Regering Thatcher gebruikte (o.a.) anti-terrorismemaatregelen om kindermisbruik in doofpot te houden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Don Hale was in 1984 hoofdredacteur van lokale krant de Bury Messenger, en kreeg in die hoedanigheid bewijs in handen gedrukt dat toenmalig minister van binnenlandse zaken Leon Brittan volledig op de hoogte was van het bestaan van een netwerk kindermisbruikers in het centrum van de macht, bestaande uit rechters, officieren van de inlichtingendiensten en hoge politici.

(Dat Leon Brittan zelf ook een verdachte was, werd pas bekendgemaakt na zijn overlijden in januari dit jaar.)

Nadat Hale wat ging rondvragen over de naar hem gelekte dossiers, dook er al gauw een brullende Cyril Smith in zijn kantoor op, een 180 kilo wegende reus van een parlementariër die Hale bedreigde en eiste dat hij onmiddellijk de documenten zou teruggeven:

“He was frothing at the mouth and really shouting and spitting in my face,” Don Hale told The Daily Beast. “He was straight at me like a raging lion; he was ready to knock me through the wall.”

(Na diens dood in 2010 verklaarde de politie dat ook Cyril Smith verdacht werd van meerdere gevallen van kindermisbruik, bij leven is hem altijd de hand boven het hoofd gehouden.)

Hale hield zijn poot stijf. Tevergeefs, want de volgende morgen:

police officers from the counter-terror and intelligence unit known as Special Branch burst into the newspaper office, seized the material and threatened to have Hale arrested if he ever reported what had been found.

[…]

“These bully boys come storming in, they said, ‘We’re not here to negotiate. Hand them over or we’ll arrest you now.’ I couldn’t argue, because as soon as you opened the files it had got ‘Not to be removed’, ‘Confidential’ and ‘For your eyes only’—all these sort of things on them. I wouldn’t have had a hope in hell legally. I would have ended up in prison and the story would have gone nowhere,” he said.

Dit en veel meer choquerende feiten in een longread (2500 woorden) van The Daily Beast.

Open artikel

0

Reacties (8)

#1 Krekel

Ik zou overigens de gewone machtige-man-met-de-pet er nooit mee lastigvallen, maar het zou wel fijn zijn als de prominenten onder hen afstand zouden nemen van georganiseerd kindermisbruik en daaropvolgende doofpotaffaires.

Buma, wees een vent en neem afstand! …

#2 frankw

Goed stuk Krekel. Demmink is hierbij vergeleken klein bier. Wat ik helemaal niet begrijp is dat overal in de UK, in high and low society kindermisbruikschandalen aan de orde van de dag zijn. Waarom zou het schandaal in de noordelijke industriestad Rotherham op zichzelf staan (waarschijnlijk zijn er nog veel meer)? Ik vraag me gelijk ook af waarom dergelijke zeer grootschalige schandalen in Nederland lijken te ontbreken. Ik kan die mannetjes echt niet volgen, goed dat het wordt blootgelegd, ook posthuum.

#3 Krekel

Ik denk dat je zo’n schandaal als Rotherham niet op één hoop kunt gooien met dit. Andere psychologie denk ik.

Hierin (of bij bijv. DSK en Berlusconi) zit volgens mij een element van transgressie als doel, immoraliteit om jezelf ervan te overtuigen dat je boven de moraal van de kudde verheven bent.

#4 Micowoco

Stelling.nl heeft een langlopende serie artikelen hierover, ‘van Estoril naar Zandvoort’. (Het is nou niet bepaald brekend nieuws)
@2: Hierin worden ook enkele BN’ers genoemd.
@3: Zou het niet simpelweg zo zijn dat viespeuken aan de top langer ongestraft blijven dan glurende badmeesters, maar wel in een web van chantage belanden?

#5 Krekel

@4: Oh, ja, vanzelfsprekend dat ook.

#6 lapis

@2:

Waarom zou het schandaal in de noordelijke industriestad Rotherham op zichzelf staan

De gangs uit de regio Oxford (iets van 370 slachtoffers) waren een paar dagen geleden nog groot in het nieuws. Verder had je o.a. (uit het hoofd) Rochdale, Derby en Bristol. Ook nog even benadrukken dat het in Rotherham om 1.400 slachtoffers ging.

Die gangleden uit Oxford waren trouwens ook echt beesten. Ik heb nu eigenlijk geen zin om de ranzige details nog eens na te lezen maar ik vond het wel het meest schokkend sinds Mikelsons en z’n 17 dagen oude slachtoffers.

Wat ik me eerder afvraag is of dit in Nederland ook niet gewoon voorkomt, maar me hier minder een cultuur hebben waarin de media criminelen achterna zit en het dus in niet in het nieuws komt.

#7 lapis

De commissie die historisch seksmisbruik moet onderzoeken wordt trouwens ook nog aan alle kanten tegengewerkt door de Britse regering. Als ik het me goed herinner had de voorgestelde voorzitter nauwe banden met sommige verdachten (oud-parlementariërs). Deze zaak ontwikkelde zich echter gedurende een aantal maanden en op een gegeven moment heb ik het opgegeven de artikelen daarover te lezen, maar dat stinkt ook behoorlijk.

In Rotherham is wel de hele gemeenteraad onder curatele gesteld.

#8 Thallman

@2
Mijn ervaring met Engeland is dat het een veel harder, misdadiger en apathischer land is. Engelsen die in Nederland wonen maken deze vergelijking zelf ook vaak, iets dat er bij Nederlanders, zelfkritisch als we zijn, maar moeilijk ingaat. Wat in Engeland ook meer speelt is status en hiërarchie, aan de bel trekken en de normale gang verstoren is niet goed voor je status in de hiërarchie. Iets wat niet alleen in Engeland speelt, in de Nederlandse dorpen waren ook zat pedofielen waarvan iedereen afwist, maar waar over niemand sprak.

De grote bek die Nederlanders hebben, en waar veel Nederlanders met grote bekken nadat hun ego door een onderdanige buitenlander gevleid is een hartsgrondige hekel aan hebben, werkt misbruik tegen. Een Nederlander is veel minder bang voor degene die boven hem staan in de hiërarchie en zal hierdoor veel sneller zijn mond open trekken als zijn rechtvaardigheidsgevoel wordt overschreden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*