Servische leider Ivanovic in Kosovo vermoord

De prominente Kosovo-Servische politicus Oliver Ivanovic is doodgeschoten.

De 64-jarige Ivanovic was in het noorden van Kosovo een bekende politicus. In 2016 werd hij veroordeeld vanwege oorlogsmisdaden tijdens de burgeroorlog. Hij zou in 1999 opdracht gegeven hebben voor de moord op etnische Albanezen. In 2017 werd Ivanovic in hoger beroep vrijgesproken. Er zou een nieuw proces plaatsvinden.

Reacties op het Live blog van Balkan Insight.

Open waanlink

 1. 2

  @1 Ja, dat zou je wel denken. Maar wat je soms ziet is dat een hoger rechtsorgaan een lagere kan vragen de zaak nog eens te bekijken, zonder zelf met een oordeel te komen. Zal van het rechtssysteem van het land in kwestie afhangen.

  Sowieso lijkt me dat in dit geval een beetje vaag, omdat de veroordeling plaatsvond door een rechtbank die deel uit maakte van een EU-missie (ik wist niet dat dat kon) maar het hoger beroep lijkt een lokale rechtbank te zijn: https://en.wikipedia.org/wiki/Oliver_Ivanovi%C4%87

  Nou ja, we weten inmiddels wel dat er geen nieuwe rechtszaak komt. Ben wel heel benieuwd van welke kant de kogel kwam, en of er gevolgen zijn voor de regio.

 2. 4

  Als ik het op Wikipedia goed lees was hij ook (te?) kritisch op de lokale maffia in Mitrovica.

  @1: De NOS verwoordt het niet helemaal goed. Hij is niet in hoger beroep vrijgesproken (althans hij is wel vrijgesproken voor een vergrijp waarvoor ie in eerste aanleg ook al voor was vrijgesproken), maar de eerdere uitspraak is geschrapt en de zaak moet opnieuw. Zal allicht iets vergelijkbaars zijn met de revisie, die in Nederland ook wel voorkomt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren