SG-café vrijdag 22-06-2018

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van vrijdag 22-06-2018. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (44)

#1 anoniem

Om nog even terug te komen op die warmtepompen, die gisteren ineens zo populair waren in het SG-cafe, die maken wel een pokkenherrie. Als iedereen een warmtepomp bij zijn huis plaatst en ze staan allemaal min of meer tegelijk te loeien (wat in warme en koude tijden wel het geval zal zijn) heb je als samenleving echt een behoorlijk probleem ivm burenruzies. Nooit meer slapen en zo.

Er zijn veel meer mogelijkheden voor elektrische verwarmingen. Ze kennen meer mogelijkheden dan alleen warmtepompen en radiatoren voor stralingswarmte met hoge inertie (warmteopslag, zeg maar de elektrische kachel maar dan geavanceerd) moeten echt niet onbekend blijven. Dat geeft geen geluid en is zeer goed te regelen en te bedienen. Denk wel dat de elektrische infrastructuur straf aangepast moet gaan worden als iedereen elektrisch gaat koken en verwarmen.

Warmtepompen zijn maar een klein beeld en eventuele efficiente winter verwarming wordt tenietgedaan door de koelmogelijkheden die je anders niet zou hebben. We moeten voorkomen dat mensen zich klem gaan koelen, daar kun je geen duurzame energie voor aandragen. Het beste is nog altijd geen energie gebruiken (trui aan of uittrekken).

#2 Anoniem

Haha, de goed nieuws show mede mogelijk gemaakt door Reuters en de EU, juicht dat Griekenland weer op eigen benen kan staan. Ondertussen probeert Mercron via de achterdeur en onder het mom van de immigratiecrisis een begin te maken met een transferunie waar diezelfde Grieken aan het infuus kunnen als alles toch wat tegenvalt.

#3 Anoniem

@1: die anti gas lobby zorgt ervoor dat de winsten naar het bedrijfsleven gaan en zal de kosten daarvoor neerleggen bij de burgers. Hoe efficiënt en bewezen is de techniek van warmtepompen? Zou het niet veel logischer zijn dat gas als energiebron verdwijnt omdat een nieuwere technologie gewoon beter is?

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2203685/waarom-moet-nederland-zo-nodig-van-aardgas-af

https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/kijk-uit-voor-politici-die-de-feiten-in-pacht-hebben~b9b726c3

#4 Arduenn

Heel Trumpiaans. Draai alles dat tegen je gebruikt wordt om en beschuldig je tegenstander ervan. Het nieuwe motto van de gaslobby: “De anti-gaslobby zit achter je centen aan.”

Het zal niet lang meer duren, of de gas-lobby gaat beweren dat als we stoppen met fossiele brandstoffen, de aarde zal opwarmen en de zeespiegel zal stijgen. (Dit was sarcastisch bedoeld. Ik hoop dat ik hier niemand mee op goede ideeën breng.)

#5 Michiel de Pooter

@3: Wat ik trouwens een teken aan de wand vind met die warmtepompen, is dat in Duitsland (technoland) van de 41 miljoen woningen er maar 1,8% aangesloten zijn met een warmtepomp. Ok, het is misschien mijn confirmation bias, maar ik heb altijd de neiging om “bewezen techniek” af te checken bij Duitsers.

https://www.bdew.de/presse/presseinformationen/deutschland-heizt-mit-gas/

#6 JANC

@5: Zou ik niet doen. Op veel punten lopen ze achter in Duitsland. Zo staat Nederland hoger op de lijst van infrastructuur, internetsnelheid e.d.

#7 Anoniem

Als vervolg op @3: er is een enorme hypocrisie gaande:
– De bedrijven die verantwoordelijk zijn voor 75% van de gasuitstoot mogen gewoon doorgaan! Je hoeft maar de 3 grootste uitstoters (Shell, Tata Steel en de kunstmest fabriek in Sluiskil) over te halen om een groter effect te hebben dan alle huishoudens bij elkaar. Per huishouden moet er even minimaal 25000 Euro gedokt worden.
– Wie gas wil winnen in de Noordzee krijgt extra belastingkorting.
– De Nederlandse staat is een van de grootste gashandelaren van de wereld. Nederland transporteert zelfs Russisch gas deze kant op en verkoopt het aan Engeland.

Kabinet en Samson, ga dit eens uitleggen aan de burgers!
https://wnl.tv/2018/06/09/nederlands-gas-beleid-totaal-hypocriet/

#8 anoniem

@3: Oh warmtepompen werken prima hoor. Alleen worden die zomer en winter gebruikt omdat ze ook kunnen koelen. En dus wordt er effectief meer energie gebruikt. Domdomdom.

