SG-café donderdag 10-08-2017

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Dit is het Sargasso-café van donderdag 10-08-2017. Hier kan onder het genot van een virtueel drankje, nootje en/of kaasplankje alles besproken worden wat elders off topic is.

Reacties (10)

#1 Bismarck

Wat zal de reactie van Trump zijn? We hebben 400 raketten op Pyongyang gericht?

#2 Anoniem

Ik heb het idee dat ze in Noord-Korea een beetje verkeerd inschatten hoeveel belang ze in de VS hechten aan Guam.

#3 Anoniem

Ook doet de media erg hypocriet over die bedreigingen van Noord-Korea, Amerika heeft Noord-Korea al zo vaak bedreigt, en nu Trump weer (al sinds Bush ze bij de axis of evil deed). En we hebben bij Irak kunnen zien wat er met je land gebeurt als je op dat lijstje staat en géén massavernietigingswapens ontwikkelt om jezelf te beschermen.

Noord-Korea is natuurlijk een waardeloze dictatuur, maar dat ze die nukes bouwen is toch gewoon hun slimste optie?

#4 Emile M

Is iedereen nu vergeten dat de Ziektewet rond 1994 is uitgekleed op insigatie van de werkgevers, omdat particuliere verzekeraars en arbodiensten veel efficiënter konden werken dan bedrijfsverenigingen?
https://www.trouw.nl/samenleving/van-twee-weken-doorbetalen-bij-ziekte-naar-twee-jaar-en-terug-~a3fd95eb/

#5 Bismarck

@4: Ach, ik zie wel meer discrepanties. Neem bijvoorbeeld:
“als het personeel bijvoorbeeld overspannen is geraakt of onverklaarbare ernstige vermoeidheidsklachten heeft.”
en
“Het is bovendien oneerlijk dat de ondernemer opdraait voor iets waar hij weinig aan kan doen”

#6 lmgikke

@5 hoezo discrepanties? werknemers zijn toch niets anders dan productiemiddelen die je op gebruikt en dan vervangt?

al die onzin zoals werkdruk, overspannen, vermoeidheid, ziekte. Dan is die werknemer gewoon een slecht productiemiddel. En die moet je dus sneller van de hand kunnen doen zonder verdere financiele impact.

SARCASM OFF

Overigens als je kijkt naar de arbodiensten: hun inkomsten komen uit consultaties en (her)keuringen. Het is dus lonend om mensen af te keuren, dan creeer je namelijk werk voor de toekomst, de herkeuring. M.a.w. de financiele prikkels liggen verkeerd, afkeuren is financieel aantrekkelijker dan goedkeuren.

#7 lmgikke

@4 uit het artikel: “Een kleine ondernemer met vier vaste krachten in dienst komt immers in zware problemen als iemand ziek wordt en hij dus een kwart van zijn mensen mist terwijl hij wel de volle mep aan loon moet doorbetalen.”

Die zin heb ik zo vaak gehoord, maar wat we opvalt is dat het juist de kleine bedrijven zijn waar men niet moeilijk doet over vaste krachten, en het juiste de grote coorporate bedrijven zijn waar men alleen nog maar met tijdelijke krachten werkt. En zo gaat het continue in deze discussie. Er wordt een enkel voorbeeld uitgelicht waarom de regels soepeler moeten worden, maar de voorbeelden met negatieve effecten voor de werknemer worden verzwegen. Terwijl men die argumenten echt wel weet, en n.a.w. juist daarom het wil doorvoeren, maar weet dat men het er niet doorheen krijgt.

Idem zie je bij de ‘marktwerking’. standaard riedel is: zorgt voor lagere prijzen en betere service. Realiteit: zorgt uiteindelijk voor (semi) monopolies , slechte service en hogere prijzen. En dat wist men al lang. Maar als je coorporate dient, zul je toch iets moeten lullen om je winstmaximalisatie aan de samenleving te verkopen.

#8 Le Redoutable

@6&7 Willen wel, maar kunnen is anders. Je moet wel en verdomd winstgevende zaak of een gigantische verzekering hebben als je zonder probleem een kwart van je personeel kan missen. Mede door de hoge premies en belastingen in Nederland zijn salarissen meestal veruit het grootste aandeel in de kosten.

Een gemiddelde kleine/middelgrote ondernemer kan misschien een half jaar een salaris doorbetalen van iemand die niet werkt, maar dan zijn de reserves wel op. Zij hebben dan de keus de rest harder te laten werken met een grote kans dat die overwerkt raken of de tent failliet te laten gaan, en dan is uiteindelijk iedereen brodeloos. Het gevolg is dat iedereen alleen nog maar uitzendkrachten en z.z.p.’ers durft in te huren, lekker sociale alternatieven allemaal. Links denkt altijd dat alle werkgevers multinationals zijn met miljoenen op de bank, in de praktijk zijn vele al blij als ze net hun eigen vaste lasten kunnen betalen.

#9 basszje

@7: Hear hear. De meeste ‘kortingen’ gaan ook helemaal niet naar kleine bedrijven, maar naar de multinationals met hun tax-rulings en ‘we vertrekken als we niet dit of dat krijgen’ – gehuil. De meeste kleine bedrijven betalen gewoon volle pond en zitten op de eerste rij bij klappen.

#10 Nietingelogd

@3: ik denk dat China en Japan helemaal klaar zijn met dat pisventje. Want als hij de VS kan bedreigen dan ook zijn naaste buren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*