Oekraïense anti-corruptie activiste overleden na aanval met zwavelzuur

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

In veel steden in Oekraïne gaan nu mensen de straat op om te demonstreren naar aanleiding van de dood van Katerina Handzjoek.

Deze 33-jarige activiste, die corruptie aan de kaak stelde, lag drie maanden in het ziekenhuis na te zijn overgoten met een bijtend zuur.

Vijf jaar geleden begon in Kiev de Maidan-revolte tegen de grootschalige corruptie in het land en tegen de macht van de oligarchen. De opstand leidde uiteindelijk tot het aftreden van president Janoekovitsj. Onder de nieuwe president Porosjenko is er niets gedaan om een eind aan te maken aan de nog steeds heersende corruptie.

Oost-Europa correspondent Michiel Driebergen vertelt voor VPRO’s Buitenland over de impact van het overlijden van Katerina Handzjoek.

0

Reacties (11)

#1 gbh

Onder de nieuwe president Porosjenko is er niets gedaan om een eind aan te maken aan de nog steeds heersende corruptie.

Niets? Waar is dat op gebaseerd?

Waarom schrijf jij nooit over het meest corrupte land van Europa?

https://www.transparency.org/news/feature/corruption_perceptions_index_2017

#2 bolke

@1: whataboutism

#3 Jos van Dijk

@1:

Het is maar hoe je het bekijkt. Op basis van datzelfde bericht schrijft onze NOS:

Geen enkele op corruptie betrapte politicus, rechter of ambtenaar in Oekraïne zit achter de tralies.

En Turkmenistan volg ik niet, sorry.

#4 gbh

@3: Het meest corrupte land van Europa is dat land waar jij op vakantie bent geweest waar in tegenstelling tot de Oekraïne de opdrachtgever van een waslijst aan moorden anti corruptie activisten niet zoals in dit geval door de politie wordt opgepakt maar gewoon in het Kremlin zit. Turkmenistan is Azië. Ik krijg regelmatig het idee dat wat jij hier publiceert vooral het belang van de agenda van Putin dient.

#5 bolke

@4: Nog steeds whataboutism

#6 Jos van Dijk

@4: Rusland lijkt me minstens zo corrupt als Oekraïne. Geen enkel probleem om je daarin bij te vallen. Maar het ging hier over het laatste land.

#7 Basszje

@1: Weinig in elk geval. Elke vorm van hervorming stuit op tegenstand van oligarchen. Zeker in het wetteloze zuiden waar deze activiste vandaan komt. Sinds 2017 zijn er al 60 activisten aangevallen met letsel als gevolg.

Justitie is nog steeds niet hervormd, er zitten nog steeds foute mensen op de verkeerde posten. En ja dat is de schuld van de president en kliek.

@3 Oekraine. Schrijf het dan goed.

In Rusland is alles 200% erger, daar hoef je geen illusie te hebben van enige rechtsorde. Dat ontslaat ‘Europees’ Oekraine er niet van de plicht om iets te doen aan de eigen bananenrepubliek.

#8 gbh

@7: Mijn bezwaar was dat @0 net doet alsof er niets tegen corruptie gedaan wordt:

Ukraine:

score 2017: 30
score 2016: 29
score 2015: 27
score 2014: 26
score 2013: 25

De situatie is dus wel aan het verbeteren en corruptie wordt nu wel aangepakt wat dit artikel ook aangeeft. Gebeurd alleen onder extreem moeilijke omstandigheden als erfenis van het meest corrupte systeem ooit; het communisme, waarbij delen van het land bezet zijn door Rusland en het zuiden flink in de greep is van de Russische maffia.

#9 Basszje

@8: Laaghangend fruit imo waar ik me van afvraag of het e.e.a. de aankomende verkiezingen overleeft. ‘Niets gedaan’ (@0) is te zwaar, maar zolang bij dit soort zaken iedereen vrijuit gaat lijkt zware kritiek mij terecht.

Ook zolang de anti-corruptie alleen werkt tegenover de types niet in de regering en de rest buiten schot blijft, met een niet-functionerende jusititie.

Wat goed helpt is druk vanuit de EU en strikte voorwaarden aan eventuele fondsen.

#10 gbh

@9: Dit artikel geeft aan waarom het allemaal zo moeilijk is en wat er allemaal op het spel staat:

http://www.atlanticcouncil.org/blogs/ukrainealert/what-ukraine-s-anticorruption-warriors-forget-and-why-it-may-weaken-the-state

Putin’s rood-bruine warriors spelen het spelletje uiteraard graag mee.

#11 Jos van Dijk

Update: openbaar aanklager Lutsenko heeft zijn ontslag ingediend na de protesten tegen de gang van zaken rond de dood van Handszjoek. Hij gelooft niet meer in het lopende onderzoek.

”Until yesterday, I was confident that the investigation had been conducted effectively, but I am frustrated by the speculation made about the death in this case,” Lutsenko said. “Yesterday’s wave of information has damaged the success of the investigation.”

De meerderheid van het parlement weigert zijn ontslag. Een aanhanger van Porosjenko noemde het een geval van ‘politieke public relations’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

| Registreren

*
*
*