Persvrijheid wereldwijd opnieuw gedaald

De persvrijheid bereikte in 2016 een dieptepunt volgens het jaarlijkse rapport van Freedom House. 

Press freedom worldwide deteriorated to its lowest point in 13 years in 2016, driven by unprecedented threats to journalists and media outlets in major democracies, intensified crackdowns on independent media in authoritarian settings, and moves by the Russian and Chinese regimes to increase their influence beyond their borders.
De bedreiging van de persvrijheid in min of meer democratische landen is verontrustend. Dat geldt voor de VS met een nieuwe president die de pers tot zijn vijand heeft verklaard, en ook voor landen als Polen, Hongarije, Servië, Macedonië, Turkije, Israël, Zuid-Afrika en de Filipijnen.
Slechts 13 % van de wereldbevolking kan genieten van een (grotendeels) vrije pers. Bijna de helft van de wereldbevolking kent geen vrije pers. In het Midden-Oosten en Noord-Afrika is dat zelfs 93%.
Nederland staat op de tweede plaats op de wereldranglijst na Noorwegen. Het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Spanje en Italië komen daar ver achter.
Voor zover er gegevens beschikbaar zijn heeft Freedom House ook de vrijheid op het internet meegenomen in de ranking van verschillende landen.

Open waanlink

  1. 3

    @2: Interessant is wel dat RSF de nieuwe WIV van begin dit jaar meeneemt in de beoordeling:

    Changes to the Dutch law Wiv (Intelligence and Security Services Act) now give government intelligence and security services increased powers in the decryption of secured communications networks and the tapping of phones and internet communication systems. This could undermine the protection of journalists’ sources.

  2. 4

    @3: Er staat could en je vergeet 1 zinnetje:

    Legal protection of press freedom in the Netherlands nevertheless remains relatively robust.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren