Pro-Europese partijen nipt aan kop in Moldavische verkiezingen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Zo meldt Trouw:

Hoewel de pro-Russische Socialistische Partij de meeste stemmen heeft binnengesleept tijdens de parlementsverkiezingen, hebben de Ruslandgezinde partijen geen meerderheid voor een coalitie. De drie pro-Europese partijen hebben bij elkaar wel genoeg stemmen. […]

Dat maakte de centrale kiescommissie van het Oost-Europese land bekend. Na het tellen van 87 procent van de stemmen bleek dat de Liberale Democraten, de Liberalen en de Democraten 44 procent van de stemmen hebben gekregen. Dat is genoeg om minimaal 51 zetels te veroveren in het parlement, dat bestaat uit 101 zetels. Waarschijnlijk weet de coalitie zelfs 54 zetels te behalen. Dat betekent dat het blok van drie partijen, onder leiding van premier Joerie Leanca, de in 2009 ingezette pro-Europese koers kan doorzetten.

Moldavië, de voormalige Sovjet-Republiek die ligt ingeklemd tussen Oekraïne en Roemenië (en Transnistrië als je dat als onafhankelijk land wil zien), sloot eerder dit jaar een overeenkomst met de EU voor vergaande samenwerking. Als reactie daarop, stopte Rusland met de import van landbouwproducten, waardoor de Moldavische economie hard werd getroffen.

Vooralsnog lijkt dit dus onvoldoende effect te hebben gehad om de Moldaviërs van gedachten te doen veranderen.

Open artikel

Reacties (4)

#1 bolke

Kan iemand mij uitleggen hoe je met 44% van de stemmen toch een meerderheid aan zetels kan halen?

#2 Bismarck

@1: Ik zou zeggen, neem een kijkje in het Hongaarse kiesstelsel. Daar kun je met 44% van de stemmen zelfs 2/3e van de zetels bemachtigen. Overigens ook in (semi)proportionele stelsels komt het voor: Nederland had in meerdere opzichten een minderheidsregering in 2010, toen VVD, CDA en PVV samen minder dan 50% van de stemmen, maar meer dan 50% van de TK zetels binnensleepten.

#3 Joop

De regering bestaat uit de Democraten, de Liberalen en de Liberaal Democraten. Lijkt op Nederland. Hoogstens wat accentverschillen.

#4 Bismarck

Het kan trouwens nog heibel worden in Moldavië, want een paar dagen voor de verkiezingen werd nog een Kremlin-partij verboden, (onder andere) vanwege het aannemen van geld uit het buitenland, waarop de partijleider naar Rusland vluchtte. De vorige keer dat zoiets in die buurt gebeurde, volgde kort daarop oorlog en annexatie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*