Peru gaat 2 miljoen inwoners voorzien van zonne-energie

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Het National Photovoltaic Household Electrification Program zal 2 miljoen arme Peruanen voorzien van electriciteit van zonnepanelen. In 2016 moet 95% van de bevolking toegang hebben tot electriciteit.

Open artikel

Reacties (39)

#1 Fons

link stuk

#3 bolke

Kan ook makkelijk uit, ipv het geld te steken in het aanlegen van kabels van energie centrales naar die mensen kun je ook zonnepanelen dichtbij die mensen plaatsen, mooie oplossing, werkt helaas alleen in gebieden waar nog geen infrastructuur voor elektriciteit aanwezig is.

#4 roland

Mooie vervanging van smerige, dure olielampen, maar of en hoe het volk erbij betrokken is, ontbreekt.
Ook niets over de opslag van zonne-energie.

#5 Fons

NOg even een sneer aan de Kochs op het einde. :)

#6 zmmmmmmc

@roland, #4 Opslag van zonneenergie lijkt me totaal geen probleem als je nog niet gewend bent om 24/7 stroom te gebruiken. De verantwoordelijkheid voor dat probleem bij de eindgebruiker leggen lost al heel veel op. Gewoon je spullen overdag opladen, je was overdag doen en je koelkast zo koud zetten dat ie ’s nachts uit kan. Zo moeilijk hoeft het niet te zijn.

#7 Grûtte Pier

Met een klein batterij-pack kom je al een heel eind. Zeker voor voor mensen die daarvoor helemaal niets hadden (geen vaatwasser, wasmachine, koffie apparaat)
Mooie ontwikkeling voor deze bevolking. De rest van hun leven GRATIS energie.
Hier een off-grid systeem: http://www.solosol.net/solosol_photo_gallery.html

#8 Henk van S tot S

@4:
Voor die tijd hadden de mensen, die het aangaat, helemaal geen stroom.
Op zich dus een goed initiatief zou ik zeggen.
In Nederland gaat dat anders:
Daar worden alleen projecten met subsidie opgezet voor de beter gesitueerden, nadat we de door de gemeenschap opgebrachte elektriciteitsmaatschappijen versjacherd (geprivatiseerd) hebben ;-)

#9 roland

@6: Geen probleem bij ons gem. verbruik van 3500 kWh per jaar?
Geef me een voorbeeld + kosten waarbij je het hele jaar, dus ook in de winter, onafhankelijk van het net blijft.

#10 Hans Verbeek

Open deur intrappen.
Het gehele ecosysteem van Peru draait al eeuwen op zonne-energie.
De Inca’s hebben Machu Picchu opgebouwd met zonne-energie. Maar nu hun nakomelingen elektriciteit door koperen kabeltjes sturen is het opeens bijzonder genoeg geworden voor Sargasso
$->

#11 zmmmmmmcie

@roland, #9 Bij ons? Want met 3500 kWh per jaar hoor je tot de categorie mensen die “nog niet gewend zijn om 24/7 stroom te gebruiken”?

Maar volgens mij is het ook bij ons niet heel moeilijk te realiseren als je per se van het net af wil. Je hebt wel wat overcapaciteit nodig voor in de winter en doet er goed aan het witgoed alleen overdag te gebruiken en wat extra accus aan te schaffen voor je laptop maar zoveel opslag heb je dan m.i. niet nodig; met 10-20 kilo aan accu’s kom je al een heel eind.

Of je geeft wat meer uit en kiest voor een kamer vol accu’s en een windmolen. Of een stirlingmotor en een stapel brandhout. Of allebei. Technisch kan het allemaal prima, qua grondstoffen kan het prima, qua EROI is er niks mis mee, het is allemaal slechts een kwestie van geld. Of tijd; met de ontwikkelingen in de accuwereld kan het bovendien steeds beter en zonnepanelen worden steeds goedkoper. Etc.

Nou zie ik niet in waarom je dat op dit moment zou willen in Nederland, maar het gaat hier om de vraag (#4) of het zonder opslag wel een succes in Peru. Het lijkt me evident van wel, bovendien is opslag nou niet bepaald rocketscience; je kunt al sinds jaar en dag telefoons, computers, lampen, fietsen, wekkers, rookmelders, gitaren, radios, scooters, cameras en weet ik veel wat met ingebouwde opslag krijgen. Ook koelkasten hebben hun eigen ingebouwde “opslag” (en als die niet volstaat anders mik je er wat koelelementen bij).

#12 roland

@11: “wat overcapaciteit nodig voor in de winter”, “slechts een kwestie van geld”, “met de ontwikkelingen in de accuwereld kan het steeds beter”, “met ingebouwde opslag” …

Geen duidelijk voorbeeld. Zonnepanelen leveren in herst en winter maandenlang nauwelijks stroom, dat vergt een opslag van tenminste 1000 kWh.

