Rotterdam als proeftuin voor gasloos wonen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In maart schreef ik een stuk over gasloos wonen, inmiddels ontpopt Rotterdam zich volgens het Algemeen Dagblad tot:

dé proeftuin voor gasloos wonen. In de stad worden verscheidene technieken uitgeprobeerd die ervoor moeten zorgen dat ons land minder afhankelijk wordt van gas, dat rap aan populariteit verliest door de gasbevingen in Groningen en spanningen met Rusland.

Volgens Jan Willem van de Groep van het innovatieprogramma Energiesprong van Platform 31 staan er in Nederland nu zo’n 1000 gasloze woningen. Een aantal dat snel kan groeien als de ambities van de provincies Utrecht en Noord-Brabant met nul op de meter woningen waargemaakt worden.

Open artikel

Reacties (39)

#1 roland

Gasloos wonen bevordert de (verplichte) aansluiting op het warmtenet vooral als de gemeente belanghebbend is.
De gemeente verbiedt dan de aanleg van een gasnet.

#2 Krispijn Beek

@1 als je nou eerst eens de moeite neemt om het stuk te lezen waarnaar gelinkt wordt dan zou je zien dat het niet om warmtenet woningen gaat.

#3 Bernard Weiss

Woon hier (Ede) al ruim drie jaar gasloos, en naar grote tevredenheid. De woning wordt verwarmd (en gekoeld!) door een warmtewisselinstallatie, koken op inductie (wat een fantastische uitvinding, had ik jàren geleden al moeten hebben!).

Zelfs de verlichting is electrisch…

#4 Joost

@3:

Zelfs de verlichting is electrisch…

Wow! Dat wil ik ook!

#5 Bolke

@3: En toen was er een stroomstoring.

#6 Jeroen

@5: dan is met wat bonen (ook koude) de gasloosheid zo verholpen.

#7 Henk van S tot S

@5:
En dan zit je dus ook zonder werkende gasgestookte c.v.-ketel ;-)

#8 Bolke

@7: Correct, maar dat kan je oplossen met een heel klein aggregaat (euro of 150) of omvormer, en je kan zonder aggregaat nog steeds koken (o.a. water indien nodig).
Ik heb trouwens na diverse stroomstoringen in mijn wijk een UPS voor mijn C.V. zitten ;-)

Ik ben gewoon geen fan van het feit dat je volledig afhankelijk wordt van 1 type nuts voorziening.

#9 Hans Custers

@5

Ach, bij een stroomstoring loop je in elk geval niet het risico dat je huis de lucht in vliegt, zoals dat bij een lekke gasleiding kan gebeuren. Elk nadeel heeft zijn voordeel…

#10 Mario

@5

Kan het artikel zo even niet terugvinden, maar een paar dagen terug las ik over een nieuwe doorbraak m.b.t. (bepaalde) batterijen. Dacht dat het op http://www.technologyreview.com stond.

Komt in ieder geval zo’n beetje op het volgende neer:

Door een “nieuwe” uitvinding wordt het mogelijk om de productietijd van batterijen drastisch te verlagen, wat op een later tijdstip de kostprijs van batterijen tevens zal verlagen. En batterijen komen, zoals je weet, in allerlei vormen, soorten en maten.

Volgens dat artikel bleek het winstgevender te zijn om de productietijd te verminderen. Dat schijnt..nogal gelukt te zijn.

Over een paar jaar lacht men wereldwijd om stroomstoringen of gebrek aan opgeslagen energie. Mede omdat de verdere ontwikkelingen m.b.t. energie opslag tevens gewoon doorgaat.

Nu nog even die zultkoppen die zo tegen ‘groene stroom’ ageren een volkomen pedagogisch verantwoorde draai om de oren geven.

#11 Bolke

@9: Klopt, maar stroom kan je huis laten af fikken door kortsluiting.

#12 Bolke

@10: Dan zullen ze de accu’s toch echt nog heel veel moeten verbeteren, want als je nu een huis op accu’s wilt laten draaien qua stroom dan mag je wel een extra garage bij bouwen, productie tijd en prijs zijn niet zo’n issue, formaat wel.

