Remkes pleit voor correctief bindend referendum

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Rechtstreekse verkiezing van de kabinetsformateur, de invoering van een bindend correctief referendum, de oprichting van een Constitutioneel Hof dat wetten toetst aan de Grondwet en een grotere invloed van de kiezers op welke kandidaten er in de Tweede Kamer worden gekozen.

Dit zijn de belangrijkste hervormingen die de staatscommissie parlementair stelsel onder leiding van oud-minister Johan Remkes (VVD) donderdag na twee jaar onderzoek aanbeveelt in haar eindrapport.

[NRC]
0

Reacties (36)

#1 Basszje

Ik zie het liever aan het gezond verstand will toetsen. Het eerste referendum wordt het hertjesreferendum. Afhankelijk van het jaargetijde.

#2 Lutine

En het tweede referendum wordt het zwartepietenreferendum en het derde referendum gaat over de klimaattaks. GS regelt het wel!

#3 Joop

Oprichting constitutioneel hof zoals in Duitsland is goed idee, beter dan alternatief, als ik het goed heb, raad van state.

#4 Joop

Ah, nou weet ik het weer Mevrouw Halsema was er mee bezig … Realisering constitutioneel hof. Uitgebreide uitleg. CDA en VVD tegen. Al weer regeringspartijen, jammer.

https://www.eerstekamer.nl/wetsvoorstel/28331_initiatiefvoorstel_halsema

#5 Jip Beneck

Helaas graag geen enkel referendum meer.
Het gewone volk is simpelweg te egoïstisch en te dom om de consequenties te doorgronden.

#6 Joop

Jemig, alleen over referendum jammeren. Het gewone volk is dom, geeft wel aan hoe goed de reageersels hier zichzelf vinden.

Het rapport gaat over zoveel meer dingen. Geeft de kortzichtigheid aan van mensen die zelf ook niet verder kijken dan hun neus lang is.

#7 Hans Verbeek

@5:

Het gewone volk is simpelweg te egoïstisch en te dom om de consequenties te doorgronden.

Je spreekt alleen voor jezelf neem ik aan. Jij bent zelf te dom en te egoistisch.

Tjeenk Willink is het met Remkes eens: de politiek moet weer gaan luistern naar de kiezers voor het te laat is. #gelehesjes

#8 Joop

@7.

Het is ambtenarentaal die een referendum niet eenvoudiger kunnen opstellen, maar net zoals met correspondentie met de burger in hun eigen vakjargon blijven steken. De enigen die dat nablaten zijn politici.

Als je goed kijkt heeft remkes het over de kloof tussen de burger en de politiek. De burger is bij velen dus dom en egoïstisch. Remkes is slimmer dan ik dacht.b

#9 Lutine

@7

Geef het volk een vinger en ze pakken je hele hand. (gele hesjes)
Misschien moeten we VVD stemmen om het referendum te voorkomen. Of CU, die zijn tegenwoordig behoorlijk sociaal en ook tegen het referendum.

#10 rongvk

@6 @7 Pfff… Lagere belastingen en meer gratis geld, hoezee! Iets met lusten, lasten en Brexit.

Ik kan me (zoals velen) best vinden in veel aanbevelingen van Remkes, die al jaren rondgaan en daarmee tot in den treure zijn besproken, maar het appeasement van radicalisme, tja, ik kan goed begrijpen dat velen daar overheen vallen. De timing is natuurlijk ook wel erg saillant, gezien de totale chaos in Groot Brittannië.

Vertrouwen in de overheid is makkelijk, gewoon een kwestie van lenen van toekomstige generaties en moeilijke beslissingen voor je uit schuiven. Dat trucje is zo simpel dat zelfs Trump het kan. Alsof gele vestjes iets geven om een constitutioneel hof en een sterkere eerste kamer (dat bedoel ik niet denigrerend, maar ik durf te stellen dat wanneer een eerste kamer waar ze niet direct voor hebben gekozen voorstellen terug gaat sturen hier over het algemeen niet als een verrijking zal worden ervaren).

#11 Bismarck

Rechtstreekse verkiezingen voor de formateur… Krijg je straks dat Wilders tot formateur wordt gekozen (met 20% van de stemmen), terwijl de PVV op geen enkele wijze aan een meerderheidscoalitie kan komen. Kun je dus voor eeuwig zijn Calimerogeklaag gaan aanhoren, terwijl hij de regeringsvorming door partijen die wel samen een meerderheidscoalitie kunnen vormen zit tegen te houden.