#13 Henk van S tot S

@12:
Het gaat in Peru om iets of niets.

Indien je wat oudere mensen kent, die in wereldoorlog II al “fietsend” stroom opwekten om naar radio oranje te luisteren, moet je ze eens vragen of ze niet liever een zonnepaneel gehad zouden hebben(indien die er geweest waren) ;-)

Zelfs bij totaal bewolkt weer zal een zonnepaneel 10% van het maximum leveren.
Uit een voorlichtingsfolder:

” Ook bij bewolkt weer produceren zonnepanelen stroom, alleen iets minder dan bij felle zon. Bij licht bewolkt weer daalt de opbrengst met circa 15%; bij bewolkt weer 55%; bij geheel bewolkt weer 90%. (Door de bewolking blijft de amperage van de stroomkring in en tussen de panelen lager, het voltage zal wel oplopen. Maar door het achter blijven van het amperage is het vermogen minder)”

#14 zmmmmmmcie

@roland, #12 Nogmaals, we hebben het hier over Peru. Niet allen gebruikt men daar veel minder stroom, het ligt ook nog eens aanmerkelijk dichter bij de evenaar. Maargoed. Zonnepanelen leveren ook in Nederland in de winter gewoon elektriciteit, zij het slechts 10% van de zomerse topproductie (wat bij een installatie met voldoende capaciteit overigens wat meer is dan 10% van wat je nodig hebt!). Je kunt inderdaad 1000 kWh opslag neerzetten. Of zo’n 10x meer zonnepanelen. Of een mix. Of je kunt wat zuiniger met je elektriciteit omspringen. Kan allemaal. Ik zie niet in waarom je het op dit moment zou willen, maar als je het geld ervoor over hebt is dat volstrekt geen probleem.

#15 roland

@13 @14 Peru, hebben ze daar vaak een koelkast zie @6?
Bezie de opbrengst in novenber, december en januari, ook zonder bewolking is die minimaal.

@14 “1000 kWh opslag neerzetten of 10x meer zonnepanelen”
Zeker een groot dak en geld is geen probleem?

#16 zmmmmmmcie

@roland, #15 Je koelkast lijkt me in de winter nou net niet het probleem:P

Maargoed, ok, je hebt me overtuigd. Het is inderdaad een enorm slecht idee om die mensen in Peru zonnepanelen te geven omdat ze dan in de winter minder elektriciteit tot hun beschikking hebben dan in de zomer en daar kunnen ze vast niet mee omgaan. Dan maar niet.

En een groot dak en geld is hier inderdaad geen probleem. Maar ik ga dat niet uitgeven aan producten die zo razendsnel goedkoper worden als zonnepanelen omdat ik jou zonodig zou moeten bewijzen dat je ook in Nederland heus wel voor jezelf kunt zorgen. Ik stel voor dat je dat gewoon zelf probeert als je dat zo belangrijk vindt.

Maar in Peru, daar moeten ze dat makkelijk voor elkaar krijgen.

#17 Bolke

Misschien zouden ze ook gelijk zonneboilers moeten plaatsen.

En het lijkt mij dat de rotsachtige bodem van Peru ook wel geschikt zou zijn voor de opslag van warmte zodat ze dat weer naar boven kunnen halen in de winter.

#18 Bismarck

@15: In Peru zal de opbrengst in die maanden juist groter zijn dan in juli, aangezien het land in zijn geheel (net) ten zuiden van de evenaar ligt. Overigens zal het rendement over het jaar ook aanzienlijk minder fluctueren dan in Nederland.

#19 Grûtte Pier

@12: “Zonnepanelen leveren in herst en winter maandenlang nauwelijks stroom”

In de winter stook je weer meer. Dan gebruik je natuurlijk een HRe ketel?
https://nl.wikipedia.org/wiki/Microwarmte-krachtkoppeling

#20 roland

@16: in de winter vergt de koelkast – vaak geplaatst in een verwarmte ruimte – evenveel stroom als in de zomer.

@17 warmetopslag vergt boringen, moeilijk in een rotsachtige bodem. Hoe sla je daarin warmte op en onttrek je dit weer?

@19 Een HRe ketel is nogal prijzig, en HR ketel en windstroom lijkt me handiger. In de winter kan het goed waaien.

