RFID verklikker in de maak

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

RFID verklikker in de maak

Onderzoekers van de Vrije Universiteit te Amsterdam hebben een apparaat ontwikkeld om mensen te beschermen tegen de bedreigingen van RFID chips voor privacy en veiligheid. De zogenaamde RFID Guardian is een soort firewall voor RFID technologie. Het detecteert RFID chips en scanners en geeft controle over het uitgelezen van de chips.

RFID technologie is ondanks de risico’s voor de privacy in opmars. Nog dit jaar volgt de introductie van het biometrisch paspoort en de OV-chipkaart. Bovendien experimenteren winkels en supermarkten met RFID. Het maakt gebruik van radiogolven voor het uitlezen van chips op afstand. Een van de grote problemen met RFID is het gevaar dat chips heimelijk uitgelezen worden. De variant waarbij de chips een uniek nummer hebben kan zo gebruikt worden om mensen te volgen zonder dat ze dat merken. Als een chip persoonlijke informatie bevat, zoals bijvoorbeeld ook het geval was met de toegangskaarten op het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland, is de beveiliging van de chips van groot belang.

De RFID Guardian combineert een aantal functies, waaronder detectie, toegangscontrole, en het blokkeren en spoofen van chips. De onderzoekers hebben al een werkend prototype ontwikkeld. Het apparaat kan ten eerste alle RFID scanners en chips detecteren. Zo kunnen verborgen scanners worden gedetecteerd. Daarnaast ziet het apparaatje alle RFID chips die de persoon bij zich draagt. Het maakt de gebruiker er op attent als de gebruiker gedurende de dag een nieuwe chip in zijn of haar bezit heeft gekregen. Het kan het uitlezen van bepaalde chips van de gebruiker verder blokkeren. Tenslotte is het apparaat ook in staat RFID chips te spoofen. De RFID Guardian doet dan net alsof het een bepaalde chip is.

Het apparaat is draagbaar en heeft de omvang van een mobiel telefoontje of PDA. De onderzoekers denken dat de technologie uiteindelijk geschikt is voor integratie in deze bestaande apparaten.

Het bovenstaande komt uit de laatste nieuwsbrief van BOF.

0

Reacties (18)

#1 Joost

Oh my fucking god! Hadden ze die Boudewijn Buch niet kunnen afschieten? Zijn er geen mediageniekere aio’s te vinden?

Argh!

Lijkt er trouwens op dat Tanenbaum eindelijk iets anders te doen heeft dan Minix :-)

#2 troebel

Niet met drie foto’s

#3 Joost

Ik doel op het filmpje van 31 mb.

#4 Mark

Tanenbaum had al langer iets te doen: security. Alleen nu is het iets dat pers-(w)aardig is.

#5 troebel

Moet ik nou ook nog een filmpje over je held gaan bekijken?

#6 Joost

Nee, het filmpje dat op de door jou gelinkte site staat. Daar komt Tanenbaum niet in voor.

En laten we voorzichtig zeggen dat hij niet mijn held is :-)

#7 Bismarck

Hoe lang zou het duren voor dit apparaatje verboden wordt?

#8 Joost

@7: Inderdaad. Net zoiets als de radarverklikker in je auto.

#9 knut

“De variant waarbij de chips een uniek nummer hebben kan zo gebruikt worden om mensen te volgen zonder dat ze dat merken” Waarom?? Kan al lang al met je mobiel en wie heeft die nu niet!
Selectieve achtervolgingswaan?

#10 Joost

@Knut: Een mobiel is een slechte volger. Je weet slechts dat iemand zich binnen ongeveer een kilometer bevindt.

Met RFID kan dat allemaal veel nauwkeuriger. Een agent bijvoorbeeld hoeft maar langs je te lopen of hij weet of je nog boetes hebt openstaan enz. Uiteraard kunnen criminelen weer heel simpel aan valse RFID’s komen.

#11 troebel

Een mobiel kun je uitzetten, een RFID moet daarvoor even in de magnetron.

#12 Bullit

Bij het verkeerd gebruik van RFID, kan je het vergelijken met een onvrijwillige identificatieplicht. Natuurlijk is er nu identificatieplicht, maar met RFID kan dit ook door commerciële partijen gebruikt worden. Het mogelijk inbreuk maken op de persoonlijke levensfeer is een beetje onderbelicht. Je kan een RFID niet heel even uitzetten, of later terugzien wie hem gescand heeft.

#13 knut

@10: dream-on. de nauwkeurigheid van triangulaties is aanzienlijk op te krikken door koppeling aan vaste punten zoals dat ook opgaat voor landmeetkundige 06-gps systemen.

kan dan ook bang worden bij de ah als ze mijn bonusklaart gekoppeld hebben of de v&d met m`n airmiles of als ik pin of bij trajectcontroles of snelweg of bij invoering ov-chip 0f .. . .

toegegeven uitzetten kan bij gsm maar hoe vaak doe je dat? Zijsprong: Overigens zijn er ook mensen die problemen hebben insecticiden en nu voortaan winkelen bij eko-shops. Zoiets kan je natuurlijk met rfid (he idee, ga deze effe patent op vastleggen)

Nog erger. Alle baby`s krijgen tegenwoordig een hielprik ter controle op genetische afwijkingen. De afnemers zijn allemaal indienst vd overheid die zo dus een kompleet (illegaal) beeld verkrijgt van je genetische afwijkingen. Wordt ook meteen gekoppeld omdat je de geboorte moet registreren . .. . ah potentie voor een aantal heerlijke complottheorien. kan vanavond weer heerlijk dromen.

#14 knut

OK, was daar efe erg cynisch begrijp problem wel maar waar ligt de grens. Tis zeker niet zwart wit

#15 knut

Heb alweer enige tijd geleden gelezen over soort van rfid inplantaties waardoor installaties rodom jou zich aanpassen naar je wensen (stoelinstelling, klimaat, muziek, etc.) allemaal niet direct nuttig maar daar was t om aan de behoefte van de consument te voldoen. Zo bezien is dat dan ook niet meer ter onzer vermaak…. einde cybertoepassingen?

#16 Joost

@Knut: Als je er zelf voor kiest om een zo’n RFID te laten implanteren moet je dat vooral doen.

Zolang je maar zelf mag bepalen wat de RFID verstuurt.

Overigens lijkt me dit niet zo’n consumentenbehoefte. Te lastig!

#17 troebel

Van die handige dingen die je vertellen dat je gekleurde spullen bij de witte was hebt (via RFID) en meldingen door je koelkast aan je GSM dat de melk en het kattenvoer op raken. Hartstikke mooi en die productontwikkeleaars maar bidden dat ze een billion dollar application (met octrooi) hebben gemaakt.
Ik zie er naar uit.
Met die high tech personentrack mogelijkheden zal het wel los lopen. Het volgen van elk telefoongesprek en elke financiële transactie heeft ook nog niet tot zinnige conclusies geleid. Tot nu toe vangen ze de verkeerde Mohammeds ermee, laten die martelen in bokkiwokkiland en komen er dan achter dat ze een spelfout hadden gemaakt.

#18 knut

Ach, als ik bedenk dat de overheid er nu pas aan toe komt om RDW info (deels) te koppelen aan bijstanduitkeringen verwacht ik de komende decennia nog weinig engs vd overheid. Als ik de pogingen vd politie meereken om tot een samenhangend eenduidigsyseem te komen denk ik dat t niet in mijn leven zover zal zijn.

[misschien omdat al die ict ontwikkelaars eigenlijk allemaal hier bloggen en heeeel erg tegen individugebonden informatie vergaring zijn] ;)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*