@4: mooie toetsbare hypothese wel. We wachten af.

#9 JANC

“anoniem” die op “Anoniem” reageert. Kennelijk een andere persoon, gezien de reactie. Of ga je met jezelf in discussie?

#10 anoniem

@9: Ik begin met een kleine letter, die andere met een hoofdletter. Onderscheid moet er zijn ;)

#11 Le Redoutable

@1 Niet alleen maken ze lawaai, als het te koud is bevriezen ze en moeten ze elektrisch verwarmd worden om te ontdooien. Voor 90 procent van de oudere huizen die niet van de grond af zeer geïsoleerd gebouwd zijn is het een hele inefficiënte en dure oplossing. Het is voor de meeste mensen tot 2x modaal ook een investering die niet of slecht met hele grote financiële offers is op te brengen, dit terwijl ze al een goed werkende en goedkopere CV ketel hebben die nog lang niet is afgeschreven. Met het sterk teruglopen van inkomsten uit gas en olie is er voor de regering straks ook geen geld meer voor eventuele subsidies.

En terwijl wij voor veel geld van het gas af proberen te komen schakelen buurlanden massaal over op gas!

https://www.forbes.com/sites/davekeating/2018/04/30/in-europe-gas-is-king/#646fecfd67ad

Het toont maar weer eens aan wat een ontzettende macht de milieulobby in Nederland heeft dat ze de regering tot dit soort irrationeel beleid kan dwingen. Ik ben benieuwd hoe lang de kiezer dit nog pikt, de populisten van SP en PVV krijgen het zo wel weer heel makkelijk:

https://www.telegraaf.nl/nieuws/2203152/pvv-en-sp-kraken-peperdure-gastaks

#12 JANC

@11:

milieulobby

irrationeel beleid kan dwingen

De aardbevingen in Groningen hebben hier niets mee van doen?

#13 Jos van Dijk

@10: Dit is toch verwarrend. Kun je een andere naam kiezen?

#14 anoniem

@13: Ik was eerst ;)
Zal er over nadenken.

#15 Anno Niem

@14: ik (Anoniem) verander mijn naam wel.

#16 Jos van Dijk

@15: OK, dat helpt. Dank

#17 Henk van S tot S

@1;

Om nog even terug te komen op die warmtepompen, die gisteren ineens zo populair waren in het SG-cafe, die maken wel een pokkenherrie.

Er zijn stille ook warmtepompen.
Verder kunnen de meeste warmtepompen met een goede omkasting en een “trilling-absorberende” montage stil zijn.

#18 JANC

@17: En volgens jouw bron het energieverbruik halveren. Mooi dat dat ook weer de wereld uit is.
Dus en minder energieverbruik en minder afhankelijk van gas – of dat Slochteren, de Noordzee, Rusland of de VS is.

#19 Frank789

Trump wil alsnog zijn zin krijgen:
Als we kinderen niet mogen scheiden van ouders, moeten we ouders samen met kinderen oneindig lang gevangen kunnen houden, in plaats van kinderen maximaal 20 dagen.
https://www.huffingtonpost.com/entry/doj-trump-immigrant-families-indefinite-detention_us_5b2bf7ebe4b00295f15a9968

#20 6822

@19: Een beetje zoals in Nederland dus.

#21 anoniem

@15: :)) Aardige verandering ook.

#22 anoniem

@17: Jazeker maar die zijn echt een stuk duurder. Ga maar decibel/prijs vergelijken.

#23 Frank789

@17: Ik hoop dat er ook warmtepompen zijn die op de CV aangesloten worden, want ik heb een grondig wantrouwen tegen luchtverwarming via ventilatieschachten.

#24 Hans Custers

Vrienden van me hebben een warmtepomp. Gewoon in huis. Al jaren. Ik heb hem nog nooit gehoord. En hij staat vlak naast hun slaapkamer. Schijnt ook geen probleem te zijn. Blijkbaar valt het wel mee met die herrie.

#25 Anno Niem

@24: misschien is er wel veel (goedkope) rommel op de markt?

#26 Frank789

@24: Hebben de warmtepompen geen buitenunit net als airco’s?
Ik heb diverse airco’s in de buurt en na verloop van tijd gaan al die ventilatoren rammelen.

Of zijn er ook warmtepompen die volledig in huis staan en de buitenlucht naar binnen zuigen en na bewerking weer naar buiten blazen? Net als een CV ketel zeg maar.

#27 Bismarck

@26: Niet alle warmtepompen gebruiken überhaupt lucht. Je kan ook verwarmen (en tegen hele lage energiekosten koelen, #1) vanuit bodem/grondwater.