#14 Hans Custers

@9

Het gaat hier over de voor- en nadelen van gasloze huizen. Of wil je nu zeggen dat jij wel gas hebt, maar geen elektriciteit?

#15 Hans Verbeek

gas, dat rap aan populariteit verliest door de gasbevingen in Groningen en spanningen met Rusland.

Je kunt hier nog twee belangrijke redenen om af te kicken aan toevoegen:
– om de CO2-uitstoot te verlagen (ja, ook als je gas stookt, produceer je CO2)
– omdat het gas in 15 jaar tijd zal opraken.

Ik ben erg hoopvol dat het zal gaan lukken. In de 17e eeuw was Nederland het welvarendste land ter wereld, zonder aardgas…

#16 Bolke

@15: In de 17e vroor de helft van de bevolking ook gewoon dood als stook hout (te) duur was.

#17 Krispijn Beek

@16 zo zie je maar dat de opkomst van steeds goedkopere duurzame energie zo z’n voordelen heeft :)

#18 Mario

@12

Joh, zou jij er persoonlijk moeite mee hebben, om -mocht het nodig zijn- bijvoorbeeld een dier te slachten om je te voeden en kleden?

Je bent een verwend kind. Jij gaat vooruit in de tijd (een paar jaar) en ik knal je direct even terug naar je roots. ;-p

@16
Tip (er zijn mods):
http://www.shiningrocksoftware.com/

#19 Mario

Btw, @12

“productie tijd en prijs zijn niet zo’n issue”

En dat bleek dus juist wel het geval te zijn, volgens dat artikel. We hebben het hier niet over die her-oplaadbare batterijen die jij in je buttplug stopt. ;-p

Zal dat artikel morgen even opzoeken. Anders herinner mij er even aan.

#20 Bolke

@18:

Joh, zou jij er persoonlijk moeite mee hebben, om -mocht het nodig zijn- bijvoorbeeld een dier te slachten om je te voeden en kleden?

Nee hoor, ik zou zelfs jou op eten indien nodig, en ik vermoed dat ik wel een paar mooie nieuwe stappers van je vel kan maken ;-)

#21 Bolke

@19: enig idee hoeveel accu’s je nodig bent om een huis fatsoenlijk van stroom te voorzien?

#22 Mario

@21
Kost mij werkelijk maar één telefoontje om een timmerman te vinden die er een visueel aantrekkelijke vorm aan weet te geven. Met een paar planken en spijkers alleen al, kom je een heel end. Tenzij je er een meer ‘kunstig’ iets van wil maken. Beide mogelijk.

Of ga je mij nu vertellen dat je huis geen ‘dode & beter bruikbare hoekjes’ kent? Hmm..

Man, tegenwoordig worden er servers aan de muur geplakt. Waar lul je eigenlijk over?

http://www.nerdalize.com/

En voor de debielrechtse gekkies, het is -ook nog eens- een Nederlands product!!1!

#23 Krispijn Beek

@21 ligt er aan of je autarkisch wil gaan, of dat je in staat wil zijn om bij een stroomstoring van zeg 1 dag de kachel aan te houden. In eerste geval heb je behoorlijk wat nodig, in tweede geval kom ik met 10 tot 20 kWh een heel eind. De omvang van 10 a 20 kWh past prima op de plek waar nu de cv hangt. Of als uitbreiding op de UPS die daar toch al hangt.

#24 Henk van S tot S

@15:
Mijn familie stookte toen turf; CO2 uitstoot p/kg 1190g
;-)

#25 Bolke

@23: Voor de kachel alleen valt het wel mee inderdaad, maar als je enigzins comfortabel de stroomstoring door wilt komen dan heb je toch al snel een paar vierkante meter aan accu’s nodig, of je moet je huis ombouwen naar 24 of 48 volt zodat je minder accu’s nodig hebt.

#26 Krispijn Beek

@25 Ik zou zoveel geld niet investeren voor comfort tijdens een storing. Als je dat belangrijk vind moet je ook niet miepen dat het ruimte kost.

