Prognose: Zwitsers omarmen energietransitie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag organiseerde Zwitserland een bindend referendum over overheidsplannen om sterker in te zetten op duurzame energie. Volgens een prognose van publieke omroep SRF heeft bijna 60% voor de wet ‘Energiestrategie 2050’ gestemd. De nieuwe wet ‘Energiestrategie 2050’ bepaalt dat in Zwitserland het gebruik van zonne- en windenergie in 2035 verviervoudigd moet zijn. Er worden geen kerncentrales meer gebouwd en de bestaande centrales blijven in gebruik tot ze zijn afgeschreven.

Open artikel

Reacties (6)

#1 Henk van S tot S

Het referendum is met 60% van de stemmen aangenomen.

#2 roland

Hoe denken ze die verviervoudiging te bereiken of is het slechts een wens, immers veel wind is er niet?

#3 JANC

@2: waterkracht

#4 Bismarck

@2: Dat is nogal generaliserend. Er zijn ook streken waar het aardig kan waaien (in de Jura bijvoorbeeld). Daarnaast heeft Zwitserland een goede potentie voor zonne-energie, met in de hogere delen van Wallis bv. ongeveer 20% meer zonuren dan aan de Nederlandse kust, met bovendien gemiddeld lagere temperaturen, een hogere zonne-energie en minder variatie in zonuren over het jaar heen.

#5 roland

@4: De NRC meldt dat nu 5% van het stroomverbruik (dus niet het energieverbruik!) afkomstig is van zon en wind. Een verviervoudiging = 20% in zo’n lange tijd is dan best mogelijk.
– “minder variatie in zonuren over het jaar” dat ontgaat mij, behalve dat Zwitserland zuidelijker ligt dan ons land, maar Spanje zou het dan veel beter doen!

#6 Bismarck

@5: Ja, de juiste plekken in Spanje scoren daar natuurlijk nog net iets beter op, maar delen van Zwitserland ook al aanmerkelijk beter dan Nederland. Lijkt me best belangrijk, je wilt immers ook stroom in de winter en dan is een max/min verhouding van 2:1 (bv. Montana en Locarno) aanmerkelijk beter dan 4:1 (de Bilt, Groningen, Maastricht). Dat ligt overigens niet alleen aan de breedtegraad, maar ook aan het weertype in de winter; Nederland heeft nu eenmaal meer bewolking in december dan in mei (op veel plaatsen in ons land de maand met de meeste zonuren).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*