#28 Frank789

@27: Ja, die ken ik ook, maar dan moet je wel toegang tot de bodem of het water hebben. Met name bodem is volgens mij wegens boringen een stuk duurder in aanleg. Ooit gehoord van arkenbewoners die het water onder hun ark gebruikten. Maar daar zat al snel een enorme klomp ijs onder de ark. Misschien beter voor stromend water.

#29 anoniem

@24: N=1, valt me tegen van je :)
@25: precies, voor al die doe het zelvers
@26: precies, het ook meer een burenruzieprobleem
@27: @28: Ja kan ook, maar in NL zal die vergunning een stuk ingewikkelder zijn. Stel je voor dat iedereen zijn eigen aardwarmtegat gaat boren.

#30 Frank789

@29: [ Stel je voor dat iedereen zijn eigen aardwarmtegat gaat boren. ] Precies!

“In december 2006 raakte [burgemeester] Jorritsma opnieuw in opspraak, ditmaal vanwege het oppompen van grondwater voor de koelings/verwarmingsinstallatie van haar woning in Almere. De daartoe benodigde vergunning en ontheffing bleken niet aangevraagd te zijn bij de provincie. Het oppompen zou water onttrekken aan een waterlaag van drinkwaterkwaliteit en daarvoor moest bovendien een beschermende kleilaag doorboord worden. Agrariërs in de buurt die voor soortgelijke activiteiten wel een vergunning hadden aangevraagd, hadden deze niet gekregen. Jorritsma bleek door de Commissaris van de Koningin gewaarschuwd te zijn over de noodzaak van de vergunning en de ontheffing. Zij had de gemeenteraad en het college van B en W niet ingelicht.”
(Wikipedia)

#31 Bismarck

@29: Hangt af van de keuze voor open (grondwater oppompen en weer lozen) of gesloten (buizen in de bodem die de warmte eraan afgeven/van opnemen). Voor het tweede is zover ik weet geen vergunning nodig (er is dan ook geen sprake van een put).

#32 Hans Custers

@29

N=1, valt me tegen van je :)

Ja, er is in elk geval één warmtepomp op de wereld die prima werkt zonder een hele hoop herrie te maken. Dat is voldoende om te bewijzen dat dat mogelijk is. Daarmee is jouw stelling uit #1 “warmtepompen maken pokkeherrie” gefalsifieerd. (Waarmee ik dus niet zeg dat er geen warmtepompen bestaan die wel herrie maken).

@28

Bij mijn weten worden voor ruimteverwarming vrijwel altijd warmtepompen gebruikt die warmte uit de bodem halen. Dat is in elk geval zo bij mijn vrienden. Het is niet echt aardwarmte: het principe is dat de warmtepomp in de winter warmte uit de bodem / het grondwater haalt en in de zomer juist weer warmte terugpompt. Ik weet niet precies hoe diep ervoor geboord wordt, maar zo heel erg diep is het niet, meen ik. Geen kilometers.

#33 Frank789

@32: De trend is volgens mij echt uit lucht halen, want dat is het makkelijkste en voor vrijwel iedere woning realiseerbaar (aan de gevel).

#34 anoniem

@32:
1) Point taken…
2) Mmm… de goedkopere systemen (waar ik het ivm met de herrie over heb) hebben toch echt de wisselaar in de tuin staan. Ik heb geprobeerd de aflevering van de rijdende rechter terug te vinden dat is me niet gelukt, maar dat het een reëel probleem is staat wel beschreven iig. En je claim dat het ‘bijna altijd’ systemen zijn, die de warmte uit de bodem halen lijkt me ongegrond. Dat zal wel met de prijs en je sociale omgeving te maken hebben, maar ik moet dan nu verder afhaken. Ik ben ervaringsdeskundig en weet dat die dingen (soms veel) geluid maken, maar ken de systemen en hun verspreiding en kosten verder niet goed genoeg om die discussie aan te gaan.

-edit- wat #33 zegt

#35 Hans Custers

@33

Volgens mij zit er te weinig warmte in de buitenlucht om dat een beetje efficiënt te kunnen doen. Vooral in de winter. En juist dan heb je verwarming nodig.

#36 Hans Custers

Even een beetje verder gekeken. Volgens mij zijn die lucht-lucht-warmtepompen de straalkacheltjes onder de warmtepompen. Geschikt voor kleine ruimtes, of soms voor bijverwarming. Dat verklaart waarschijnlijk ook de overlast. Er zullen vast mensen zijn die zo’n ding aan een tuinhuisje hangen, omdat ze daar willen werken. Of aan een balkon waar een serre van is gemaakt.

