SG-café donderdag 16-03-2017

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 16-03-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (68)

#1 Krekel

Zou het verlies van de PVV (t.o.v. de peilingen bedoel ik, stonden lang op ca. 35 zetels) trouwens ten dele ‘het Trump-effect’ zijn?

Discuss …

#2 Hans Verbeek

Goeiemorgen.
Er is een bepaald optimum in schaalvergroting en de centralisatie.

In het begin levert centralisatie voordelen op: kostenbesparingen, verhoging van efficiëntie, de mogelijkheid tot specialisatie.
Maar als centralisatie te ver doorschiet krijgen de nadelen de overhand: corruptie, “diminishing returns”, vriendjespolitiek, bureaucratie.

Plaatje komt uit het weblog van Charles Hugh Smith. Hij ziet fragmentatie (decentralisatie) als een oplossing voor het vastlopende politieke en economische systeem.
Degene die zich verzetten tegen decentralisatie (zoals het uiteenvallen van de EU) zijn waarschijnlijk degenen, die nu het meest profiteren van bureaucratie, vriendjespolitiek en corruptie.

Only those who will lose their share of the rentier skims, scams and rackets are afraid of history’s trajectory away from centralization.

#3 tigger

@1:
Een combinatie van zaken;
– Wilders scoort bij elke verkiezing fors onder het niveau in de peilingen.
– Trump laat zien dat een populist aan de macht flink tegen valt.
– Rutte’s meesterzet, ruzie maken met Turkije, heeft hem geen windeieren gelegd.

#4 Arduenn

Wilders deed het goed in Zuid-Limburg, waar hij campagne voerde (verbazingwekkend, want daar wonen juist de minste negers): http://www.1limburg.nl/bekijk-hier-de-verkiezingsuitslag-van-jouw-gemeente

#5 Arduenn

Maar laten we verder de hoofdzaken niet uit het zicht verliezen. Recep neemt geen halve maatregelen tegen de Nederlandse aggressor en laat veertig Friese koeien het land uitzetten. Lees er meer over in het satirische blad The Guardian: https://www.theguardian.com/world/2017/mar/15/recep-tayyip-erdogan-rails-against-dutch-in-televised-speech-netherlands-srebrenica

#6 Emile M

Knap zoals de VVD het beeld neerzet dat ze gewonnen hebben. Niets is minder waar. Ze verloren 20% van hun zetels. Er worden geen rechtse vingers meer gelikt.

#7 Spam

@6 De uitslag van de vorige verkiezingen is nu volstrekt irrelevant. De VVD is duidelijk populairder dan alle andere partijen en heeft dus gewonnen.

Als een voetbalclub vorig jaar kampioen werd met 10 punten voorsprong en dit jaar met 1, mag de platte kar gewoon weer uit de stal. Die club mag zich dan best intern zorgen gaan maken over de krimpende marge, maar dat doet aan het kampioenschap verder niets af.

Evenzo heeft de PvdA gewoon meer steun dan CU, PvDD, Denk of Baudet. Ze mogen daar ontevreden over zijn, maar ze vertegenwoordigen de komende 4 jaar wel meer Nederlanders dan die partijen die jij waarschijnlijk als winnaars ziet.

#8 Cerridwen

@6: Reality check: CDA, PVV en FvD hebben samen 13 zetels gewonnen, waarvan maar 8 van de VVD afkomstig zijn. 5 zetels van links naar rechts, in de Nederlandse verhoudingen is dat een aardverschuiving. Links is de grote verliezer van deze verkiezingen, helaas.

En dan tel ik de zetelwinst van D66 en 50plus nog niet eens mee

#9 Arduenn

Realitydraaikonterij-interpretatie numero 2: de PVV verliest met 130 zetels. Bijna negen miljoen mensen hebben tegen Geert Wilders gestemd. Dat zijn er drie maal zoveel als er illegale vluchtelingen waren die tegen Trump hadden gestemd. Verder heeft het leuke koppie van Klaver voor een 200% winstmarge gezorgd. Een grote opsteker voor links, die nu leert dat schone schijn het beter doet dan serieuze poletiek.

