST tot en met april 2016.

We hebben nu 12 maandrecords achter elkaar. De prognose is dat dat zeker nog een paar maanden zal duren, en dat 2016 gemiddeld 0.2 graden warmer zal zijn geweest dan 2015.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*