#21 Grûtte Pier

Mooi toch voor mensen in afgelegen gebieden:

“De zogeheten ’tv-installaties’ zijn momenteel in trek. Dat zijn systemen waarop een televisie aangesloten kan worden, er licht in de avonduren is en mobiele telefoons opgeladen kunnen worden. Daar investeren de meeste mensen in door middel van financieringen. “Er is een lange lijst van dorpen die staan te popelen om zelf initiatieven te ondernemen”, voegt Olmberg eraan toe.”

http://www.dwtonline.com/de-ware-tijd/2013/07/23/binnenlandbewoners-wachten-niet-langer-op-staat-voor-stroom/

#22 Henk van S tot S

@20:
Als je voordat een zonnepaneel had, geen stroom had, had je ook geen koelkast.
Probeer je nu eens te verplaatsen in een situatie van de vele mensen in Peru die geen stroom hadden.
Zouden die blij zijn me een zonnepaneel?
Ik denk van wel.
Mocht je “westerse geest” deze simpele vooruitgang totaal onvoldoende vinden, zoek dan eens of je hier
http://www.projects-abroad.nl/bestemmingen-voor-vrijwilligerswerk/vrijwilligerswerk-in-peru/
wat mee kunt.
Geen tijd of fysieke beperkingen, ze kunnen vast wel wat geld gebruiken!

#23 Hans Verbeek

Probeer je nu eens te verplaatsen in een situatie van de vele mensen in Peru die geen stroom hadden.

@22: ik heb geprobeerd me te verplaatsen in de Peruanen zonder koelkast. Ze willen helemaal geen koelkast, Henk.

Misschien moeten we ze eerst een TV geven, dan kunnen ze in reclamespotjes zien wat wij willen dat zij moeten hebben. Ram het ze door de strot, ze moeten ook consumeren.

#24 zmmmmmmcie

@roland, #20 Aannemende dat je nog steeds zit te zeuren over de situatie waar ik in #6 mee aankom, namelijk “De verantwoordelijkheid voor dat probleem bij de eindgebruiker leggen lost al heel veel op.” en er vanuit gaan dat die mensen dan ook die verantwoordelijkheid nemen, het volgende:

Als je maar zeer beperkt elektriciteit hebt en je koelkast in een verwarmde ruimte laat staan terwijl het buiten lekker fris is dan ben je Dom. Domme mensen vallen buiten mijn hypothese. Eigenwijze ook trouwens.

Dan nog twee persoonlijke adviezen: 1. Hou voorlopig vooral je elektriciteitsaansluiting. 2. Ga niet naar Peru!

#25 roland

@22: Duur avontuur, opmerkelijk dat 4/5 van je betaling naar de rest van de organisatie gaat.
Hoe die zonnepanelen georganiseert zijn, lees ik nergens.

Mooi als die fossiel vervangen en schoon ook. Dan zijn ze verder als wij. Want de stroom van onze zonnepanlen vervangt fossiel niet of nauwelijks. Onze CO2 is de laatste 10 jaar niet echt verandert en daar gaat het toch om.

#26 Bolke

@20: warmetopslag vergt boringen, moeilijk in een rotsachtige bodem. Hoe sla je daarin warmte op en onttrek je dit weer?

Boor 2 gaten, in de zomer als je warmte over hebt dan pomp je dat warme water door het ene gat naar beneden waarbij de warmte over gedragen wordt aan de rotsen, het water wat daardoor weer kouder wordt komt via het andere gat weer omhoog en kan gebruikt worden voor een soort van airco.

In de winter draait het proces om en zal de rots het koude water opwarmen en kan je dat warmere water gebruiken om ruimtes te verwarmen.

En juist rotsen zijn uitermate geschikt voor dit systeem, in Nederland zal het bijv zeer weinig rendement hebben wegens het ontbreken van rotsachtige bodem.

Ik geloof dat je op deze manier tot iets van 4 graden verschil kan opslaan, dat scheelt aanzienlijk in de hoeveelheid die je moet stoken in de winter.

#27 roland

@24: Van het energieverbruik voor een Peru reisje kun je gemakkelijk een jaar stoken.
De bezitter van zonnepanelen die niet het net gebruikt – salderen – moet ik nog zien.

Dus jij valt buiten je hypothese!

#28 Grûtte Pier

@27: ““This program is aimed at the poorest people, those who lack access to electric lighting and still use oil lamps, spending their own resources to pay for fuels that harm their health,” the energy minister said.”

Met een simpel paneeltje en een accu kun je zo’n gezin geld besparen en zijn leefomgeving wordt gezonder. Mooi toch?

#29 Henk van S tot S

@28:
Bespaar je de moeite, sommige mensen rijden altijd op eenrichtingwegen ;-)

#30 Henk Daalder Duurzame Brabanders

@19: Nee geen HRE ketel, maar het huis energie neutraal geisoleerd

#31 Henk Daalder Duurzame Brabanders

@17: De peruanen die zonnepanelen nodig hebben, omuberhaupt stroom te hebben, hebben waarschijnlijk ook geen eigen leidingwater. Dus is een zonneboiler nog een stap te ver.

#32 Grûtte Pier

Nog een mooi voorbeeld van solar elektriciteit in de rimboe:

http://waka-waka.com/

#33 roland

@28: Vooral als ze het uitgespaarde geld krijgen van hen die niet naar het verre Peru gaan.