#10 Le Redoutable

@1 De PVV staat altijd te hoog in de peilingen. Veel kiezers die iets dwars zit (een aanslag bijvoorbeeld) geeft in de peilingen uit protest de PVV (of SP) op terwijl ze nooit de bedoeling hebben om dat echt te gaan stemmen.

@4 De VVD zetels zijn niet alleen naar CDA en FvD gegaan, maar traditioneel ook naar mede liberalen D66. Die hebben handig gebruik gemaakt van het feit dat de VVD 4 jaar linkse compromissen met de PvdA moest sluiten. Het CDA krijgt er 6 van de VVD (waar anders vandaan?) Stel dat de van 7 winst van D66 er de helft van de VVD komt, blijft er feitelijk weinig over voor Wilders en FvD.

De FvD zetels zullen grotendeels van de PVV kiezers komen die het niet eens zijn met de huidige linkse koers van deze partij, op PVV forums zag je die verdeeldheid al aankomen. De winst van Wilders komt dus voornamelijk uit het mega verlies van de PvdA. Die ene van de SP tellen we dit keer voor het gemak maar even niet mee, die mag de PvdD hebben.

#12 Bolke

Ik geef de 4 partijen coalitie nog geen jaar en dan gaan we weer naar de stembus, de verschillen zijn te groot.

#13 Nietingelogd

De oogst voor links: SP de grootste in 9 gemeentes (6 in Noord/Oost Groningen, 3 in Noord Limburg/Brabant), GL de grootste in Amsterdam en Nijmegen. De SGP in 12 gemeentes de grootste …

#14 Spam

@10 Je gaat natuurlijk niet van de VVD naar D66, omdat ze 4 jaar linkse compromissen met de PvdA hebben gesloten. Dat doe je omdat je de VVD niet meer liberaal of niet meer sociaal genoeg vindt. Twee punten waarop de PvdA de VVD juist richting D66 trok.

VVD-ers lopen wel naar de PVV. Omdat ze Rutte niet anti-moslim en anti-EU genoeg vinden. En naar het CDA natuurlijk. Die zijn van hetzelfde type conservatief rechts als de VVD.

Weinig PvdA-kiezers zullen naar de PVV zijn gelopen. SP, GL, PvDD en D66 liggen daar veel meer voor de hand. En natuurlijk Denk. Een PvdA-stemmer wordt niet opeens anti-buitenlanders op het niveau PVV.

De PVV-winst lijkt me vooral VVD-verlies. Plus hier en daar een CDA-, SP- of SGP-er die nog wat banger is geworden voor buitenlanders.

#15 Krekel

@3: Idd. Wel fraai dat Wilders’ ideologische soortgenoten (Trump en Erdogan) hem dan toch de das (gedeeltelijk) om hebben gedaan eigenlijk.

@8:

Reality check: […] Links is de grote verliezer van deze verkiezingen, helaas.

Reality check: GL +10, PvdD +3, SP -1 = 12 zetels erbij voor links.

Bonuswinst: de PvdA, die nu al lange tijd linkse stemmers het ‘centrumlinkse’ (of schijnlinkse/neoliberale/kortom: rechtse) kamp in trekt, lijkt eindelijk te verdwijnen.

En het goede nieuws is dat je deze trend op meerdere plekken ziet: centrum-‘links’ lijkt overal in te storten. Mensen trappen er gewoon niet meer in. Dat een deel van de kiezers zijn heil zoekt bij rechtspopulistische charlatans neem ik daarbij voor lief: die vallen uiteindelijk toch wel door de mand. Dat een ander deel ervan naar centrumrechts vertrekt vind ik ook al niet erg: kennelijk horen ze daar gewoon. Het belangrijkste voor nu is dat links – dat al dertig jaar in coma lag – weer wat gereanimeerd lijkt, zich losmaakt van die catastrofale neoliberale ideologie, en weer herkenbaar wordt.