Bovendien hoeveel elektriciteit verbruik je dan wel niet per dag voor ‘comfortabel wonen’? Ik kom op een dag met meerdere 60 graden wassen, 2 keer de vaatwasser en nauwelijks opbrengst van de zonnepanelen niet boven de 15 kWh elektriciteitsverbruik uit. Bij storing doen we de was en vaatwasser op ander moment, kaarsjes aan. Mechanische ventilatie zacht, gelet op verbruik van warmtepomp of infraroodverwarming kom ik echt wel uit met 20 kWh aan energieopslag. Dat vergt geen vierkante meters.

#27 Bolke

@26: voor 20 kWh heb je nodig

10 accu’s van 86 x 130 x 18 (BxHxD).

een vloer oppervlakte van 1,8 meter bij 8,6 meter, dus zo’n 15,5 vierkante meter, ik vind dat nogal wat hoor.

http://tweakers.net/nieuws/102834/tesla-energy-toont-accu-voor-thuisgebruik-en-voor-bedrijfsleven.html

En nu laten ze op de foto wel zo’n mooie ‘hang’ versie zien, maar ik kan je nu al zeggen dat de meeste huizen geen muren hebben die 3 x zo’n 7 kWh kunnen dragen kwa gewicht, tenzij je betonnen muren hebt.

#28 Krispijn Beek

@27 Van de website van Tesla. Gewicht Tesla Powerwall: 100 kg.. Afmetetingen: 1300 mm x 860 mm x 180 mm. Leverbaar in 7 en 10kWh uitvoering.

Voor 20 kWh opslag (ipv leverbare piekstroom) heb je er dan 2 nodig (ipv 10). Levert op l×h*b van 1300 mm * 1720 mm * 180 mm. 200 kg aan de muur lijkt me haalbaar voor veel huizen en anders plaats je ze steunend op de grond.

Ik jouw berekening van 20 kW vermogen zou de accu meer Ampère moeten kunnen leveren dan de netaansluiting van een gemiddelde woning (3 * 25 A).

#29 Hans Verbeek

@16: in de 21e eeuw smeken mensen hun familie en artsen om alsjeblieft dood te mogen gaan.
https://sargasso.nl/ophouden-2/
Doodvriezen lijkt me minder gruwelijk dan kanker of Alzheimer.

#30 Hans Verbeek

De gaswinning in Groningen kan gehalveerd worden volgens Greenpeace.
http://nos.nl/artikel/2043121-drastische-maatregelen-maken-halvering-gasgebruik-mogelijk.html

#31 Hans Verbeek

@28: om die Power-Walls te maken moet in andere landen erg veel energie verbruikt worden.
Staat op de website van Tesla ook hoeveel KWh er nodig is om zo’n Power-Wall te maken?

Het is echt veel eenvoudiger om alleen energie te gebruiken als die beschikbaar is. In de 17e eeuw werd erg alleen graan gemalen als er wind stond (en als er graan was). Op windstille dagen deden de molenaars andere dingen.
In de natuur gaan vogels (en andere dieren) alleen nesten bouwen en eieren leggen als er genoeg voedsel (=energie) voorhanden is. Planten maken bladeren in het voorjaar als de dagen lang genoeg zijn en de bladeren genoeg rendement opleveren.
Denkt niet dat de natuur achterlijk, primitief en onrendabel is.

#32 Krispijn Beek

@28 moeder natuur doet veel aan energieopslag. Planten en bomen zijn goede voorbeelden, waar we zelf heerlijk van eten. Denk aan al die aardappels en wortels waarin de energie van de groene bladen opgeslagen wordt om de winter door te komen. Je verhaal pleit dus eigenlijk voor energieopslag (oogsten wanneer het hard waait en er veel zon is, zodat je het later kan gebruiken). Nu alleen nog zorgen dat die energieopslag milieuvriendelijk is.

Buiten dat eens dat het maken van een accu ook energie kost en milieulasten met zich meebrengt. Dat was hier niet de discussie, het ging er over dat Bolke in @27 beweerde zo ongeveer een extra huis te moeten bouwen om aan 20 kWh energieopslag te komen.

#33 Bolke

@28: die 1300 x 860 x 1800 is 1 accu die 2 kWh kan leveren volgens het artikel, ergo voor 20 kWH heb je er dus 10 nodig.

