SG-café maandag 05-09-2016

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van maandag 05-09-2016. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (18)

#1 Arjan Fernhout

In Mark Rutte kun je hooguit geinteresseerd zijn als een ijsbeer met honger en aangezien er bij mij wel zo’n 10 kilo vanaf kan, heb ik geen seconde naar die drie uur durende zendtijd voor politieke partijen gekeken.
De vraag is deze. In hoeverre is een handtekening van Amerikanen (Obama) iets waard (beroepsmatig ken ik van Chinezen nog erger) onder het klimaatakkoord van Parijs als er in hun eigen land dit soort dingen kunnen gebeuren: California’s Methane Gas Leak Environmental Catastrophe Explained Helaas in nogal technisch Engels van de zijde van Timothy O’Connor (waar ik geen fout in kan ontdekken) met aan het eind enorme hoeveelheden ontsnappend methaan (aardgas) opgenomen met een infrarood-camera omdat je het normaal niet ziet. (en alleen ruikt als men er een stofje aan toevoegt).

#2 Frank789

Hebben we na peak-coal en peak-gas nu bottom-coal en bottom-gas achter de rug? (/knipoog)
“De uitstoot van broeikasgassen in Nederland is afgelopen jaar met vijf procent gestegen… De stijging komt onder meer doordat elektriciteitscentrales meer steenkool en meer aardgas verstookten.
Ook is er volgens het CBS meer aardgas gebruikt voor verwarming van woningen en kantoren.”

#3 JANC

@1: Is zo’n verklaring niet een intentie (om het beter te doen)?

#4 gbh

Vlad the corrupter and the crisis on the left

It has become commonplace to say that the radical left is so intellectually bankrupt and morally null that it is reduced to saying that any enemy of the West is better than none. Surely, we can now go further and say it has sunk lower than that? By endorsing and condoning Putin, Western leftists are not just making the West’s enemy their friend. Western leftists are allying with the West’s own far right. In foreign policy, Seumas Milne, Jeremy Corbyn, and all those who so contemptibly go along with them, stand with Marine le Pen and Donald Trump. A hatred of the West is not enough to explain the role swapping anymore. Better to think the similarities between the far left and far right so outweigh the differences today even they do not care about them.

http://blogs.spectator.co.uk/2016/09/vlad-corrupter-crisis-left/

#5 Arjan Fernhout

@3: What do you think I am doing? (zie SG-café 03-09-2016)

#6 JANC

@5: Geen idee eigenlijk

#7 Arjan Fernhout

@6: Houden zo

#8 Arjan Fernhout

Dr. Heiner Flassbeck: er is geen sprake van economische groei in Europa, zelfs niet van herstel. In feite is er sinds 2011 niets veranderd. Met zelfs landen als Frankrijk en Italie nog steeds in recessie. Het mercantilistische blok Duitsland-Nederland bedient zich slechts van statistisch gefoezel: How EU Policies Have Fueled Economic Stagnation In feite is dit mercantilistische blok vergeten waar Europa voor staat.

#9 Hans Verbeek

@1: ik vind het jammer dat je er zo negatief tegenaan kijkt.

@8: Mocht het je nog interesseren: ik heb eens gekeken naar het verband tussen het energieverbruik en de groei van het BBP in Nederland.
Als je het BBP (in miljoenen euro’s) deelt door het energieverbruik (in miljoen ton olie-equivalent) dan krijg je een langzaam stijgende grafiek. In 1995 werd er per ton olie-equivalent 5,4 miljoen euro aan BBP gegenereerd. In 2015 was dat opgelopen naar 8,0 miljoen euro per ton olie-equivalent.

Je kunt de waarden voor energieverbruik en BBP ook op een andere wijze grafisch uitzetten.
Hieronder staat op de Y-as het energieverbruik en op de X-as het BBP.