Ik geloof echt dat een groot deel van die mensen die nu hun heil zoeken bij racististoïde rechtspopulisten zich uiteindelijk meer zullen thuisvoelen bij een links dat weer oog heeft voor de belangen van lagere en middenklassen.

#16 Le Redoutable

@14 Getalsmatig kan dat helemaal niet, de SP heeft zelf een zetel verloren, GL en PvdD hebben weliswaar gewonnen ,maar netto is er een verschuiving naar rechts geweest. Als er VVD kiezers naar de PVV gegaan zijn, moeten er dus PvdA kiezers naar de VVD gegaan zijn om het aan te vullen. Het CDA heeft fors gewonnen, dus ook daar geld als ze weglopers naar de PVV hebben, moeten ze zijn aangevuld door de PvdA. Dat zal best gebeuren, maar het lijkt mij onwaarschijnlijk dat dit op grote schaal gebeurt.

D66 is al jaren de natuurlijke concurrenten van de VVD, ze zitten in Europa ook in dezelfde groep, dus zoveel verschillen die niet van elkaar, ik zit daar zelf ook ergens tussenin. Als ik hier de reacties van de afgelopen tijd lees, vonden PvdA kiezers het kabinetsbeleid te “neoliberaal”, het zou vreemd zijn dan op een, voor hun rechtsere partij te stemmen, waarbij je gegarandeerd precies hetzelfde beleid krijgt. Dan zou je immers wel tevreden zijn over wat de PvdA bereikt heeft.

Ook bij de vorige verkiezingen ging de winst van de PVV vooral ten koste van de PvdA en de SP. De VVD groeide immers mee, dus ook daar zou je een hele ingewikkelde zetelcarousel moeten verzinnen om dat getalsmatig te verklaren.

@12 Het verschil tussen CDA, VVD en D66 is veel kleiner dan dat tussen VVD en PvdA, en die hebben het ook 4 jaar uitgehouden.

#17 Gert-Jan

VVD cda D66 cu is 76 zetels, heel krap met een partij als vvd die wel eens een kamerlid moet opofferen voor een bonnetje oid.

Nu hopen dat gl zn huid zeer duur verkoopt, zodat we dat linkse blok + cda en zonder vvd gaan overwegen!

#18 Spam

@16 http://nos.nl/artikel/2163332-tk17-bekijk-de-uitslagen-per-gemeente-en-vorm-je-eigen-coalitie.html

6 op de 10 SP-stemmers stemden in 2012 iets anders. Alleen bij grote winnaar D66 is dat percentage nog iets hoger. Die nieuwe stemmers zullen toch vooral van de PvdA zijn gekomen. Veel ontevreden GL-ers zullen er niet zijn geweest dit jaar. Die ex-PvdA-ers hebben bij de SP de plek ingenomen van mensen die nu bij GL, PvDD, Denk en PVV zitten. De stap van SP naar PVV is veel kleiner dan van de PvdA. De PVV roept af en toe iets links (jij trapt daar ook telkens in) en is ook vooral boos.

VVD heeft veel verloren. Weglopers naar de PVV hoeven niet te worden aangevuld. En bij een enkele CDA-er of teleurgestelde PVV-er zal Rutte zijn premiersbonus hebben geïncasseerd. Zeker in de laatste week.

En ik beweer juist nergens dat PvdA-ers naar rechts zijn opgeschoven. Misschien een groepje naar D66, maar dat is toch minder rechts dan VVD, PVV of CDA; Zeker in de ogen van mensen die tussen PvdA en D66 hangen. Voor de hoog-opgeleide liberalen met heimwee naar Paars, Bos en de Derde Weg is dat best een alternatief. Die mensen zijn misschien niet zo heel erg ontevreden over het beleid van de afgelopen 4 jaar maar wel over de rol en presentatie van de PvdA daarbij. D66 kan dan een beter paars alternatief zijn.