#12 JANC

@7: Er wordt al jaren geroepen dat de politiek weer naar de burger moet luisteren. Heeft niets met gele hesjes van doen.

#13 Jos van Dijk

@12: Luisteren is niet zo moeilijk. Het gaat volgens mij meer om het serieus nemen van de kiezer en dan niet in de zin van met alle winden meewaaien, maar ook duidelijk aangeven waar je voor staat en waar je het wel of niet mee eens bent. Ik houd ook niet van mensen die zich in vage termen achter woordenwolken verbergen en van wie ik niet weet wat ik aan ze heb.

#14 JANC

@13: Als het bij woorden (a la Buma) blijft, geen daden volgen, dan is het holle retoriek

#15 Joop

Remkes zegt terecht dat hij bang is dat het rapport in een bureaulaadje beland. Dat proef ik hier ook wel in de reacties. Teveel angst voor populisme, Roeptoeters, en dan maar krampachtig vasthouden aan het oude systeem.

Je geeft zo nog meer ruimte voor burgerlijk ongenoegen.

#16 JANC

@15: Je mag, neem ik aan, toch wel kritiek hebben op delen van de plannen als die delen van de plannen niet zullen zorgen voor minder burgerlijk ongenoegen?

#17 Joop

@16.

Kritiek mag altijd. Tuurlijk. Maar ik vind het jammer als alle aandacht en dus kritiek naar een onderdeel gaat.

#18 Lutine

@12

Er wordt zo veel geroepen. Dat zijn boosburgers die hun zin niet krijgen. De gele hesjes bewijzen dat je ze hun zin ook niet moet geven. Laat maar janken, het is een minderheid die ontevreden is. Kijk eens naar de chaos in GB, dat komt door een referendum waar een 51/49 uitslag uitrolde. Nu is bijna iedereen ontevreden.

We hebben in NL een mooi democratisch systeem. Waar zelfs de jankballen (PVV) hun nutteloze zetels in nemen. Maar omdat de achterban wel ziet dat de PVV niks kan veranderen worden ze alleen nog maar bozer.

#19 Joop

@18.

Dit is totaal geen inhoudelijke bijdrage over het rapport van Remkes. Doe eens wat meer je best. Lutine, of kom niet meer met hetzelfde riedeltje.

#20 Lutine

@19

Don’t shoot the messenger. Ik kan er ook niks aan doen dat de populisten in heel Europa de maatschappij trachten te ontwrichten.

#21 Joop

@20.

Je blijft op je eigen onderwerp, met je eigen riedeltje. Volgens mij is het onderwerp het rapport commissie remkes. Dus ik shoot helemaal niemand, dat is een drogreden.

#22 AltJohan

@Lutine: “populisten in heel Europa de maatschappij trachten te ontwrichten … “
De huidige politieke structuren zijn niet stabiel en ook niet duurzaam. De dagen zijn geteld.

We schudden net zolang door tot die oude systemen die ons niet genoeg dienen verdwenen zijn.

Ooit was de kerk in deze streken oppermachtig, maar dat is ook niet meer. Op een gegeven moment voldoen instituties niet meer.

#23 JANC

@17: Positiever dan: Noem eens de positieve kanten van het plan Remkes?

#24 JANC

@22: Ik wordt er bijkans bang van

#25 majava

@ de discussie over politiek die niet wil luisteren: Het is inderdaad zo dat ze niet luisteren. Maar daar komen ze me weg omdat het volk niet wil kijken.

Het is heel simpel. Maak werk van het transparant maken van stemgedrag in de kamers en laat dat leidend zijn. Geen gelul voor een microfoon, geen partijprogramma’s en zelfs kamerdebatten mogen van mij allemaal bij het shownieuws. Het zijn de moties die ingediend worden en hoe daarop gestemd wordt, die tellen. Dat maakt beleid en niks anders. Op dit moment is het aan individuele gravers om dat te voorschijn te toveren, terwijl elke keer als een politicus aan tafel schuift op TV, de presentator een lijst naast zich zou moeten hebben met hoe die gast dan stemt op het onderwerp en hem/haar dan niet met smoesjes en praatjes weg laten komen.

Afrekenen op daden. Buma kan dan helemaal wel stoppen. Missen we ook niks aan.

#26 JANC

@25: Eens!

#27 Hans Verbeek

@12: je gaat het pas zien als je het doorhebt.
Er is inderdaad niets nieuws onder de zon. Gele hesjes is slechts het nieuwste symptoom.
Het begon al met Pim Fortuyn, AfD, Front National enz.
Een politieke elite neemt in achterkamertjes besluiten over dividendbelasting en politieke steun aan de inval in Irak.