Tussen 1995 en 2006 was er een positieve correlatie tussen energieverbruik en BBP: hoe meer energie de economie verbruikte, hoe meer we met zijn allen verdienden.
Na 2006 is die correlatie negatief geworden. Bij een lager energieverbruik kan het BBP toch nog groeien (zij het net zo snel als voorheen)
Trek zelf je conclusies.

#10 Henk van S tot S

Hoe is dat toch mogelijk met al die hoogopgeleide ambtenarrennaren?
;-)

#11 JANC

@6: Maar dan begrijp ik nog altijd niet waarom een handtekening voor een intentie om het in de toekomst beter te doen wat te maken heeft met wat in het verleden gebeurde. Als Nederland een handtekening onder een overeenkomst zet om geen asbest te gebruiken en vroeger asbest produceerde, wat is dat dan waard? Geen idee en geen idee wat je met die vraag wil bereiken

#12 Arjan Fernhout

@9: Ik kijk er bepaald niet negatief tegenaan, zoals ik onder SG-cafe 3/9 al heb gezegd, maar wel als realist. Waar ik geen zin meer in heb, is mensen hun werk noodzakelijkerwijs onder hun handen wegtrekken (dat deed ik >25 jaar geleden bij engineers en constructeurs. Tsja, ‘jobminded people’ beschermden toen nog hun werk als hun baby’tje en misschien nog). Zeg nou eens eerlijk, hoe vaak heb je de curve in jouw grafiek nr.2 in allerlei andere grafieken niet teruggevonden? Wat dus wel aardig is om dat af te schalen tegen een zgn. ‘decoupling’ van opwarming van de aarde en groei van de economie zoals zo positief in The Guardian vermeld wordt, economische verwachtingen c.q. het relaas van Heiner Flassbeck hierboven incl. de door hem vermelde opleving 2009-2010.

#13 Arjan Fernhout

@11: Ik ben meedogenloos lui. Zie mijn reactie #12.

#14 Hans Verbeek

@12: bedankt voor je reactie.
Je ziet die curve bijvoorbeeld ook terug bij de olieprijs en de daaraan gekoppelde olieproductie. Bij stijgende olieprijs zijn producenten geneigd ook meer te gaan produceren. En bij het instorten van de olieprijs, kan de productie nog marginaal verhoogd worden om de olie-inkomsten op peil te houden.

Ik denk niet dat er sprake is van een ‘decoupling’ waarbij er economische groei is bij een lager energieverbruik (cq. CO2-uitstoot)
In figuur 2 kun je zien dat het BBP in de afgelopen 10 jaar slechts 6,8% groeide, minder dan 1% per jaar.
In de 10 jaar daarvoor (1995-2005) bedroeg de groei 32% ofwel 3,2% per jaar.
In mijn bescheiden opinie is de BBP-groei van het afgelopen decennium vooral Orwelliaanse groei. Door andere berekeningsmethoden en door een verschuiving naar “ontkoppelde” sectoren, die weinig energie verbruiken. De financiële sector kan sterk groeien zonder dat er veel meer energie wordt verbruikt. Dat geldt ook voor de zorgsector.

Ik verwacht dat het energieverbruik (op lange termijn) verder zal dalen. Er zal daardoor minder geproduceerd worden en minder CO2 worden uitgestoten. Het BBP zal aalleen nog kunnen groeien door creatief boekhouden. In de ontkoppelde sectoren (financiële sector, zorg) lijken de grenzen aan de groei bereikt. De financiële sector en de zorgsector zullen hoe dan ook gaan krimpen.

#15 Grûtte Pier

JIJ BENT GEK NEE JIJ BENT GEK KLEUTERKLASNIVEAU
https://mobile.twitter.com/geertwilderspvv/status/772900451608035328
#PVV#DEBIEL
HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA…

#16 Bismarck

@15: Ook weer die typische reactie van Geert: Zegt een organisatie iets negatiefs over mij? Opdoeken!

#17 Nietingelogd

@15: zit je CAPS LOCK vast ??? :-)

#18 Grûtte Pier

;) @17:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*