#19 Bolke

@17:

Nu hopen dat gl zn huid zeer duur verkoopt, zodat we dat linkse blok + cda en zonder vvd gaan overwegen!

Kansloos, dat doet de CDA never nooit niet want dat zou hun de meest rechtse partij maken.

#20 lmgikke

@8 het is maar hoe je het wilt zien

VVD verliest er 8
PVV wint er 5
FvD wint er 2

CDA wint er 7
D66 wint er 8

GL wint er 10
PvD wint er 3

PvdA is gedecimeerd. Die stemmen lijken naar D66, CDA, GL en PvD te zijn gegaan.

Van de 8 zetels verlies van de VVD, verschuiven er 7 naar de rechterkant. Daarnaast zie je het midden groeien (CDA) en de progressieve + linkse partijen groeien.

PvdA lijkt afgestraft te zijn voor een deelname aan een Kabinet dat niet links/progressief genoeg was. En dat die stemmers nu verdeeld zijn over CDA D66 GL en PvD.

Daarmee zie ik deze verkiezingen niet als verlies voor links. Maar als een begin van een verschuiving in Nederland waarbij Rechts dus NIET gegroeid is, en een groot deel daarentegen kiest voor een progressieve (deels linkse) verandering.

Alles valt of staat met wat je ‘rechts’ noemt. Ik beschouw D66 en CDA als midden. En aangezien ik graag in positieve verandering geloof, leg ik deze uitslag liever positief uit dan in het negatieve te blijven hangen. Anders krijg je self fulfilling profecy…

#21 Bolke

Hey Spekman, nivelleren is blijkbaar geen feestje als het om zetels gaat.

http://nos.nl/artikel/2163430-spekman-ik-stap-op-als-de-pvda-leden-dat-willen.html

#22 Henk van S tot S

Goede kans dat Buma de volgende verkiezingen net zo afgestraft gaat worden als (voorheen) de PvdA:

Ik verdenk hen bij voorbaat van neoliberaal “gatlikken”.
;-)

#23 Jos van Dijk

@20: Zelfs als je D66 bij links rekent is er geen sprake van linkse winst. PvdA verliest 29 zetels, SP 1. Tegenover het verlies van 30 staan de 21 zetels winst van GL, D66 en PvdD.

Er is wel winst voor min of meer groene partijen. Dat zou als het goed is verdisconteerd moeten worden in een nieuw regeringsprogramma.

#24 beugwant

@6: Voor een partij die hooguit 3% van de bevolking bedient -ten koste van de rest- blijft het knap dat die 21 % (was 26%) van de stemmen krijgt. Blijkbaar likken velen de hand die hen de vreetnap weghaalt. Zo dom is zelfs een hond nog niet.

#25 Bismarck

@10: Het is gewoon onderzocht: De PvdA verloor stemmers aan zo’n beetje alle partijen, maar relatief weinig aan de PVV. Zelfs de VVD trok nog meer ex-PvdA-stemmers en verloor er ook meer aan de PVV (waarmee de VVD de belangrijkste stemmendonateur van de PVV werd).

Verder, het is uiteraard een grote carrousel; Ook een aantal winnaars hebben 40% of meer van hun electoraat uit 2012 zien weglopen naar een andere partij. Alleen Gristelijke stemmers zijn vrij honkvast.

#26 Bismarck

Overigens even gruwelen: Er is een knijterrechts-conservatief kabinet mogelijk; De rechts-conservatieve partijen zijn samen in de meerderheid (ik tel daar het CDA wel degelijk bij). Volgens de huidige stand hebben VVD, PVV, CDA, SGP en FvD samen 77 zetels. Alleen in de 1e Kamer zijn ze dan afhankelijk van gedoogsteun van de CU. En er mag zich natuurlijk bijna niemand afsplitsen, maar daar zal dat kabinet vast ook wetgeving op verzinnen.