En je woning kan ook meer als 3 x 25A leveren, die 3 x 25 is continu, kortstondige piekstromen kunnen het dubbele zijn.

#34 Krispijn Beek

@33 nope, kijk even op de site van Tesla zelf. De accu’s kunnen 2 kW volcontinu vermogen leveren en hebben een capaciteit van 10 kWh.

Ik heb een stroomverbruik van max 20 kWh per 24 uur en 4 kW vermogensvraag haal ik enkel als ik wasdroger, vaatwasser, elektrische fornuis en wasmachine tegelijk aanschakel.

Ik heb er dus maar nodig ( 2 * 2 kW vermogen = 4 kW). Dat zijn 2 infrarood panelen van 1.000 Watt op vol vermogen in de huiskamer, 3 zacht gloeiend op 10% vermogen in de slaapkamers (300 Watt), zo’ n 600 Watt om te koken, 100 Watt voor verlichting, hou ik 500 Watt over voor mechanische ventilatie en overig. De infrarood verwarming en mechanische ventilatie kunnen beide teruggeschroefd tijdens het koken als het te krap is.

#35 Bolke

@34: Ah oke, verkeerd gelezen dus, maa heb je een ook spec lijst van die accu’s?

Ik heb net op de site van Tesla gekeken en van wat ik op school heb geleerd over accu’s spiegelen ze het wel heel erg mooi voor.

Accu’s hebben namelijk 1 heel vervelende eigenschap, naar mate ze leger raken moeten ze meer stroom leveren om het vermogen op peil te houden (spanning daalt namelijk bij ontlading), daardoor gaan ze nog sneller leeg.

Je kan dus niet stellen dat als je vermogensverbruik 4 kWh is voor een hele dag je dus aan 2 accu’s voldoende hebt om de hele dag door te komen.

Simpel rekenvoorbeeldje :

stel ik heb 100 watt nodig uit een accu die 24 volt is (vol opgeladen), dan moet die accu dus zo’n 4 ampere en een beetje leveren, als die accu door ontlading half leeg is dan kan de spanning zomaar dalen tot 20 volt, en dan heb ik al 5 ampere nodig om 100 watt te leveren, dat op haar beurt betekent dat de accu die resterende 50% lading sneller verliest dan de eerste 50% lading.

#36 Frank789

@15: [ In de 17e eeuw was Nederland het welvarendste land ter wereld, zonder aardgas… ]

In de 17e eeuw al profiteerde Nederland van de enorme voorraden turf uit het hoogveen en laagveen.
Ze hebben heel west-Nederland tot een gatenkaas gevuld met water gemaakt die weer moeizaam droog gemalen en gehouden moesten worden.

Zonder turf geen baksteenindustrie, geen delftsblauw, geen verwarming, geen vruchtbare zandgronden, geen rijkdom. Turf/veen was het zwarte goud totdat de steenkool kwam.

#37 AltJohan

@Bolke: je post is moeilijk te volgen. Je haspelt vermogens- en energieverbruik door elkaar. Gewoon consequent aanhouden kW=vermogen en kWh=hoeveelheid energie.

Een groot probleem van veel accu’s is het beperkte aantal laadcylci en het verlies van capaciteit/prestaties na een bepaald aantal laadcycli.

Maar daar hoor ik jou niet over.

#38 Krispijn Beek

@35 geen lijst van specs voor je, wel link naar calculatie op Cleantechnica naar kWh prijs etc.

Tesla gaat er voor zover ik begrijp vanuit dat vermogen en energie inhoud die ze je verkopen gedurende 10 of 15 jaar geleverd worden. Betekent dat de batterijen in de eerste jaren meer opslagcapaciteit zullen hebben, om aan einde levensduur nog te voldoen aan specs zoals in advertenties.

@37 zie link hierboven naar Cleantechnica. Staan aantal cycli etc keurig uitgeschreven. Natuurlijk nog met behoorlijk wat slagen om de arm. Ik zou echter zeggen: leef je daar uit met de specialisten als je er wat van vind.

#39 Bolke

@38: Jammer, ik was op zoek naar de Ah waarde van de accu’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*