@25:

Op dit moment is het aan individuele gravers om dat te voorschijn te toveren, terwijl elke keer als een politicus aan tafel schuift op TV, de presentator een lijst naast zich zou moeten hebben met hoe die gast dan stemt op het onderwerp en hem/haar dan niet met smoesjes en praatjes weg laten komen.

De gravers, die jij gelooft, zitten in de zak van de politici en onthullen alleen datgene wat onthuld mag worden.
Alle andere individuele gravers worden bestempeld tot complotdenkers of Putin-trollen.
#omzigt

#28 majava

@27: wtf!
Nou, vertel maar eens of wat Joop in #4 bijvoorbeeld laat zien het gevolg is van het in de zak van een politicus zitten, of van Putin? Die complotdenker, dat ben je zelf.

#29 Lutine

https://www.bnr.nl/nieuws/binnenland/10363559/sp-kabinet-moet-met-voorstel-referendum-komen

De SP is in haar nopjes met de staatsontwrichtende voorstellen van Remkes. Waarom verbaast mij dat niet van een populistische partij? Gelukkig zitten ze niet in het kabinet, het zijn slechts beste stuurlui aan wal.

#30 Hans Verbeek

@28:

Die complotdenker, dat ben je zelf.

QED

Mooi staaltje van achterkamertjespolitiek:
Kabinet wil meer investeren in Defensie
Is de Nederlandse bevolking blij met deze aanschaf van Amerikaanse vliegtuigen, gebouwd door Amerikaanse arbeiders in Amerikaanse fabrieken? Of zou men liever wat meer sociale huurwoningen zien of nieuwe schoolgebouwen?
Een journalist of een blogger, die de stemmingmakerij tegen Rusland aankaart, noem jij een Putintrol.

#31 Frank789

@28: [ Die complotdenker, dat ben je zelf. ]
Alsof we iets nieuws vertellen aan mijnheer Verbeek ;-)

@11: [ Krijg je straks dat Wilders tot formateur wordt gekozen ]
Precies! Ik heb nog geen onderbouwing gelezen voor dat deel, maar wat is het voordeel van een gekozen formateur? Wat is het probleem? Wat voor macht geef je hem/haar dan?

#32 Lutine

@17

Ik heb nog wel meer kritiek. Een gekozen formateur slaat nergens op en is erg ondoordacht. Na max. 3 maanden moet hij de opdracht terug geven en komt de oude procedure weer in beeld.

Dus dan wordt Baudet gekozen, loopt een paar maanden voor joker en dan pas begint men de formatie.

#33 Joop

@32.

Complimenten, inhoudelijk weer wat beter, en nu kijken wat hun argumenten waren, want ik denk niet dat de commissie dit niet zelf had kunnen bedenken wat je neerschrijft.

#34 Frank789

@32: [ Een gekozen formateur slaat nergens op ]
Waarom? Wat is je redenering?

[ en is erg ondoordacht. ]
Hoe weet je dat er niet over nagedacht is? Waarom zouden ze dat zonder doordenken op de lijst zetten?

[ Na max. 3 maanden moet hij de opdracht terug geven ]
Waarom?

#35 Lutine

@34

Kennelijk hebben de bedenkers ingezien dat de kiezer een outsider als formateur kan kiezen en dat daarom de termijn gemaximaliseerd is. Wat gaat er dan gebeuren? Stel dat Baudet gekozen wordt als formateur. Die kan om de boel te frustreren 3 maanden lang alle aandacht naar zich toe trekken en 3 maanden lang nutteloze pogingen ondernemen.

Onderwijl vind er ergens een informele formatie plaats tussen een aantal partijen om af te wachten wanneer Baudet eindelijk klaar is met zijn one man show.

Dan bereik je dus juist het tegenovergestelde: de achterkamertjes fungeren beter dan ooit.

Het is dus niet erg doordacht, want al die ‘knappe koppen’ kunnen dergelijke scenario’s ook bedenken. Net zoals ooit het raadgevend referendum niet doordacht was.

Verder doet het er niet toe. Deze staatscommissie en haar aanbevelingen verdwijnen in het grote oerwoud van andere aanbevelingen zoals superprovincies en stadsprovincies. Voor deze aanbevelingen zijn ook grondwet wijzigingen nodig en dat gaat gelukkig niet zo gemakkelijk. Maar wij hebben weer wat om over te kletsen!

#36 Joop

@35.

Je laatste alinea spreekt boekdelen, de oerconservatief. En ja, jij kletst veel, snap ook niet wat je hier doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*