#27 frankw

Stel nou dat onze gemeentes zouden overeenkomen met kiesdistricten en we een systeem als in Engeland zouden hebben met “first past the post”. Onze kamer zou dan de volgende zetelverdeling hebben:

VVD 109
CDA 20
PVV 9
SGP 5
SP 4
D66 2
CU 1
GL 1

Ik weet het wel, een gemeente als Amsterdam zou in Engeland als meerdere kiesdistricten te boek staan, maar even om het punt duidelijk te maken hoe achterlijk ondemocratisch een districten stelsel is.

bron: http://www.ad.nl/dossier-verkiezingen-tweede-kamer/bekijk-hier-de-uitslagen-per-gemeente~aa11d305/

#28 frankw

En in ander nieuws: socialisten zijn net zo erg als PVV, Nederlandse koeien worden Turkije uitgezet en we mogen binnenkort godsdienstoorlogen verwachten. Was getekend: Onze bondgenoot

http://nos.nl/artikel/2163456-cavusoglu-spoedig-beginnen-godsdienstoorlogen-in-europa.html

#29 Arjan Fernhout

@21: Spekman heeft geen fatsoen en geen eergevoel. Had ook nooit invloed op de werkelijke koers van de PvdA. En probeert nu nog gedesillusioneerde partijleden te chanteren. Wat een kutpartij!!

#30 Nietingelogd

Kuzu van de Turkenpartij doet WNL 6 maanden in de ban. Zozo…

#31 frankw

Arjan @29, ik begrijp iets niet. Als er een iemand binnen de PvdA verantwoordelijk is voor de terecht afgestrafte neoliberale koers dan is het Lodewijk Asscher. Hij heeft als vicepremier een mislukte flexwet op zijn naam die ons land weer een stap dichterbij het Neoliberale Uitpers Walhalla heeft gebracht. Het ligt toch veel meer voor de hand dat hij “zijn verantwoordelijkheid” neemt?

#32 Gert-Jan

Kwam die winst van PvdA in 2012 niet voor een groot deel van het cda? Zo ja, dan zijn ze vast nu weer terug naar cda gegaan.

Krijgen ze voor de 3e keer op rij een kabinet met een partner die ze niet willen. Eerst de pvv als gedoogpartner, en nu voor de 2e keer vvd.

#33 Bookie

@20
Zo’n 500.000 stemmers zijn dood (veel CDA, PvdA en VVD) en zo’n 800.000 nieuwe stemmers (jongeren en genaturaliseerden) stemden D66, GL en VVD.

#34 Bookie

@30
Mij verbaast de winst van Denk niet. Toen ik nog in Slotervaart woonde was de Nederlandhaat al groot. Niet voor niets was dat racisme een van de redenen dat ik ben verhuisd.

#35 Henk de Waal

@34:
Mij verbaast het wel. Ik zeg het niet graag, maar het is wel een beetje een anti-Nederland partij. Vind het maar enge mannetjes. Dacht niet dat zoiets stemmen zou halen.

#36 basszje

@35: Op zich niet onlogisch als de andere helft van het spectrum bestaat uit anti-mensen-partijen. Voorlopig heeft Denk zich, anders dan Baudet en Wilders, nog niet positief uitgelaten over geweld tegen andere groepen.

#37 Maggi

@20 @8 Het is maar hoe je het wil zien vol.3.

Mijn versie:

RECHTS -1 (VVD -8; PVV +5; SGP 0; FVD +2)
LINKS +12 (SP -1; GL +10; PvdD +3)
MIDDEN -11 (PvdA -29; CDA +6; D66 +7; CU 0; 50plus +2; DENK +3)

Mijn conclusie: links is de winnaar van de neergang van de al lang niet meer linkse PvdA omdat de teleurgestelde linker vleugel naar echte linkse partijen is overgestapt. De overige teleurgestelde PvdA-stemmers zijn daarheen gevlucht waar ze horen: bij de overige midden-partijen.

