Schuldencrisis

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat velen van het weekend al voorspelden, is zich alsnog aan het voltrekken. Nadat de VS door z’n schuldenplafond heenbreekt en z’n triple-A status verliest (“ze hadden een tien en ze hebben een negen”, aldus hoogleraar fiscale economie en oud-minister Willem Vermeend), krijgen ook de Europese beurzen harde klappen te verduren, bovenop de bestaande Eurocrisis

Is dit het begin van een langdurige depressie en het einde van het kapitalisme? “De beurzen crashten wel eens harder”, schrijft Nu.nl. “Dit is de ergste crisis sinds de Tweede Wereldoorlog en het had de ergste crisis sinds de Eerste Wereldoorlog kunnen zijn, als politici en bestuurders geen belangrijke beslissingen zouden hebben genomen”, zei de directeur van de Europese Centrale Bank, Jean-Claude Trichet, nadat de ECB grote hoeveelheden staatsobligaties van Spanje en Italië had gekocht.

Ondertussen is het grote vingerwijzen natuurlijk al begonnen. Rechts wijst op de speech van Obama, en Links wijst op het tomeloze graaikapitalisme, deregulering van de financiële markten, belastingverlaging voor de rijken, industriesubsidies en geldverslindende oorlogen.

Juan Cole trapt namens Links af met een extraoverzichtelijk grafiekje:

Uw bewijs dat je geen tienduizenden euro hoeft te spenderen aan een opleiding financiële economie om de huidige situatie te duiden, maar dat boerenslimheid of een kristallen bol meer dan afdoende zijn omdat de experts het ook allemaal niet meer weten, kunt u kwijt in de comments.

Update: Volg het laatste nieuws op NRC-Liveblog

Reacties (22)

#1 Dimitri Tokmetzis

Ik gooi ‘m er maar meteen in: gedereguleerd kapitalisme heeft de neiging om alle kosten te externaliseren. Dat is de afgelopen twee decennia dan ook op enorme schaal gebeurt. De echte kosten zijn doorgeschoven naar de toekomst en op de schouders van de armen en de middenklasse. Nu wreekt zich dat.

#2 keest

Simpel, Harvie legt het uit: het systeem is ondood: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/aug/04/neoliberalism-zombie-action-phone-hacking
(kort: crisis jaren ’70 werd afgekocht met loonsverhoging, neoliberalen kwamen met goedkoop krediet, maar dat kan nu door deze crisis niet meer; einde oefening)

#3 qwerty

…maar dat boerenslimheid of een kristallen bol meer dan afdoende zijn omdat de experts het ook allemaal niet meer weten, kunt u kwijt in de comments.

Dat “kunt u kwijt in de comments” begint wel een gevleugelde uitdrukking te worden hier. Zoiets van “wij lullen ook maar wat laat maar zien dat u ook kunt lullen”. of “wij zeuren, u kunt het vast beter” maar eigenlijk “wij weten het helemaal niet, laat u maar zien dat u het ook niet weet”.

Toch?

#4 Prediker

@3; Absoluut, qwerty. Jij hebt het door ;-)

#5 Monade

Die 81000 euro aan subsidie hebben jullie nu al opgezopen, zeker?

/Ik geef de schuld aan de boomknuffelaars. Dankzij hen is er niet genoeg goedkoop papier om dollars te drukken.

#6 Prediker

@5; Allemaal uitgegeven aan de hoeren en de coke, voor ehm… participerende journalistiek.

#7 qwerty

Hier, @Prediker is er weer een voor jou. Ik verzin ze niet hoor. En laat je kiezen heel.

#8 Bjorn

Overheden die hun schulden niet meer kunnen betalen is het einde van het kapitalisme. Het is waarschijnlijk net hoe hard je definitie van ‘kapitalisme’ verkracht je ‘kapitalisme’ definieert…

#9 Bjorn

Om de schuldenberg kwijt te geraken zal er flink bezuinigd moeten worden op overheidsuitgaven. Dat zal inderdaad het einde van het kapitalisme betekenen…

#10 Jsk

einde van het globale capitalism gaat mij wat ver. de transnationale maken goede winsten. daarnaast is de bankencrisis maar deels de oorzaak van de huidige problemen. ijsland en Ireland zijn door flitskapitaal ten val gebracht maar de zuid europese landen zeer zeker niet. de huidige ontwikkelingen geven meer aanleiding tot het denken over het einde van de soevereine natie-staat. politici kunnen niet langer rekenen op het patriotisme van de nationale financieel-economische elites.

#11 Prediker

De wereld dreigt economisch in elkaar te zakken, en Willem Middelkoop gooit er een youtube-videolinkje uit over wie er zat achter de moord op Kennedy? Goh, weten we ook weer wie we niet serieus hoeven te nemen over de financiële crisis!

#12 keest

Voor de crisis toesloeg in september 2008 hadden landen als Nederland een begrotingsOVERSCHOT. De VS ook. Nu deze gigantische tekorten, omdat ze de schulden van de private banken zijn gaan overnemen om het systeem op z’n hoeven te houden (en ze het geld niet halen waar het zit, namelijk bij de 10% bovenlaag en de transnationale van @9).

#13 Joop

Ook ons economisch moederland wordt kennelijk getroffen door de schuldencrisis…

http://www.sueddeutsche.de/wirtschaft/folgen-der-schuldenkrise-warum-die-krise-auch-deutschland-trifft-1.1129329

#14 FiFa

Ach het trekt wel weer bij (of niet), we kunnen er als simpele lulloburgers toch niets aan doen.

#15 Jsk

@12: VS hadden een tekort. Nederland had vnl een tekort omdat de VS een overschot hadden.

#16 Loupe

Is The World Going Bankrupt?

Europe and the US are hopelessly over-indebted. The crisis that started in the US real estate sector in 2007 has devastated state finances on both sides of the Atlantic and is threatening to wreck the euro and trigger a second global downturn. The world lacks the political leadership needed to end the turmoil.

#17 keest
#18 Tjerk

Volgens mij klopt die grafiek niet, aangezien de CBO uitgaat van de huidige wetgeving. Volgens die wetgeving houden de Bush tax cuts op te bestaan in 2013.

#19 keest

US Closer to ‘Junk Bond’ Status Than Triple-A: Bove
http://www.cnbc.com/id/44073854

#20 Jsk

@19: onzin-analyse aangezien er met geen woord gerept wordt over de activa van de Amerika BV. zo is iemand met een hypotheek van drie ton ook “bijna failliet”.

#21 Sjiek

Ergste crisis? Toen ik diarree had.

We praten ons wat aan en het gebeurt warempel. En het gaat nergens om. Geen communisten meer die het op ons hebben afgezien. De terroristen hebben niet meer die schwung van 10 jaar geleden. De nazis dat is al 65 jaar terug… Waarom die paniek en die angst? Ohh fuck ja we gaan een hoop geld verliezen.

#22 Marcel

Hoe eerder we uit de Euro zijn hoe beter het is. Nederland heeft er nog nooit van geprofiteerd en handel kan ook zónder de EU en de Euro. De Wereldhandelsorganisatie zou niet eens handelsbarriëres toe staan, en daarnaast het Duitse volk wil de welvaartsvernietigende Euro ook niet meer.

Referendum nu. Alleen Eurofielen zijn daar tegen omdat zij in hun democratiehatende minachting van het volk de uitslag al weten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*