#37 anoniem

@36: Nou geloof me, in Frankrijk zal ongeveer 90% van de moderne huizen voor de normale Fransman zijn uitgerust met dat soort warmtepompkacheltjes. Als hoofdverwarming. Lekker blazen. En in NL worden ze volgens mij ook als hoofdverwarming geïnstalleerd.

De winters zijn in FR wellicht iets warmer dan in NL – zeker in zuid – en dat helpt, maar het is wel een feit dat ze massaal worden geïnstalleerd. En alle bestaande huisbrandolie installaties (waar er ook heel veel van zijn) zullen moeten verdwijnen. Houtstookinstallaties, die je ook veel ziet, zijn ook niet echt een alternatief en in rotsen boren is erg duur.

Dus in de slappe bodem van NL kun je misschien gaan werken met bodemwarmte, globaal gezien lijkt dat toch niet echt een goede oplossing.

De argumenten zijn iig niet simpel en recht toe recht aan.

#38 Frank789

@37: “[pas?] Bij temperaturen onder de 3°C ligt het rendement van de lucht-water warmtepomp een stuk lager dan bij andere warmtepompen. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor een model met voldoende capaciteit zodat je ook tijdens de koude wintermaanden kan genieten van een aangename warmtespreiding”.
https://www.verwarminginfo.nl/warmtepomp/warmtepomp-lucht-water

[ alle bestaande huisbrandolie installaties ]
En vergeet LPG niet, volgens mij heel populair bij afgelegen huizen/boerderijen zonder aardgas.

Maar is het echt zo moeilijk om met elektriciteit aardgas te maken zodat we ons mooie aardgasnetwerk nog eeuwenlang kunnen gebruiken?
https://www.trouw.nl/groen/he-een-windmolen-kan-ook-gas-maken-~aab5a549/

#39 Henk van S tot S

@38:

Maar is het echt zo moeilijk om met elektriciteit aardgas te maken zodat we ons mooie aardgasnetwerk nog eeuwenlang kunnen gebruiken?

Mag ik aannemen dat waterstofgas bedoeld???

#40 Frank789

@39: Nee, aardgas!
En van de juiste laagcalorische waarde.
Aardgas uit het Groningse Slochteren bestaat voor 81,9% uit CH4.

Dan zou je niets hoeven veranderen aan de gasinstallaties en apparaten zoals al voorzien werd voor de omslag naar hoogcalorisch aardgas.
Ik begrijp dat je wel een beetje waterstofgas aan aardgas kunt toevoegen, maar beperkt.

#41 gbh

Venezuela crisis: UN says security forces killed hundreds

https://www.bbc.com/news/world-latin-america-44575599

#42 Lutine

@27

Bedankt voor de link. Dat is interessante informatie. Volledig van het gas af is sowieso al jaren mijn droom. Ik hik alleen nog even tegen dat boilervat aan, die is behoorlijk duur (€1.028,50) voor maar 200 liter.

Volgens mij is hét probleem van een warmtepomp extreme winters. Dan is een grote warmwateropslag de oplossing. Het ideale plaatje zou zijn om overdag met zonnepanelen de WWO te vullen, zodat er ’s-avonds en ‘s-nachts warmte beschikbaar is.

Vanuit de politiek gezien zou het verstandig zijn om mensen een neutraal advies te verstrekken. Nu verdwaalt een leek als ik in het oerwoud van informatie.

#43 majava

@36, @37 In Finland was het historisch buiten de steden natuurlijk volledig houtstook om de gebouwen te verwarmen. Later kwam daar huisbrandolie en elektrisch bij. Aardgas heeft niemand. Koken gebeurt nu al tig jaren op elektriciteit.

Nu is er al een tijd een omslag naar de goedkopere warmtepompen. Alle varieties worden gekozen. Maar ook veel aardwarmte. De meest eenvoudige lucht-warmtepomp is populair om delen van huizen en gebouwen te verwarmen om zo deels te besparen. Vaak de meest gebruikte ruimten. De buiten units zijn nagenoeg altijd geruisloos. De binnen-units hebben een hele lichte luchtverplaatsing-toon. Je kunt je daar aan storen, maar dan moet je je dat ook doen voor een moderne koelkast.

Ikzelf heb een bizar oud verwarmingssysteem. Een centrale ketel/boiler die elektrisch verwarmd is. Trekt nogal wat kWh… Maar ernaast staat een hout-gestookte oven (waar je inderdaad tevens ook nog iets in kunt bakken) die het water ook kan (mede-)verwarmen. Zo bespaar ik, want ik heb genoeg hout en bomen.

#44 analist

@41: dat is de schuld van de sancties van V.S./Trump. kan menig reaguurder hier je uitleggen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*