#38 [email protected]

@37: midden is wel erg groot in jouw definitie.

#39 Arjan Fernhout

@31: Voor zover de functie van voorzitterschap iets voorstelt, bescherm je ten alle tijden het functioneren van de politieke zware jongens of meisjes in je partij, los van het inhoudelijke. Nu creëert Spekman een interne strijd bovenop het zeer dramatische verlies.

#40 Micowoco

@1: Ik denk van wel. Ook Kapitein Kapmes en Biggetje Dijkgraaf hebben het niet gehaald. (reasons to be cheerful)

#41 Henk van S tot S

@35:
Met een pvv aanhang en nog wat idioten, die die niets anders doen dan de hele Islam bashen, is het een wonder dat denk niet groter is.

#42 Henk de Waal

@36:

Ze steunen enkel de martelingen van Erdogan, de Nederland-haat vanuit Turkije en de stemonvrijheid van hun mogelijke achterban. Dat is echt een stuk verschikkelijker dan jouw verdachtmaking van Baudet. Wilders is natuurlijk een ander verhaal.

Btw: ook de premier steunt geweld. Wie niet eigenlijk? Zelfs GroenLinks is ten oorlog gegaan…

#43 basszje

@42: Dat is exact hetzelfde, alleen dan van de andere kant.

#44 gbh

Dit is het slecht verhulde nazi-gedachtegoed van Thierry Baudet

https://goo.gl/tlOyai

#45 Lutine

@37

Links is wel erg marginaal geworden in jouw visie. En dat is misschien ook wel zo. Ik zie dat de SP en de PvdA elkaar jarenlang de tent uit hebben gevochten en nu beiden hebben verloren. De voormalige PvdA stemmers zijn in ieder geval niet bij de SP terecht gekomen. GL heeft geprofiteerd van het Klaver-effect en zal nu alle zeilen bij moeten zetten om de winst vast te houden. Dat betekend in de praktijk meeregeren, gedogen of constructieve oppositie.

#46 Henk de Waal

@43:

Te relativerend. Zo hoef je nooit meer iets te veroordelen. Poetin, Assad, Erdogan? Ach, dat is gewoon de andere kant van het Kunduz-akkoord.
Sommigen maken fouten, sommigen zijn fout.

#47 Anoniem-naamisgekaapt-

Waarom wordt Denk hier eigenlijk niet tot links gerekend in alle speculaties? Al hun officiële standpunten zijn sterk links. Je zou er op kunnen afdingen dat ze niet kritisch genoeg zijn op de extreem nationalistische dictator Erdogan, maar ja, aan de andere kant openlijk steunen doen ze hem ook niet, ze houden zich alleen wijselijk stil omdat ze bang zijn anders hun Turkse achterban te verliezen. Niet echt een reden om de partij heel anders te kwalificeren lijkt me. Conclusie: gewoon een linkse partij, toch?

#48 Co Stuifbergen

@47: Ik beschouw DENK en 50+ als partijen die voor een specifieke groep opkomen, zonder idealen voor de rest van de bevolking.

Dat mag natuurlijk, maar daarom zijn ze niet links.

#49 Bolke

Als ik Buma was dan liet ik Rutte lekker bungelen en had ik Rutte veroordeeld tot de PVV.

#50 Bolke

@48: DENK en 50+ zijn ook gewoon populisten

#51 Anoniem-naamisgekaapt-

@50 Populisten kunnen ook links of rechts zijn, Geert Wilders is toch ook én rechts én populist?

#52 Bolke

@51: Een populist waait met alle winden mee en dus niet echt in te delen in links/rechts

#53 basszje

@46: Dat ben ik met je eens. Zowel met Denk als Baudet ( en Putin en de rest van de zooi ) .

Sowieso zijn die lui van Denk PVDA’s die ook nog eens niet te vertrouwen waren, dat is een beetje dubbelop.

Zie @44 voor Baudet.