@26 “juist rotsen zijn uitermate geschikt, in Nederland zal het zeer weinig rendement hebben wegens het ontbreken van rotsachtige bodem”
De Nederlandse grond is erg geschikt voor dit WKO (warmte, koude opslag) systeem, mede omdat je gemakkelijk diep kunt boren door het ontbreken van rotsen.
Is er een voorbeeld van zo’n “rotsopslag”?

Gezien de minnen @20 is de werkelijkheid voor sommigen te hard

#34 Grûtte Pier

@31:
Idd. En als ze al wat beter gesitueerd zijn, dan zal een koelkast vol koud bier belangrijker zijn dan een warme douche.

#30: Heb daar us een youtube filmpje van gezien. De woning werd warm gestookt door lichaamswarmte, koffie automaat, douchen etc. (Bijna) geen kachel meer.

#35 Bolke

@33: Nee dat is een ander systeem, dat maakt gebruik van het feit dat op grotere diepte het grondwater juist van zich zelf warmer is.

Je kan de rotsen als een soort van warmte accu zien, als je steen eenmaal opwarmt dan houd het heel lang die warmte (energie) vast.

#36 Andy Cap

@25: “Hoe die zonnepanelen georganiseert zijn, lees ik nergens.

Dan had je de link die Bolke gaf (@2) maar moeten bekijken: het maakt onderdeel uit van het grootste zonne-energieproject van Zuid-amerika, in samenwerking met de grootste producent van zonnecellen ter wereld: Yingli Solar.

Chinees natuurlijk, een interessant politiek feit.

http://cleantechnica.com/2012/10/15/latin-americas-largest-solar-plant-receiving-40-mw-of-solar-pv-modules-from-yingli-solar/

#37 roland

@35: WKO gebruikt zonnewarmte voor opslag.
Met veel diepere 1-3 km! boringen kun je aardwarmte benutten.
Beide systemen worden vaak onderling verward.
Is er een praktijk oplossing (waar?) of is het een leuke gedachte?

@36 beantwoordt de vraag niet, dus blijkbaar onbekend.

#38 zmmmmmmc

Zijn jullie hier nou nog steeds aan het kibbelen?!:P

@roland, #33 Is er een voorbeeld van zo’n “rotsopslag”?

Rotsopslag werkt zo goed dat je niet eens hoeft te boren. Een flinke hoeveelheid zwerfkeien in je huis leggen (of gewoon zorgen voor dikke betonnen muren in plaats van systeemwandjes) brengt je al een heel eind. Veelal gebruikt men overigens een of ander soort korreltjes voor dit soort installaties. Zie bv. http://www.sciencedaily.com/releases/2012/11/121109083731.htm of google op “rock bed heat storage” voor meer informatie.

Maargoed, dat is leuk voor warmteopslag, maar wil je zo elektriciteit opslaan dan zul je voor een flink temperatuursverschil moeten zorgen. En dat gaat natuurlijk niet gebeuren.

Idem voor geothermale energie; dat vergt veel te grote investeringen en kan bovendien totaal niet onderhouden worden door relatief arme mensen. Zonder elektriciteitsnet om de kosten te spreiden over een grote groep gebruikers die ook nog eens genoeg gebruiken om zo’n elektriciteitsnet renabel te maken, wordt dat geen succes.

Met name in het grotendeels bergachtige Peru is een pompcentrale mogelijk een interessante oplossing om elektrische energie langdurig op te slaan, waarschijnlijk ook op (zeer) kleine schaal interessant en natuurlijk veel duurzamer dan de accu’s van vandaag (hoewel Li-S accu’s daar wellicht verandering in brengen). Je hebt hiervoor in de orde van 5000 liter en een hoogteverschil van 100 meter nodig om 1kWh op te slaan dus zonder berg wordt dat niks. Biedt bovendien de mogelijkheid om je bassin ook met regenwater te vullen. Alleen hebben ze in Peru nou niet echt veel regen.

http://en.wikipedia.org/wiki/Pumped-storage_hydroelectricity

Over hoe ze met dat gebrek in regen omgaan in Peru:

http://www.youtube.com/watch?v=VFydXBsgH6M

Dat geeft meteen een duidelijk beeld van de gemeenschappen waar die zonnepanelen waarschijnlijk terecht komen.

#39 roland

@38: Boeiend, vooral een verhaal dat aantoont dat rotsblokken minder geschikt zijn. Indrukwekkend dat rendement van 93.9%, lijkt mij een schijn nauwkeurigheid, maar wel hoog.
Waterkracht, veruit de grootste stroomopslag, haalt dat rendement niet. Edoch met de generator verdwijnt dit fraaie rendement en is waterkracht veruit in het voordeel.

In Peru is gekonsentreerde zon-pv niet het plan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*