Separatisten winnen meerderheid in Catalonië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

NIEUWS - Toch is een referendum over onafhankelijkheid onwaarschijnlijk, meent de BBC-correspondent ter plaatse. De partijen die nu samen een meerderheid hebben, verschillen politiek te veel van elkaar. Verder is een referendum vooralsnog onconstitutioneel in Spanje.

Open artikel

Reacties (11)

#1 Bismarck

Ter achtergrond: De Catalaanse Maurice de Hond peilt sinds dit jaar een meerderheid voor onafhankelijkheid, maar Madrid weigert categorisch een referendum toe te staan. Ik zeg even goed in de gaten houden en misschien volgend jaar 11 september naar Barcelona om historie te beleven?

#2 Lesley

De titel kan beter zijn: separatisten BEHOUDEN meerderheid. In 2010 hadden CiU en ERC gezamelijk 72 zetels (regeerden niet samen) en nu slechts 71.

Toch zie ik dit wel als een nederlaag van de separatisten. Vooraf werd gerekend op een absolute meerderheid of net iets daaronder. Dat CiU echter zetels ging verliezen, daar hield haast niemand rekening mee.

Die meerderheid voor onafhankelijk is wat mij betreft ook nog onduidelijk. Deze twee partijen kregen gezamelijk 44% van de stemmen…

#3 Bismarck

@2: Er zijn wel wat verschillen. Tot en met de vorige verkiezingen hield de CiU zich nogal op de vlakte waar het onafhankelijkheid betrof. Deze verkiezingen zijn speciaal uitgeschreven als een soort verkapt referendum (naar aanleiding van de mars voor onafhankelijkheid met 1,5 miljoen deelnemers afgelopen 11 september), waarbij de CiU zich duidelijk voor de mogelijkheid van onafhankelijkheid (en in ieder geval het recht op zelfbeschikking, dus een referendum) uitsprak.

Je vergeet trouwens dat er nog twee volmondig separatistische (linkse) partijen in het nieuwe parlement zitten (te weten ICV-EUiA en CUP) en dat de separatisten in totaal 58% van de stemmen (en 87 van de 135 zetels) hebben gekregen. Daar staan maar twee volmondig pro-Spaanse partijen (PPC en C’s, met in totaal 28 zetels en 16% van de stemmen) en één halfslachtige (PSC 14% en 20 zetels) tegenover.

#4 Lesley

@3: ICV-EUiA is véél meer een groene partij dan een separatistische partij. Daarnaast is natuurlijk niet 100% van de CiU-stemmers direct ook separatist. Bovendien: de anti-separatistische partij C’s ging van 3 naar 9 zetels. Conclusie: niemand weet nu eigenlijk waar Catalonië staat.

#5 Bismarck

@4: CiU is ook meer dan een nationalistische partij (namelijk ook rechtsliberaal), de PPC is ook meer dan een Spaans-nationalistische partij (namelijk ook conservatief). Punt is dat deze verkiezingen speciaal zijn uitgeroepen (twee jaar vervroegd, juist door de CiU) met als belangrijkste punt of Catalonië het pad richting onafhankelijkheid ging inzetten (waarbij CiU, ERC , ICV-EUiA en CUP duidelijk als inzet aangaven een referendum over onafhankelijkheid te willen houden na de verkiezingen). En de verkiezingen hebben daarin duidelijk gesproken (58% expliciet voor ja, 16% expliciet voor nee).

De enige reden waarom we niet weten hoe Catalonië ervoor staat is omdat in Madrid de Spaanse conservatieve nationalisten (faliekant tegen) de dienst uit maken en het niet duidelijk is hoe hard die het willen en kunnen spelen.

#6 Lesley

@5 Met dat percentage van 58% ben ik het dus niet eens, aangezien ICV-EUiA niet uitgesproken voor onafhankelijkheid is (sterker nog: de voorman Herrera heeft zich niet uitgesproken over zijn eigen stem bij een eventueel referendum en de partij zoekt een “ander type relatie” tussen Spanje en Catalunya). Dus ook de conclusie die je daar aan verbindt vind ik dus ook erg voorbarig.

Met je tweede alinea ben ik het wel eens. En overigens ben ikzelf ook voor een referendum.

#7 Bismarck

Wikipedia heeft misschien niet de waarheid in pacht, maar stelt toch vrij duidelijk: Iniciativa per Catalunya Verds calls itself an “ecosocialist” party and their members are therefore, the “ecosocialists”. This ideology is summarized in the book “The ecosocialist manifesto” … According to this book, this ideology is also deeply feminist and pro “freedom of the European peoples” (i.e. pro self-determination for the Basque Country, Corsica or Catalonia herself).

#8 Thallman

Spanje verruilen voor de EU. Ik begrijp dat linkse dedain voor nationalisme een stuk beter als ik dit lees.

#9 Lesley

Ok, dan pakken we het partij programma er maar bij (p. 131 op http://www.joanherrera.cat/sites/default/files/programa_icv-euia_2012.pdf):

“Per nosaltres el federalisme català i l’independentisme no són adversaris, perquè comparteixen l’objectiu d’exercir el dret a decidir. L’adversari comú és el centralisme.

Som l’esquerra nacional que vol ser alternativa a la dreta nacional que representa CiU.

ICV-EUiA som l’única força catalanista que suma a federalistes i a independentistes. Diferents sensibilitats, però una sola política basada en el dret a decidir. La pluralitat ens fa més forts i és un motiu d’orgull de la coalició.

Tancar la porta definitivament a la via federal o confederal, com es fa des de determinats sectors independentistes, és un error, la negociació i el pacte sempre són vies raonables per resoldre els conflictes nacionals, si és que les dues parts en tenen voluntat.”

Hier begrijp ik toch echt uit dat ze zich niet uitspreken over onafhankelijkheid (overigens wel tegen centralisme), maar dat ze vóór het recht op (eigen) besluit zijn, dus een referendum. Dus waar je in @3 zegt dat ze volmondig seperatistisch zijn, is dus niet waar.

Verkiezingen geven dus inderdaad (kleine) meerderheid voor referendum, wat dan weer niets zegt over de eventuele meerderheid voor onafhankelijkheid (@1).

Amen :-)

#10 Bismarck

Ik hou 87 tegen 28 (de PSC is er verdeeld over, dus die laat ik buiten beschouwing) toch echt voor een heel ruime meerderheid voor een referendum en dus ook voor de consequentie daarvan (gezien de huidige stand van zaken: onafhankelijkheid). Madrid kan me verder uiteraard gestolen worden, waar ik wel nieuwsgierig naar ben is de EU. Laat die zich door Madrid ringeloren, of gaat de Unie ook in eigen terrein de drang naar vrijheid steunen, zoals ze dat deed toen het om buiten liggende gebieden (en dus niet het eigen hemd) ging?

#11 McLovin

persoonlijk zie ik het wel zitten, een verenigd Europa bestaande uit relatief kleine regio’s en het opdoeken van nationale staten. Rationeel waarschijnlijk complete onzin maar gevoelsmatig ben ik wel toe aan iets nieuws.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*