#54 analist

@42: Ze steunen enkel de martelingen van Erdogan, de Nederland-haat vanuit Turkije en de stemonvrijheid van hun mogelijke achterban.

waar precies? vast wel in het geniep maar niet in het openbaar.. of wel? heb je iets van een bron?

#55 Henk de Waal

@53:

Niet zo’n sterk stuk vind ik zelf en zwaar overdreven. Dat is zoiets als de PvdA racistisch noemen door 1 a 2 Marokkanen uitspraken

#56 Henk de Waal

Btw: leuk om de weerstand te zien voor Baudet. Ligt toch gevoelig bij velen. Dit is de nieuwe Fortuyn, mark my words. Die partij gaat nog veel goed doen.

#57 analist

misschien ook nog ff #54 beantwoorden hdw?

#58 mark3000

Ik denk dat je beter kunt spreken van drie politieke stromingen (aldus Rene Gude), bijvoorbeeld gekoppeld aan de drie klassieke waarden:

– gelijkheid – progressief – rationalisme -> ~links
– vrijheid – pragmatisch – voluntarisme -> ~rechts
– broederschap – traditioneel – empirisme -> ~nationalisme

* in de werkelijkheid hebben alle partijen van alles een beetje, maar ergens ligt meer gewicht

#59 John

@56: je hebt gelijk: zowel Fortuijn als Baudet zijn beide inhoudelijk beperkt, maar door hun enorme ego vinden ze zichzelf fantastisch intellectueel, terwijl iedereen met een half brein ziet dat ze enkel zichzelf daarmee voor de gek houden. En hun onnadenkende bewonderaars dan.

#60 Henk de Waal

@59:

Jahoor, doctor Baudet en professor Fortuyn zijn ‘inhoudelijk beperkt’. Daarom heeft Fortuyn ook volkomen gelijk gekregen, net als Baudet dat heeft (maar het nog moet krijgen). Lees hun boeken eens.

#61 JANC

@60: Heeft ‘ie niet. Zal ‘ie niet krijgen.

#62 McLovin

@60: Je bent nogal idolaat van die Baudet, maar was dat niet dat nare mannetje die 3 jaar geleden niet een akkefietje had naar aanleiding van uitspraken over het gelijk van Julien Blanc?

Zelf heb ik altijd het idee dat ik naar een typetje van de helaas te vroeg van ons heen gegane Rick Mayall zit te kijken als ik die Baudet zie.

#63 Henk de Waal

@62:

Idolaat is wat overdreven, maar dat hij goed is staat buiten kijf. 10 x meer inhoud dan jochie Klaver. Dat relletje omtrent Blanc. Tja, nuance enzo. Voor mensen die wat tegen zijn ideeën hebben is dat vaak aanleiding om hem persoonlijk aan te vallen.

Je moet t ook in perspectief zien. De echte inhoudelijke conservatief en democraat zal zich thuisvoelen bij FvD. Die gaan heel wat syemmers weghalen bij D66, VVD, CDA en PVV.

#65 McLovin

@63: Je hebt nu al veel reacties geponeerd met dat Baudet goed is, inhoudelijk is etcetc ga je nu ook nog met een soort van bewijsvoering komen? Concrete voorbeelden? of is het meer je onderbuikje en moeten we het maar gewoon van je aannnemen dat Baudet zoveel meer inhoud heeft dan klaver?

#66 Henk de Waal

@65:

Wil je nu serieus een linkje naar de partijsite en z’n publicaties? Kom, ik kan geen boeken voor jouw lezen, dat zul je zelf moeten doen.

#67 McLovin

@66: ja das lekker makkelijk….wellicht kan je ons helpen en kort samenvatten wat al dat intellectueels van die baudet inhoudt en waarom het klopt?

En als je toch bezig bent: is dit allemaal ook nuance?
https://ikje.blogspot.nl/2016/02/is-thierry-baudet-geen-neofascist-20.html

#68 Henk van S tot S

@67:
Waarschijnlijk bedoelde #66 o.a. deze
;-)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*